powered by Surfing Waves

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΠΟΠ με την βούλα της Ε.Ε. τα «Σύκα Ταξιάρχη»





Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 8 Μαΐου, η καταχώριση της ονομασίας «Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη (Xira Συκά Ταξιάρχη)» ως προστατευόμενης προέλευσης (ΠΟΠ) και σύντομα θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, η εν λόγω ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των πάνω από 1.100 προϊόντων που ήδη προστατεύονται από τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, των ονομασιών προέλευσης και των παραδοσιακών σπεσιαλιτέ.
Το προϊόν «Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη» αποτελείται από αποξηραμένα σύκα (Ficus carica) της ποικιλίας Σμυρνέικη και η ιδιαιτερότητά του οφείλεται στην αποξήρανση των σύκων με φυσικό τρόπο στον ήλιο, στην ιδιαίτερη γλυκιά γεύση της σάρκας και στο μέγεθος των καρπών. Τα «Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη» έχουν ένα ομοιόμορφο υποκίτρινο χρώμα, λεπτό φλοιό και σάρκα μελιτώδους υφής, με ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση. Το μέγεθός τους είναι μεγάλο, 45-55 τεμάχια ανά κιλό.

Τα συκόδεντρα που καλλιεργούνται βρίσκονται αποκλειστικά μέσα στη γεωγραφική ζώνη που καθορίζεται επακριβώς από τις κοινότητες Ταξιάρχη, Νέος Πύργος, Αγ. Γεώργιος, Ωρεοί, Ιστιαία, Καμάρια και Καστανιώτισσα στη Βόρεια Εύβοια. Η περιοχή στην οποία καλλιεργούνται περικλείεται από τα βουνά της Βόρειας Εύβοιας από τις τρεις πλευρές και από τη θάλασσα από την τέταρτη, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα ξεχωριστό μικροκλίμα στην περιοχή.


Η βασική ευθύνη της καλλιέργειας ανήκει στον Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη, ο οποίος ιδρύθηκε το 1928 στο ομώνυμο χωριό Ταξιάρχης στη Β. Εύβοια. Αρχικά, η κύρια δραστηριότητά του ήταν η καλλιέργεια καπνού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας σκοπό τον έλεγχο της ποιότητας, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πελατών του καθώς και το βραβείο ποιότητας των προϊόντων του στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 1932.

Στα επόμενα χρόνια προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής εσωτερικής αγοράς για φρέσκα και μεταποιημένα τρόφιμα, ο Συνεταιρισμός εστίασε τις δραστηριότητές του στην παραγωγή ξηρών και νωπών φρούτων - λαχανικών, δραστηριότητα η οποία του απέφερε βραβείο για την ποιότητα των προϊόντων του το 1984 από το Υπουργείο Γεωργίας.

Από τότε ειδικεύεται στην καλλιέργεια συκεώνων που συνεχώς επεκτείνονται, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη είναι αγρότες ή κάτοχοι αγροτικής γης ή εκμεταλλευτές αγροτικής γης και ανέρχονται στα 430 μέλη. Ο Συνεταιρισμός είναι από τους παλαιότερους στην ελληνική επικράτεια και έχει καταφέρει να παραμένει πρωτοπόρος σε σχέση με άλλους συνεταιρισμούς. Αποτελεί έναν από τους καλύτερα οργανωμένους συνεταιρισμούς, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των παραγωγών, οι οποίοι προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.


Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ το τεύχος της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την δημοσίευσης της σχετικής αίτησης:

Δείτε επίσης περισσότερα για τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού στον σύνδεσμο: www.figs-online.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.