powered by Surfing Waves

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

"Να γίνουν τα παιδιά μας αγρότες" λένε 7 στους 10 έλληνες γονείς


Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, ο αγροτικός κλάδος λαμβάνει θετική ψήφο, με τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο χωριό και κατά επέκταση στην αγροτική επαγγελματική ενασχόληση, καθώς διαφαίνονται προοπτικές και ευκαιρίες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη, ka-business.gr, και παρουσιάστηκε από τους διοργανωτές σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου«Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ka-business.gr υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και με υποστηρικτές τον Όμιλο Πειραιώς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον ΣΒΒΕ, τον ΣΕΒΕ και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.


Όπως αναφέρει η έρευνα, ο αγροτικός κλάδος παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς το 80,6% πιστεύει ότι έχει μέλλον και δίνει πολλές ευκαιρίες. Ειδικότερα, το 69,9% των ερωτώμενων θέλουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς το 37,4% βλέπει πως έχει προοπτική η επιστροφή στην ύπαιθρο και η αγροτική επαγγελματική ενασχόληση. Παράλληλα, το 28,9% το βλέπει ως ανάγκη, ενώ το 25,1% ως ευκαιρία.


Επιπλέον, το 87,3% θεωρεί ότι η επιστροφή στην επαρχία και η εγκατάλειψη των μεγάλων αστικών κέντρων είναι θετική για την ύπαιθρο, το 84,2% το βλέπει θετικά για την οικονομία, ενώ το 83% δίνει θετική προοπτική και για την αγορά εργασίας.


Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, το σημαντικότερο πρόβλημα των αγροτών - κατά το σύνολο των ερωτώμενων - είναι η ενημέρωση σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας που αφορούν στον αγροτικό κλάδο, υποστηρίζει το 72,5% και ακολουθούν με 54% η αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες και 52,3% η επιλογή κατάλληλης καλλιέργειας.


Ο αγροτικός κλάδος σήμερα, θα επιβιώσει μόνο αν προχωρήσει - όπως υποστηρίζει το 68,2% των ερωτώμενων - σε νέες μορφές καλλιέργειας, σε εξαγωγές προϊόντων στο εξωτερικό λέει το 64,1% και σε νέες μορφές οργάνωσης το 60% .


Για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, οι αγρότες έχουν αυξήσει τις προσωπικές ώρες απασχόλησης, έχουν προχωρήσει σε περικοπές εξόδων σε υλικά που χρησιμοποιούν και σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν αλλάξει ακόμη και αντικείμενο, ειδικότερα από τη φυτική προχώρησαν στη ζωική παραγωγή.


Παρά τα προβλήματά τους, το 55,3% των ερωτώμενων αγροτών, βλέπει αισιόδοξα τον αγροτικό κλάδο ενώ στο σύνολο των ερωτώμενων το 76,9% βλέπει περισσότερες προοπτικές απασχόλησης στην επαρχία όσον αφορά στον αγροτικό τομέα και ακολουθούν ο αγροτουρισμός με 55,9% και ο Τουρισμός με 40,6%.
Χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάση της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ. Μέγεθος δείγματος: 1.417 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.



πηγη:www.paseges.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.