powered by Surfing Waves

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η Κομισιόν ανησυχεί ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της και το περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κακής επεξεργασίας αποβλήτων


Αγωγή της Κομισιόν κατά την Ελλάδας για τον ΧΥΤΑ Κιάτου





Αγωγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου. Η Κομισιόν ανησυχεί ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της και το περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κακής επεξεργασίας αποβλήτων στην Πελοπόννησο.

Παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, όπως αναφέρει το «Βήμα» ο ΧΥΤΑ Κιάτου εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων και υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Η οδηγία περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων προβλέπει πολύ αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές για τους ΧΥΤΑ με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας, των υδάτων, του εδάφους και του αέρα.

Έλεγχοι των αρμόδιων αρχών αποκάλυψαν ότι στον ΧΥΤΑ Κιάτου λειτουργεί χωρίς έγκυρη άδεια από το 2002, παρότι έχει κορεστεί, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον. Μολονότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν, δεν έχουν ακόμη λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ.

Πάντως, έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Η συγχρηματοδότηση για το έργο έχει εξασφαλιστεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.




ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΑΙΑ


Το βίντεο από το κανάλι stathisevia της ιστοσελίδας www.voriaevia.net 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.