powered by Surfing Waves

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Στη ζούλα πάνε να περάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου. Η Δημοτική Αρχή έδωσε τους αγρότες και "ξέχασε" την απόφαση του Δ.Σ.


Ο  kireas.org  έκανε την παρακάτω  ανάρτηση στην ιστοσελίδα του. Θα θυμάστε την ένταση και σύγχυση που επεκράτησε  πριν ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών.
Το επίβουλο κρυφτούλι και η "αδράνεια" της Δημοτικής Αρχής δείχνουν ότι έδωσε τους αγρότες, απεμπόλησε τις υποχρεώσεις της και δεν τίμησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εμποδίσει την διέλευση του αγωγού μέσα από τα εύφορα χωράφια των αγροτών.

Ακολουθεί η ανάρτηση του kireas.org 


Υπογείως η ΜΠΕ για τον αγωγό φυσικού αερίου Μαυρομάτι-Μαντούδι πήγε στην Περιφέρεια στις 22/1/2014

Παρασκηνιακά, κρυφά από τους δημότες προσπαθούν να εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους για τον αγωγό συμπιεσμένου φυσικού αερίου Μαυρομάτι-Μαντούδι στην Περιφέρεια

Συναυτουργός και η Δημοτική Αρχή που ενώ γνώριζε δεν αντέδρασε και δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού πρέπει να επανέλθει ξανά για διαβούλευση και γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας

Στις 22/1/2014 πήγε για συζήτηση σαν θέμα 13 η Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο : «Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ – ΛΑΡΥΜΝΑ –ΜΑΝΤΟΥ#Ι». Η πρόσκληση στην συνεδρίαση μαζί με τα θέματα προς συζήτηση είχε κοινοποιηθεί σε όλους του δήμους της Περιφέρειας, και φυσικά και στο δήμος μας. ΔΗΛΑΔΗ, Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕ.

Ο τίτλος του θέματος στην δημοσιευμένη ημερήσια διάταξη της επιτροπής ήταν όπως ακριβώς αναγράφεται «ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ – ΛΑΡΥΜΝΑ –» πιθανώς από απροσεξία ή επιτηδευμένα για να μην εντοπίζεται εύκολα από τις μηχανές αναζήτησης στο Ιντερνέτ η λέξη "ΜΑΝΤΟΥ#Ι". Η εν λόγω επιτροπή λειτουργεί σε απόλυτο καθεστώς αδιαφάνειας και δημοσιεύει τις αποφάσεις της στο διαδίκτυο μετά από την πάροδο 3 μηνών.


Πριν ένα χρόνο στις 18/2/2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άνναςτσυζήτησε την ΜΠΕ του αγωγού και αποφάσισε η νέα ΜΠΕ με την νέα προτεινόμενη χάραξη να επανέλθει ξανά για διαβούλευση και γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας το Δημοτικό Συμβούλιο είχε απορρίψει την χάραξη του αγωγού που διέρχεται μέσα από τις αγροτικές εκτάσεις του δήμου.

Η Δημοτική Αρχή γνώριζε ότι επίκειται έγκριση της ΜΠΕ για τον αγωγό αφού της είχε κοινοποιηθεί το θέμα, παρόλα αυτά κράτησε κρυφό από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες και δεν έκανε απολύτως τίποτα να προστατεύσει τα συμφέροντα των δημοτών. Τώρα που το θέμα βγήκε στην επιφάνεια η δημοτική αρχή δεν μπορεί να προσποιείται πλέον άγνοια και να εμπαίζει τους αγρότες και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική Αρχή Ψαρρού έχει υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τις υποσχέσεις της στους αγρότες και να αντιδράσει δυναμικά στην περιφέρεια που με τα «στραβά μάτια» του δήμου μας κινεί το θέμα υπογείως.

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τις αποφάσεις της για την συνεδρίαση της 22/1/2014. Η Εφημερίδα Λαμιακός κάλυψε την συνεδρίαση η συζήτηση του θέματος αναβληθεί μετά από αίτημα της εταιρείας για να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση.

H κατασκευή του τμήματος του αγωγού Υψηλής πίεσης από Μαυρομάτι μέχρι την Λάρυμνα (ΛΑΡΚΟ) έχει συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ε.Σ.Φ.Α 2014-2023. Βάσει του χρονοδιαγράμματος το έργο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2016. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία αυτή ενδέχεται να τροποποιηθεί. Η ανάθεση κατασκευής θα πραγματοποιηθεί μετά την ανάληψη των συμβατικών δεσμεύσεων της ΛΑΡΚΟ προς τον ΔΕΣΦΑ.

Ως γνωστόν ο σκοπός του αγωγού είναι να τροφοδοτήσει το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ στην περιοχή ισχύος 1160 ΜW. Το οποίο θα κάνει το δήμο το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας μετά την Πτολεμαΐδα.



Σχετικά

Πληροφορίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Μαυρομάτι-Μαντούδι

http://kireas.org/agwgos.htm


Εφημερίδα Λαμιακός Τύπος 23/1/2014 σελίδα 5 οι αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης για την συνεδρίαση της 22 /01/2014

http://www.lamiakos-typos.gr/sites/default/files/field/file/newspaper/20140123-1390472915-2088448026.pdf

Πρακτικό της αρίθμ. 4 / 18-2-2013 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ΜΑντουδίου Λίμνης Αγίας άΑννας. Αριθμός Απόφασης Νο 39 /2013  Θ Ε Μ Α : Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ-ΛΑΡΥΜΝΑ-ΜΑΝΤΟΥΔΙ»

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%95%CE%A4%CE%9F%CE%A9%CE%9B5-%CE%A3%CE%A43


«Πρόσκληση μελών για συνεδρίαση» της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την συνεδρίαση της 22 /01/2014 Λαμία : 16/ 01/ 2014 Αριθ . Πρωτ. : 5903/22

http://www.pste.gov.gr/images/files/2014/prosklhseis/EP_20140117_01.pdf



Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ε.Σ.Φ.Α 2014-2023

http://www.desfa.gr/files/%CE%94%CE%A3%CE%91%CE%A1%CE%98/%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF%20%CE%A0%CE%91%202014%202023_6_2_2014.pdf



Κάμποι Μαντουδίου και Κηρίνθου που θα διασχίσει ο αγωγός. Οι ποταμοί Κηρέας και Νηλέας πρεπει να οριοθετηθούν στα σημεία που θα διασχίσει ο αγωγός

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.