powered by Surfing Waves

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ρυθμίσεις του νέου χωροταξικού κομμένες στα μέτρα της ΤΕΡΝΑ.


Δυο ανακοινώσεις για το νέο περιφερειακό χωροταξικό αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα σχετικά με την εκδήλωση για το νέο χωροταξικό για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας που έγινε στην Χαλκίδα την περασμένη Τετάρτη 15/5/12.

Πρώτα ο Kireas.org στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο νομιμοποίηση της δημιουργίας ΒΙΠΕ με το νέο περιφερειακό χωροταξικό και επισημαίνει ότι ενώ ομάδα εκπόνησης συμπεραίνει ότι οι αναγκαίες αναθεωρήσεις δευτερεύουσας σημασίας στην περιοχή μας οι αλλαγές που προτείνει είναι ανατρεπτικές.

Ακολούθησε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. βόρειας Εύβοιας που κάνει λόγο για την ανάληψη από νέο ιδιωτικό μελετητικό γραφείο της αξιολόγησης της προηγούμενης μελέτης, την αποσιώπηση του θέματος ΒΙΠΕ από του μελετητές, την απουσία Ψαρρού και εκπροσώπου του δήμου από την συνάντηση αυτή που θα καθορίσει την αναπτυξιακή του προοπτική τις επόμενες δεκαετίες. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΕΣΦΑ ότι «δεν προβλέπεται η παροχή φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις της ΗΡΩΝ V» στο Μαντούδι ενώ ο αγωγός μάλλον πρώιμα έχει συμπεριλήφθη στους χάρτες του νέου χωροταξικού .



  Διαβάστε ολόκληρη την  μελέτη  γαι το νέο χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας (Στάδιο Α1)   εδώ




Ακολουθούν οι ανακοινώσεις




Ο αντιπρόεδρος του ΔΕΣΦΑ είπε  ότι δεν προβλέπεται αγωγός φυσικού αερίου προς το Μαντούδι. Ο αγωγός συμπεριλαμβάνεται στο χάρτη του νέου χωροταξικού σχεδίου. Αν όχι από τον ΔΕΣΦΑ από πού αντλούν πληροφορίες για τους χάρτες τους οι μελετητές του νέου χωροταξικού σχεδίου;

Η ανακοίνωση του Kireas.org  πού συνοδεύεται από το παραπάνω χάρτη


Η μελέτη αξιολόγησης για την εκπόνηση νέου περιφερειακού χωροταξικού καταλήγει η συνεκτική στρατηγική που προτείνουμε για τη δεκαετία προς το 2020+ είναι η διατήρηση με τις αναγκαίες αναθεωρήσεις δευτερεύουσας σημασίας του παλαιού περιφερειακού χωροταξικού της Στερεάς Ελλάδας ( στην σελίδα 69 του αρχείου Α2).


Για την Bόρεια Εύβοια και το δήμο οι προτεινόμενος αλλαγές όπως απεικονίζεται στο χάρτη Ε2 του νέου χωροταξικού δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας


1. Η περιοχή από το πουθενά χωρίς καμιά αλλαγή δεδομένων και καμιά απολύτως θεμελίωση στο κείμενο χαρακτηρίζεται βιομηχανικός πόλος εθνικής εμβελείας ανοίγοντας το δρόμο στα σχεδία της ΤΕΡΝΑ (δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη στο παλαιό χωροταξικό). Μωβ κύκλος

2. Ενώ ο άξονας Λίμνη Αγίας Άννας στους χάρτες αξιολόγησης έχει των ίδιο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων όπως η Κύμη και Ερέτρια δεν χαρακτηρίζεται σαν τουριστική περιοχής εθνικής εμβέλειες. . Ο άξονας Κύμη –Ερέτρια είναι τουριστική περιοχή εθνική εμβέλειας όπως ο άξονας Καμένα Βούρλα Αιδηψός. Η περιοχή της Αγίας Άννας προορίζεται σαν περιοχή θαλασσίου τουρισμού περιφερειακής σημασίας (μπλε κύκλος). Το παλαιό χωροταξικό όπως και το χωροταξικό για τον τουρισμό έδινε έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

3. Η έμφαση στην εξόρυξη και τον πρωτογενή τομέα παραμένουν ως έχουν στο παλαιό περιφερειακό χωροταξικό. Το ίδιο και η οικιστική ανάπτυξη του Μαντουδιου και της Λίμνης με συνδρομή του πολεοδομικού εργαλείου ανάπτυξης ΣΟΑΠ

4. Το λιμάνι Μαντουδίου δεν εμφανίζεται στο χάρτη (Άγκυρα)

5. Η Αρχαία Κήρινθος δεν υπάρχει στους νέους χάρτες (κόκκινο αστέρι)


Σύμφωνα με την μελετη αξιολόγησης της ομάδας εκπονησης η χωροθέτηση υποδοχεων είναι θέμα για τα Γενικα πολεοδομικα σχεδια και προβλεπονται για τις παρακάτω περιοχές.
Η μελετή αναφέρει: "Παράλληλα, άλλες εξειδικεύσεις χωροταξικής οργάνωσης που περιλαμβάνονται στο ΕΠΧΣΑΑ Βιομηχανίας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απευθύνονται περισσότερο στο επίπεδο των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ και λιγότερο στο περιφερειακό πλαίσιο και αφορούν ενδείξεις ποσοτικοποιημένες είναι:
‐ επέκταση των χωροθετήσεων του βιομηχανικού τομέα κατά 4.500 στρ στην ΠΣτΕ ως εξής:
‐ 5 – 7 μικρών υποδοχέων (τάξης 100 στρ. περίπου)
‐ 2 – 3 μεσαίων υποδοχέων (τάξης 300 στρ. περίπου)
‐ 3 μεγάλων υποδοχέων (τάξης 1.000 και άνω στρ.).
 Και ειδικότερα με την ακόλουθη χωρική κατανομή:

‐ Ένας ή δύο στον άξονα του ΠΑΘΕ (Κεντρική Ελλάδα)

‐ Ζώνη Χαλκίδας-Θήβας: επιλεκτική διατήρηση της υφιστάμενης χωροθέτησης μονάδων και μετασχηματισμός τους σε οργανωμένους υποδοχείς (βασική επιδίωξη η ποιοτική αναδιάρθρωση).

‐ Ζώνη Οινοφύτων: εξειδίκευση χρήσεων γης με σκοπό τον έλεγχο και την εξυγίανση

‐ Ζώνη Λαμίας: επιδιώκεται η επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας και η σύνδεσή της με Λιβαδειά-Ορχομενό.

‐ Ζώνη Αταλάντης – Λιβανατών: χωροθέτηση νέων μικρών Οργανωμένων Υποδοχέων (για την εκτόνωση των Οινοφύτων)

‐ Ζώνη ευρύτερης Λοκρίδας –Τιθορέα: χωροθέτηση νέων μικρών Οργανωμένων Υποδοχέων και για ελαιοτριβεία."

Oλόκληρη η ανακοίνωση του Kireas.org στην ιστοσελίδα του συλλόγου



Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. βόρειας Εύβοιας .


Παρευρεθήκαμε σήμερα σε μια ακόμα διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που οργανώθηκε στη Χαλκίδα για την κατάρτιση νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Στερεά Ελλάδα. Η συνάντηση αυτή ήταν η δεύτερη μετά την συνάντηση της 24ης Ιανουαρίου όπου οι μελετήτριες κ. Χουσιανάκου και Παπαγεωργίου είχαν παρουσιάσει ένα προσχέδιο Χωροταξικού Πλαισίου το οποίο εμμέσως πλην σαφώς προέβλεπε τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι, χωρίς να προκύπτει από τις κατευθύνσεις του ισχύοντος Πλαισίου, από τα νέα πραγματικά δεδομένα των δραστηριοτήτων ή από τη δική τους επιχειρηματολογία.



Περιμέναμε σε αυτή τη δεύτερη συνάντηση να παρουσιαστεί ένα νέο προσχέδιο Χωροταξικού Πλαισίου που να ενσωματώνει στην προηγούμενη εισήγηση τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις τροποποιήσεις που προέκυψαν από τη συζήτηση. Όμως, αντ’ αυτού ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουραντάς παρουσίασε ένα νέο ιδιωτικό μελετητικό γραφείο στο οποίο είχε ανατεθεί η «αξιολόγηση» της προηγούμενης μελέτης. Δεν διευκρινίστηκε αν θα ακολουθήσει νέα γραπτή πρόταση Χωροταξικού Πλαισίου και νέα δημόσια διαβούλευση ή τι θα γίνει με την αρχική μελέτη, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι η μελετήτρια κ. Χουσιανάκου, αν και προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία σχολιασμού της μελέτης της δεν παρευρέθηκε για άγνωστους σε εμάς λόγους.

Η εισήγηση είχε ενδιαφέρον καθώς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης του τουρισμού σε ολόκληρη την Εύβοια, αλλά ιδιαίτερα της βόρειας Εύβοιας. Τόνισε μεταξύ άλλων πως η Αγία Άννα έχει δυναμική μαζικού τουρισμού και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω, ενώ το Μαντούδι προσφέρεται για ανάπτυξη ήπιου, εναλλακτικού τουρισμού. Για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ., παρά την υπουργική απόφαση έγκρισης της και παρά την έμμεση αναφορά της στο προσχέδιο της κ. Χουσιανάκου, δεν λέχθηκε κουβέντα! Ένα γιγαντιαίο έργο που πρόκειται να ανατρέψει βίαια τον αναπτυξιακό χαρακτήρα ολόκληρης της βόρειας Εύβοιας απλά αποσιωπήθηκε! Και σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εισηγητές και μέρος των ομιλητών αναλώθηκαν στο ζήτημα του διπόλου Χαλκίδας – Λαμίας και στο ποια από τις δύο πόλεις πρέπει να έχει τα πρωτεία!

Παρά τις τοποθετήσεις αρκετών εκ των ομιλητών (ανάμεσα τους και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων μας, δεν υπήρξε απάντηση εκ μέρους των μελετητών ή του Αντιπεριφερειάρχη ή των παρευρισκομένων εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ που επιβλέπουν την εκπόνηση του νέου Χωροταξικού Πλαισίου. Η απουσία του δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Ψαρρού ή έστω κάποιου εκπροσώπου του ήταν στο ίδιο πνεύμα επίσης εύγλωττη. Εύγλωττη ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΔΕΣΦΑ που παίρνοντας το λόγο διευκρίνισε ότι «δεν προβλέπεται η παροχή φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις της ΗΡΩΝ V». Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας απλά ότι «όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπ’ όψιν».

Θεωρούμε πως η αποσιώπηση του θέματος και η άρνηση των αρμοδίων αρχών να τοποθετηθούν σημαίνει και ένταξη της ΒΙ.ΠΕ. στο νέο Χωροταξικό, χωρίς αυτό να έχει οποιαδήποτε νόμιμη βάση. Η κατάρτιση νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου οφείλει να στηρίζεται στο ισχύον Πλαίσιο και να αξιολογεί τις νέες δραστηριότητες που πραγματικά αναπτύχθηκαν στην περιοχή, με κριτήριο την καλύτερη δυνατή εναρμόνιση τους με τις υφιστάμενες δραστηριότητες.

Η υπουργική απόφαση ίδρυσης ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι δεν αποτελεί ένα τετελεσμένο γεγονός το οποίο να πρέπει παθητικά αποδεχθούν οι συντάκτες του νέου Χωροταξικού Πλαισίου. Αποτελεί μια πολιτική απόφαση που κάλλιστα μπορεί να ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι συντάκτες του νέου Χωροταξικού Πλαισίου οφείλουν να αναπτύξουν τη δική τους επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και τα εκλεγμένα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να την κρίνουν με βάση το συμφέρον του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις υφιστάμενες δραστηριότητες.

Ανεξάρτητα από την τακτική που τελικά θα επιλέξει η ηγεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, η ένταξη της ΒΙ.ΠΕ. στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας είναι κατάφωρα παράνομη, αλλά και αντίθετη με το πνεύμα της ίδιας της εισήγησης που έδωσε μεγάλη έμφαση στον τουρισμό.

Καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους να μη συναινέσουν στη νομιμοποίηση της καταστροφής του περιβάλλοντος και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας και να καταψηφίσουν την ένταξη της ΒΙ.ΠΕ. στο νέο Χωροταξικό Πλαίσιο.

Καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας να εντείνουμε τον αγώνα μας για να σώσουμε τον πανέμορφο τόπο μας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.