powered by Surfing Waves

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δημιουργήθηκε γραφείο συνεργασίας των δημάρχων Ελλάδας και Γερμανίας

Γραφείο συνεργασίας των δημάρχων Ελλάδας και Γερμανίας λειτουργεί από σήμερα στο Μέγαρο «Μακρίδη» στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση. Στο συγκεκριμένο γραφείο θα βρίσκεται ένας εκπρόσωπος δήμου από την Ελλάδα και τη Γερμανία κάθε εβδομάδα. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά την παρουσία του Γερμανού υφυπουργού εργασίας και εντεταλμένου της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή ημερίδα για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ευρώπη.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Όλοι ονειρευόμασταν αυτή τη μέρα που θα ξεκινήσει η λειτουργία του ελληνογερμανικού γραφείου δημάρχων που θα είναι ένας τόπος συνάντησης των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Φούχτελ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επισήμανε πως η Γερμανίδα καγκελάριος υποστηρίζει πολύ ενεργά όλη αυτή την πρωτοβουλία και ενημερώνεται τακτικά για κάθε εξέλιξη στον τομέα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης καθώς γνωρίζει τα δεινά που περνούν οι Έλληνες πολίτες. «Όλη η Ευρώπη ρίχνει το βλέμμα της σε τέτοιου είδους συνεργασίες που είναι πρωτοποριακές και νέες στον ευρωπαϊκό χώρο» τόνισε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης της Γερμανίας με αφορμή σχετικές αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απάντησε: «συνήθως εμείς οι εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θέλουμε να τοποθετούμαστε ο καθένας σύμφωνα με τον δικό του ρόλο και τα καθήκοντά του».
Σχετικά με το ενδεχόμενο καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών στην Ελλάδα έκανε λόγο για ελληνική υπόθεση και τόνισε ότι δεν επιθυμεί να αναμιχτεί σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Εξάλλου ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των Hellenic Silver Stars που αποτελείται από Έλληνες που έχουν εργαστεί επί σειρά ετών στη Γερμανία και επιθυμούν να βοηθήσουν είτε προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης για το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στη Γερμανία είτε ενδεχομένως να φιλοξενήσουν στη Γερμανία νέους από την Ελλάδα.

Συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας είχε κατ ιδίαν συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και συζήτησε μαζί τους θέματα αυτοδιοικητικής συνεργασίας.
«Ο κ. Φούχτελ είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα, ένας πολιτικός με σημαντική πορεία, ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται το ρόλο που έχει, και ξέρει ότι η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Αυτό που θέλουμε είναι καλούς συμμάχους και φίλους που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας βρίσκεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και η προετοιμασία για την τέταρτη ελληνογερμανική συνάντηση που θα γίνει στη Νυρεμβέργη.
Επιχειρηματικές συνεργασίες Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αποδίδει η γερμανική πλευρά και στη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών. Αυτό το νόημα έχει και η παρουσία 40μελούς γερμανικής αποστολής τις ημέρες αυτές στη βόρεια Ελλάδα.

«Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς. Υπάρχουν στην αποστολή μας εκπρόσωποι βιοτεχνιών, εκπρόσωποι από τον αγροτικό και τον γεωργικό τομέα, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον αφορά τη δημιουργία στην Ελλάδα παραγωγικών γραμμών από γερμανικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν γεωργικά μηχανήματα ενώ θα υπάρξουν επαφές και με εκπροσώπους του κλάδου της βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων» σχολίασε ο κ. Φούχτελ.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Θεσσαλονίκη αναχωρεί για το Αμύνταιο όπου θα έχει επαφές για θέματα ενέργειας ενώ αύριο θα μεταβεί στην Κοζάνη.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.