powered by Surfing Waves

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΒΙ.ΠΕ. χωρίς… «Διαύγεια»


Η ΒΙΠΕ είναι περιοχή βαριάς βιομηχανίας όπου προβλέπεται «υψηλή όχληση», και αντίστοιχα υψηλή ρύπανση. Η ΒΙΠΕ Μαντουδίου περιλαμβάνει και το λιμάνι στο Κυμάσι καθώς και αγωγούς επικοινωνίας του με το κύριο τμήμα των εγκαταστάσεων. Με τον γενικό χαρακτηρισμό ως ΒΙΠΕ δεν δεσμεύεται η περιοχή σε συγκεκριμένο πλάνο, με την έννοια ότι μπορεί να φιλοξενηθούν εκεί και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες, πλην των εξαιρέσεων του νόμου (διυλιστήρια, πυρηνικοί σταθμοί, ΧΥΤΑ και επεξεργασία λυμάτων πλην της ΒΙΠΕ) – εξαιρέσεων που ανά πάσα στιγμή αλλάζουν βέβαια.

Η ΚΥΑ αναφέρεται συγκεκριμένα στον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Φυσικού Αερίου αλλά και στη συνέχιση και ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας λευκόλιθου. Ως προς το τελευταίο, να σημειωθεί ότι είχε ζητηθεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (που ενέκρινε το έργο) ως ελάχιστος όρος η ακύρωση της ΒΙΠΕ σε περίπτωση που δεν γίνει η επένδυση επεξεργασίας λευκόλιθου. Ο όρος αυτός αφαιρέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης παρόλο που η συνέχιση αυτής της δραστηριότητας είναι μία από τις προτεραιότητες του Χωροταξικού για τη βιομηχανία. Δραστηριότητα που είναι όχι μόνο μεσαίας όχλησης αλλά και επιθυμητή από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το βασικό πάντως πλάνο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είναι η κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού της τάξης των 1160 MW. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος, πρόκειται για μια μονάδα που θα καταστήσει την ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ευαισθησίας αυτή περιοχή το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας: μικρότερο απ’ της Πτολεμαΐδας και μεγαλύτερο από της Μεγαλόπολης! Μάλιστα η μονάδα δεν οριοθετείται σε απομονωμένη περιοχή αλλά μόλις 900 μέτρα από το Μαντούδι των 2.000 κατοίκων, αλλά και 5,5 χλμ. από την τουριστικά αναπτυγμένη παραλία της Αγίας Αννας καθώς και 3,5 χλμ. από τη σημαντικότατη αρχαιολογική περιοχή της Κηρίνθου. Κι όλα αυτά στο όνομα της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας και της κρίσης, που όμως δεν συνυπολογίζει τις αμέτρητες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα από τους «ρετσινάδες»: 80% του ρετσινιού στην Ελλάδα παράγεται στη Βόρεια Εύβοια.

Στη Βόρεια Εύβοια το ποσοστό της ανεργίας και της εγκατάλειψης της περιοχής, που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη δημιουργία τέτοιων «επενδύσεων», έχει εν μέρει δημιουργηθεί ακριβώς εξαιτίας της μονοδιάστατης έως τη δεκαετία του 1990 εξάρτησης από την εξορυκτική δραστηριότητα. Εξάρτηση που συχνά καταλήγει σε «τροχοπέδη µιας βιώσιµης και κοινωνικά δίκαιης αναπτυξιακής προοπτικής τέτοιων “ευλογηµένων” τόπων» (Ρένα Κλαμπατσέα, Λέκτορας, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ). Κι όλα αυτά χωρίς καν να μιλήσουμε για την τεράστια και αμετάκλητη περιβαλλοντική ζημιά σε όλη την περιοχή και τις επιπτώσεις της ΒΙΠΕ στην υγεία των ανθρώπων, για την προσπάθεια φίμωσης των ντόπιων που αντιδρούν αλλά και για τις προτάσεις που καταθέτουν για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής τους.

Προσφυγή έχουν καταθέσει πολίτες της Β. Εύβοιας εναντίον της απόφασης, τοποθετώντας στο ΣτΕ τις ελπίδες τους. Σήμερα θελήσαμε να περιοριστούμε στο ιστορικό της υπόθεσης και στον πολιτικό σχεδιασμό. Εναν πολιτικό σχεδιασμό όπου οι… πολιτικές εξυπηρετήσεις είναι το λιγότερο. Η ουσία βρίσκεται στην επί δεκαετίες υποβάθμιση της περιοχής και στις μεθοδευμένες πτωχεύσεις εταιρειών που απαλλάσσονται έτσι από τις υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης αυτής της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Και μια σημαντική λεπτομέρεια. Η ΚΥΑ για τη ΒΙΠΕ Μαντουδίου, που βγήκε σε ΦΕΚ παραμονή Πρωτοχρονιάς, δεν δημοσιεύτηκε στο «Διαύγεια» όπως θα έπρεπε για να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι παρά μόνο 40 (!) μέρες αργότερα. Με αυτό τον τρόπο οι αντιδρώντες στο σχέδιο έμειναν με μόλις 20 μέρες προθεσμία για να συλλέξουν τα στοιχεία και τα έγγραφα, να ετοιμαστούν, να βρουν χρήματα και δικηγόρο για να προσφύγουν στα δικαστήρια. Η προσφυγή κατατέθηκε την 1η Μαρτίου. Αναμένεται να οριστεί εισηγητής. Θα επανέλθουμε.

www.efsyn.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.