powered by Surfing Waves

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Θα αρθεί η απαγόρευση στα οστρακοειδή του Βόρειου Ευβοϊκού;








Το Δεκέμβρη του 2012 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απαγόρευσε (ΑΔΑ: Β4ΜΡ7ΛΗ-ΩΜΝ) την αλιεία -συγκομιδή –διάθεση στην αγορά δ ίθυρων Μαλακίων από τις ζώνες παραγωγής του Βόρειου & Νότιου Ευβοϊκού λόγω μη τήρησης του προγράμματος παρακολούθησης των δυνητικώς Τοξικών Μικροφυκών στο θαλάσσιο νερό και τον έλεγχο Βιοτοξινών σε σάρκα οστράκων για και των ανά δεκαπενθήμερο δειγματοληψιών για μικροβιολογικές αναλύσεις για την επαναξιολόγηση των Ζωνών Παραγωγής .
Να σημειωθει ότι γνωστότεροι αντιπρόσωποι των δίθυρων μαλακίων είναι τα μύδια, τα στρείδια, τα χτένια, οι αχιβάδες, γυαλιστερές, οι πίννες , τα κυδώνια, οι λιθοδόμοι και άλλα ζώα.

Στις 21/12/12 έγινε τροποποιηση των ζωνών παραγωγής και αλιείας δίθυρων μαλακίων στο Βόρειο και στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο ως προς την κατηγορία ζώνης και υποβιβάσθηκαν από Α σε ζώνη κατηγορίας Β. Επίσης απαγορεύθηκε η διάθεση των ζώντων δίθυρων μαλάκιων στην αγορά για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση. Tα ζώντα δίθυρα μαλάκια των ζωνών που περιγράφονται στην αριθμ 5958/29-12-10 απόφαση Νομάρχη Ευβοίας μπορούν να διατίθενται στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση ,μόνο μετά από επεξεργασία σε εγκεκριμένα κέντρα καθαρισμού.

Για τα ζώντα δίθυρα μαλάκια, που αλιεύονται από ζώνες κατηγορίας Α, επιτρέπεται η συλλογή τους για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο ενώ για τα ζώντα δίθυρα μαλάκια, που αλιεύονται από ζώνες κατηγορίας Β, επιτρέπεται η συλλογή και η διάθεσή τους στην αγορά για κατανάλωση από τον άνθρωπο μόνο ύστερα από κατάλληλους χειρισμούς σύμφωνα με την κτηνιατρική νομοθεσία.

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου και ώρα 11:30 θα πραγματοποιηθεί η 7η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας ανάμεσα στα θέματα προς συζήτηση είναι και
Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου «Παρακολούθηση δυνητικώς Τοξικών Μικροφυκών στις Ζώνες Παραγωγής και Αλιείας Διθύρων Μαλακίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας και Εύβοιας»


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.