powered by Surfing Waves

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Γαλάζιες σημαίες στην Εύβοια




Γαλάζια σημαία σε 2 παραλίες της Χαλκίδας
Με αφορμή την έλευση του καλοκαιριού, ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης και Περιβάλλοντος Χαλκίδας, με ανακοίνωση του ενημερώνει τον κόσμο ότι στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», εντάχθηκαν οι παραλίες: Αλυκες Δροσιάς και Λευκαντί Βασιλικού.
Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (ΔΟΑΣΠΠΕΧ), στα πλαίσια των δράσεων που αφορούν τη διαχείριση και την ανάδειξη των αξιών της Οικολογίας και της Προστασίας του Περιβάλλοντος, ενέταξε την παραλία Λευκαντί Βασιλικού στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» για το έτος 2013, η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις κολυμβητικών υποδομών και καθαρότητας των θαλασσίων υδάτων. Πρόκειται για τη δεύτερη παραλία του Δ. Χαλκιδέων που βραβεύεται με «Γαλάζια Σημαία» αφού την παράδοση κρατά τα τελευταία χρόνια η παραλία των Αλυκών στη Δροσιά.



Η σημασία αυτών των βραβεύσεων, ιδιαίτερα στην εποχή μας, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ανοίγει η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε, αφενός να εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των δημοτών και αφετέρου να προβάλλονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου, στην προκειμένη περίπτωση στον τουριστικό τομέα, για να αναπτύσσεται η υγιής επιχειρηματική πρωτοβουλία.



Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Περιβάλλοντος Χαλκίδας θα αναδείξει το γεγονός της βράβευσης των δύο παραλιών του Δ. Χαλκιδέων, με ποικίλες εκδηλώσεις - δραστηριότητες ναυταθλητικές, δημιουργικής απασχόλησης, πολιτιστικές – από τον ερχόμενο μήνα.





ριακόσιες ενενήντα τρεις (393) Ελληνικές ακτές και εννέα (9) μαρίνες κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”

Σε μια πανηγυρική εκδήλωση, στην ακτή Βούλα Α’ (South Coast), πάνω στο κύμα, ανακοινώθηκαν το Σάββατο 25 Μαΐου οι βραβευμένες ακτές και μαρίνες για το 2013 από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”. Με 393 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, κύριος Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό εκφράζοντας την σημασία που αποδίδει το Υπουργείο στα προγράμματα “Γαλάζιες Σημαίες” και “Green Key” για την καλή περιβαλλοντική εικόνα της χώρας και την προώθηση του Πράσινου Τουρισμού στην Ελλάδα.

Παραβρέθηκαν, επίσης, Δήμαρχοι βραβευμένων περιοχών, ο Διοικητής του Λιμεναρχείου Βούλας, καθώς και άλλοι επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων, τονίζοντας με την παρουσία τους τη σημασία της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση, που αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής των χιλιάδων λουόμενων, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα τις Γαλάζιες Σημαίες, τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά για την εκδήλωση από τους εκπαιδευτικούς της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Στα εργαστήρια έπαιξαν και έμαθαν, με την καθοδήγηση εκπαιδευμένων εθελοντών, παιδιά από τα Δημοτικά Σχολεία της Βούλας, αλλά και παιδιά που ήρθαν για να απολαύσουν την καθαρή θάλασσα και τις υπηρεσίες που απαντώνται σε όλες τις παραλίες με Γαλάζια Σημαία. Ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη επίδειξη βασικών αρχών ναυαγοσωστικής και Α’ βοηθειών από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ.) που τράβηξε τα βλέμματα πολλών.

Την παράσταση, όμως, έκλεψαν οι μικροί μαθητές που παρέλασαν κρατώντας πλακάτ με τον αριθμό των βραβευμένων παραλιών ανά τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοικητική περιοχή, στην πιο πρωτότυπη και εμπνευσμένη ανακοίνωση Γαλάζιων Σημαιών! Την εμψύχωση ανέλαβε ο Ευτύχης Μπλέτσας με τη γεμάτη ζωντάνια συμμετοχή του.

Υπερήφανος χορηγός των Γαλάζιων Σημαιών είναι και για το 2013 η NIVEA SUN, η οποία φρόντισε για την προστασία των παιδιών κάτω απ’τον ήλιο. Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν η ακτή Βούλα Α (South Coast), ενώ χορηγός επικοινωνίας ο σταθμός Ρυθμός 94,3 FM, που διέδωσε το μήνυμα των Γαλάζιων Σημαιών σε ολοήμερο live με τη συμμετοχή επωνύμων προσωπικοτήτων.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρινών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος όλες οι ακτές και οι μαρίνες θα παρακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την πλήρη τήρηση των κριτηρίων του Προγράμματος. Η Ειδική Γραμματεία του ΥΠΕΚΑ πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις δειγματοληψίες για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης, που συνδυάζεται στο Μητρώο με την γενική κατάσταση της ακτής και αποδίδει τον επίσημο χαρακτηρισμό των εθνικών υδάτων σε εθνικό επίπεδο. Τα στοιχεία του Μητρώου στέλνονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕΠΦ συνεργάζεται με την ΕΓΥ/ΥΠΕΚΑ και κάνει χρήση των παραπάνω δημοσιοποιημένων, επίσημων αποτελεσμάτων των ελέγχων για τη συμμετοχή των φορέων διαχείρισης των ακτών στο Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”.

Σημειώνεται ότι, για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας σε μιαν ακτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα νερών σε αυτήν, με βάση τον παραπάνω επίσημο χαρακτηρισμό, να είναι Εξαιρετική.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος

Τηλ.: 210 325 5341/εσωτ. 103, Fax: 210 322 5285

E-mail: blueflag@eepf.gr Ιστοσελίδα: www.eepf.gr/blueflag





Από τους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία για χρήση σε δημοσιεύματα σχετικά με το πρόγραμμα των Γαλάζιων Σημαιών στην Ελλάδα:
Αφίσα και Φυλλάδιο του προγράμματος 2013 (ελληνικά και αγγλικά)
Χαμηλή ανάλυση (6ΜΒ) http://www.blueflag.gr/files/GS2013-afissa-fylladio-LOWRES.zip
Υψηλή ανάλυση (50ΜΒ) http://www.blueflag.gr/files/GS2013-afissa-fylladio-HIRES.zip
Λογότυπα σχετικά με το πρόγραμμα
http://www.blueflag.gr/files/GS2013-logos.zip
Φωτογραφίες από την ανακοίνωση των βραβεύσεων για το 2013
http://www.blueflag.gr/files/GalaziesSimaies-photos-20130525.zip
Φωτογραφίες από ακτές
http://www.blueflag.gr/files/GS2013-photos-aktes.zip
ΣυνημμένοΜέγεθος
istoriko_eepf_2013.doc127 KB
katalogos_vraveymenon_akton_kai_marinon_2013.doc60.5 KB
greek_beaches_and_marinas_awarded_the_blue_flag_2013.doc60 KB
statistika_stoiheia_2013.doc99.5 KB
deltio_typoy_-_2013.doc304 KB

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.