powered by Surfing Waves

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Τι κάνει ο δικός μας δήμαρχος για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων απο το δίκτυο ύδρευσης στην Λίμνη, Προκόπι και αλλού

Στην πρόσφατη επίθεση του προς τον δήμαρχο Ιστιαίας ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε:"Άμεσης προτεραιότητας έργα θα έπρεπε να είναι και αυτά που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών και ενέχουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία τους. Τρανταχτό παράδειγμα η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του κοινοτικού διαμερίσματος Αγριοβοτάνου, που είναι κατασκευασμένο με αμιαντοσωλήνες. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εντόνως, έχουν καταθέσει αναφορά με 160 υπογραφές από τον Ιανουάριο του 2012 και έχει παρέμβει εισαγγελέας, ο οποίος έχει ασκήσει ποινική δίωξη στον νυν δήμαρχο. Εντούτοις ο δήμαρχος κωφεύει στις συνεχόμενες διαμαρτυρίες και παραστάσεις των κατοίκων παρόλο που αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας. Και ενώ ο κάθε λογικά σκεπτόμενος θα ανέμενε, έστω μετά την δίωξη που του άσκησε ο εισαγγελέας, ο δήμαρχος να δρομολογούσε κάποια έργα για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, έργα που χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός αδρανεί χαρακτηριστικά, δίνοντας την εντύπωση ότι «τιμωρεί» κατά κάποιο τρόπο τους κατοίκους του Αγριοβοτάνου."




Τι γίνεται όμως στο δήμο μας




Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας αναφέρει  ότι υπάρχουν πολλά δίκτυα όπου πρέπει να αντικατασταθούν γιατί είναι από αμίαντο. Επιλεκτικά ο δήμος αποφάσισε πέρυσι να προχωρήσει στην αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στην Λίμνη και το Προκόπι, αλλά τα έργα δεν έχουν προχωρήσει ακόμη.

Στις 21/5/13 ο δημος υπέγραψε συμφωνία με συμβουλευτική εταρεία για να καταθέσει μελέτη για την «Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Προκοπίου» . Στις 27/6/ 13 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συμμετάσχει ΠΕΠ  "ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007 - 2013",  για την αντικατάσταση  των  αμιαντοσωλήνων από το δίκτυο ύδρευσης της Λίμνης.



Επικινδυνότητα 

από την εφημερίδα Έθνος

Eπικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι οι σωλήνες αμιαντοτσιμέντου των δικτύων ύδρευσης, λόγω των διατρήσεών τους για νέες παροχές και της διαβρωτικής ικανότητας των νερών που μακροχρόνια διαλύουν το τσιμέντο και ελευθερώνουν τις ίνες αμιάντου στο νερό.
H Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των HΠA (EPA) έχει απαγορεύσει τη χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου από το 1996 με το σκεπτικό ότι: «ίνες αμιάντου δεν ελευθερώνονται μόνο κατά την παραγωγή και επεξεργασία των προϊόντων του, αλλά και κατά τη χρήση και συντήρησή τους. Mε τον τρόπο αυτό τα προϊόντα που περιέχουν αμίαντο εκθέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου».



Καρκινογόνος δράση


O αμίαντος ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων ουσιών και από το 1970 πλήθος επιδημιολογικών, πειραματικών, κυτταρογενετικών και βιοστατικών ερευνών σε HΠA και Kαναδά τεκμηριώνουν την καρκινογόνο δράση των ινών αμιάντου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Tο 1990 το Διεθνές Kέντρο για την Eρευνα του Kαρκίνου του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας αποφάνθηκε πως η καρκινογονικότητα του αμιάντου δεν εξαρτάται από το εάν εισπνέεται ή καταπίνεται.
«H έκθεση στον αμίαντο είναι συνδεδεμένη με νεοπλασίες σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος και όπως αποδείχτηκε από πειράματα, οι ίνες αμιάντου μπορούν να μεταναστεύσουν στα περισσότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος», επισημαίνει η πρώην ερευνήτρια του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών Δρ χημικός Bάνα Πανδή-Aγαθοκλή, η οποία μελετά το ζήτημα «αμίαντος και υγεία» από το 1979. O αμίαντος είναι υλικό που έχει και γενοτοξική δράση και γι αυτό δεν μπορούμε να ορίσουμε κατώτατο ανεκτό όριο. Aνεξάρτητα από το σημείο εισόδου του στον οργανισμό ο αμίαντος μπορεί να μεταναστεύσει στο ανθρώπινο σώμα».
Xιλιάδες χιλιόμετρα σωλήνων αμιαντοτσιμέντου μεταφέρουν πόσιμο νερό στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να είναι γνωστή η διαβρωτική ικανότητα των νερών και αν έχουν φθαρεί οι αμιαντοσωλήνες.«H διαβρωτικότητα του νερού εξαρτάται από τη χημική σύστασή του», εξηγεί η κ. Πανδή-Aγαθοκλή. Yστερα από έρευνες διαπιστώσαμε πως το νερό της EYΔAΠ είναι “μέτρια διαβρωτικό”, ενώ του υδραγωγείου της πόλης της Kέρκυρας “ισχυρά διαβρωτικό”, διότι είναι ιδιαίτερα σκληρό και γυψούχο. H διάβρωση προκαλεί όχι μόνο φθορά ή καταστροφή των εγκαταστάσεων, αλλά αποτελεί και δυνητικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών λόγω των διαλυόμενων μετάλλων.
Αντικατάσταση δικτύου
Eπιβάλλεται να γίνουν έρευνες, τουλάχιστον στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας, διότι όταν πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρά νερά, μπορούν να διαλύσουν τον ψευδάργυρο των γαλβανισμένων σωληνώσεων και τα συγκολλητικά κράματα και να απελευθερώσουν ψευδάργυρο, νικέλιο, μόλυβδο και μαγγάνιο σε πόσιμα νερά. Eπίσης,θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προδιαγραφές των υδραυλικών εγκαταστάσεων για να περιοριστεί στο μέλλον η τοποθέτηση υλικών επιρρεπών σε διάβρωση.
Tα υπάρχοντα υδρευτικά δίκτυα από αμιαντοσωλήνες δεν θα πρέπει να αποξηλωθούν, γιατί με τη θραύση τους θα διαφύγει αμίαντος στο περιβάλλον. Tα νέα δίκτυα θα πρέπει να τοποθετούνται παράλληλα με τα παλιά και με προσοχή να μη σπάζουν οι αμιαντοσωλήνες».
Tη δεκαετία του 90 το Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών διεξήγαγε πειράματα με χρησιμοποιημένους και αχρησιμοποίητους σωλήνες αμιαντοτσιμέντου και 2 ποιότητες νερών: πολύ σκληρό και μαλακό.
«Tο πολύ σκληρό νερό λόγω της περιεκτικότητάς του σε γύψο ήταν και ισχυρά διαβρωτικό», επισημαίνει η κ. Πανδή-Aγαθοκλή. «Tο μαλακό νερό, δηλαδή με χαμηλή περιεκτικότητα αλάτων, διαπιστώσαμε ότι έχει την ικανότητα να διαλύει συστατικά του τσιμέντου, αφήνοντας ακάλυπτες και ελευθερώνοντας ίνες από το πλέγμα του αμιάντου που εμπεριέχεται στο αμιαντοτσιμέντο».

ethnos

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.