powered by Surfing Waves

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

3.400 δημοτικές κοινωνικές δομές σε όλη την Ελλάδα για τους άπορους. Ούτε ένα κοινωνικό Παντοπωλείο στο δήμο μας.

Στις 3.400 πλησίαζαν οι δημοτικές κοινωνικές δομές στα τέλη του 2012, με τον αριθμό των πολιτών που εξυπηρετούν να φτάνει σε σταθερή βάση τα 556.000 άτομα. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ΕΕΤΑ για το κοινωνικό τοπό της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά και τις πρωτοβουλίες των δήμων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης («Κρίση, Κοινωνική Συνοχή & Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση»). Από αυτές, «οι περισσότερες είναι άτυπες», ενώ «κάποιες υλοποιούνται από τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου (κοινωφελείς επιχειρήσεις ή ΝΠΔΔ), κάποιες κατευθείαν από την κοινωνική του υπηρεσία». Στην έρευνα της ΕΕΤΑΑ για τις κοινωνικές δομές, η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση ερωτηματολόγιο τον Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2012, συμμετείχαν 250 δήμοι.


Όπως προκύπτει από την έρευνα:

- 38% του συνόλου των κοινωνικών παρεμβάσεων των δήμων αφορά στην υγεία και στην ασφάλιση. «Από τις βασικές δραστηριότητες, είναι τα κοινωνικά φαρμακεία ή η παροχή φαρμακευτικής υποστήριξης. Η δραστηριότητα συνδυάζεται με ιατρική περίθαλψη, νοσηλευτική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να παρέχεται μια ολοκληρωμένη βοήθεια», αναφέρεται στην έρευνα.

- 23% των συνολικών δημοτικών κοινωνικών δομών αφορά στη διανομή τροφίμων και στα κοινωνικά παντοπωλεία.


- 7% αφορά στην υποστήριξη των άστεγων (παροχή στέγης, ένδυση – υπόδηση, καθαριότητα κτλ.).

Η κοινωνική προσφορά των δήμων παρουσιάζει μεγάλη πολυποικιλότητα που επηρεάζεται από τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κάθε τόπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 380 διαφορετικές κοινωνικές παρεμβάσεις μέσω κοινωνικών δομών, παρά την κωδικοποίηση.

10.000 δημοτικοί υπάλληλοι, 2.000 εθελοντές

Όσον αφορά στο προσωπικό των δομών, το 49% είναι ΙΔΟΧ, το 17% ΙΔΑΧ και το 34% ΔΔ. Πάνω από 10.000 είναι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις κοινωνικές δομές, ενώ ο αριθμός των εθελοντών φτάνει τα 2.000 άτομα.


Τα στελέχη των δομών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ως σημαντική: α) την έλλειψη υποδομών, εξοπλισμού και εθελοντών, β) τη συνεργασία με ανάλογους φορείς που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο, γ) την ένταξη σε δίκτυα για την αξιοποίηση οικονομικών κλίμακας, δ) την επιπλέον ενημέρωση και ε) τη διάχυση της πληροφορίας.


Συμπεράσματα

Από την έρευνα της ΕΕΤΑΑ για… προκύπτει ότι:

- Κάθε δήμος παρουσιάζει τη δική του ιδιαιτερότητα και προοπτική.

- Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα εάν υπολογιστεί ότι οι «νέες» και πολύ δημοφιλείς δομές (κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, υποστήριξη άστεγων) δεν χρηματοδοτούνται, είτε από το κράτος είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια.

- Παρατηρείται μια τάση παροχής ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, γεγονός που προδίδει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

- Η ετοιμότητα συνεργασίας με ανάλογους φορείς, όπως η Εκκλησία και οι ΜΚΟ, διατηρώντας ο καθένας την αυτονομία του, αναμένεται να παρέσχει τη δυνατότητα οικονομικών κλίμακας και προσέλκυσης περαιτέρω εθελοντών.

- Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης και αποτελσματικότερης παροχής κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο.




Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.