powered by Surfing Waves

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Γαλλικό βιβλίο - φωτιά για Καραμανλή και Παπανδρέου


Αποκαλύψεις για τη θητεία δύο πρώην πρωθυπουργών, του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή, περιλαμβάνει βιβλίο γαλλίδας δημοσιογράφου, το οποίο αναφέρει - μεταξύ άλλων - πως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είχε τεθεί σε "μυστικές" συναντήσεις του Γιουνκέρ με τον κ. Καραμανλή, στην Αθήνα, σύμφωνα με την Καθημερινή.


Πρόκειται για το βιβλίο της Φλοράνς Οτρέ με τον τίτλο "Άνγκελα Μέρκελ, μία Γερμανίδα (σχεδόν) σαν όλες τις άλλες".

Αναφέρει η κ. Οτρέ ότι "στην πράξη η Ελλάδα ήταν υπό επιτήρηση για αρκετούς μήνες", διευκρινίζοντας ότι "δύο φορές, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, αναλαμβάνει μυστική αποστολή στην Αθήνα" με στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Καραμανλή.

Κοινοτικός παράγοντας που επικαλείται η κ. Οτρέ αναφέρει ότι "η αποστολή έγινε επειδή όλοι καταλάβαιναν ότι η κατάσταση ήταν πλέον εκρηκτική", ωστόσο τελικά ο κ. Γιουνκέρ φέρεται να επιστρέφει στις Βρυξέλλες "χωρίς καμία δέσμευση" από τον πρώην πρωθυπουργό.

Η ίδια αναφέρει πως "ο Καραμανλής διακινδυνεύει μια νέα παύση πληρωμών. Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη. Όμως, από το 2001 και μετά είναι μέλος της Ζώνης του Ευρώ. Σε περίπτωση πτώχευσης, ο Καραμανλής καθιστά συνυπεύθυνους και δεσμεύει την αξιοπιστία και των υπολοίπων 16 κρατών. Επιμένει, παρ’ όλ’ αυτά, να μην κάνει τίποτε περιμένοντας τις εκλογές του φθινοπώρου 2009".

"Καθίσταται πρόδηλο, από εκείνη τη στιγμή, πως κάτι λείπει στη νομισματική ένωση. Η αυτοπειθαρχία δεν λειτουργεί. Ούτε και η συλλογική πειθαρχία. Ακόμη λιγότερο η φιλική πίεση" αναφέρει επίσης η γαλλίδα δημοσιογράφος.

Το βιβλίο κάνει λόγο και για μία ενημέρωση από τον Γιώργο Παπανδρέου στους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2009. Εκεί ο κ. Παπανδρέου φέρεται να λέει σε αρχηγούς κρατών της ΕΕ πως η Ελλάδα είναι μία διεφθαρμένη χώρα, που παρουσίαζε ψεύτικα δημοσιονομικά στοιχεία.

"Οι συμμετέχοντες μένουν εμβρόντητοι. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει φρίξει. Ο Φρέντρικ Ράινφελντ, πρωθυπουργός της Σουηδίας που προεδρεύει, κατανοεί: 'Δεν ανήκω σε αυτή την ομάδα (της Ευρωζώνης), αλλά η έκπληξη από όσα λέτε είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Αν καλά καταλαβαίνω, πάνε χρόνια που μας κρύβετε την αλήθεια'".

"Η Ανγκελα Μέρκελ αισθάνεται διπλά προδομένη. Η ευρωπαϊκή ιδέα καταρρέει υπό το βάρος των αναληθειών διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό σύστημα καθιστά την καγκελάριο συνένοχο.

Αντιμετωπίζει ευθύνες τις οποίες δεν είναι σε θέση να αναλάβει αφού οι Ευρωπαίοι, την εποχή εκείνη, ούτε διαθέτουν τα εργαλεία για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, στη θέση των αγορών, ούτε τα μέσα για να κατευθύνουν το ελληνικό σκάφος που κινδυνεύει να πέσει στα βράχια" αναφέρει το βιβλίο.

"Το ελληνικό ψέμα ήταν μάλλον κοινό μυστικό. Αυτό που εκπλήσσει τους Ευρωπαίους ηγέτες εκείνο το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου, περισσότερο και από την κατάσταση της χώρας, είναι η ειλικρίνεια του Παπανδρέου" σημειώνεται.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.