powered by Surfing Waves

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η "Δημοκρατία" τα χρόνια της Δημοτικής Αρχής Ψαρρού - Στεργίου - Καντζούρα


Σκίτσο από το γνωστό βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ"Η Φάρμα των Ζώων". Το βιβλίο που μίσησαν οι εξουσίες


Σε ανακοίνωση του  ο εκλεγμένος με τον συνδυασμό της Νέας Πνοής και παραιτηθείς  πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης Γιάννης  Ψαρρός κατήγγειλε ότι η Δημοκρατία στο δήμο μας λιγόστεψε με την συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή.  Επειδή το δημοκρατικό ήθος δεν είναι κάτι που το θυμόμαστε προεκλογικά στις πλατείες  και το ξεχνάμε μετά και επειδή ο κ. Στεργίου ζητά την συμμετοχή του πολίτη καλό θα είναι να δούμε τι έπραξε ο συγκεκριμένος  συνδυασμός 3,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία .

Πόσο δημοκρατικές  ήταν  οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν  στο δημοτικό συμβούλιο, τις τοπικές κοινότητες, την επιτροπή διαβούλευσης και τις δυο επιτροπές του δήμου;

Δημοτικό Συμβούλιο


Στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο όργανο του δήμου .

Ο Δήμος είμαι εγώ 
Ο κ. Ψαρρός όταν δεν είχε πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα θέμα που τον ενδιέφερε αποφάσιζε αυτός για το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δες  το παρακάτω βίντεο που ξεφτυλίζει την Δημοτική Αρχή.







 Οχλοκρατία

Πολλές φορές τα καθήκοντα του προέδρου του Δημοτικού  συμβουλίου αναλάμβαναν «πολίτες». Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο από πιο χώρο ήταν οι  «πολίτες» αυτοί.


Απο την εφημερίδα Βόρεια Εύβοια 4-10-11




Γνωστοί "πολίτες" σε καθήκοντα Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.








Επίπεδο των Συνεδριάσεων
Το επίπεδο των συνεδριάσεων πολλές  φορές  εκφυλιζόταν σε προσωπικές  επιθέσεις και ύβρεις εναντίον των δημοτικών συμβούλων  της αντιπολίτευσης (δες βίντεο εδώ και επίθεση στο κ. Μουστάκα που αναγκάστηκε να ανεξαρτοποιηθεί εδώ και εδώ



 Θαυμάστε στο παρακάτω βίντεο  επίπεδο συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

 

Διαφορετικές Αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο

Στις σπάνιες περιπτώσεις πού το Δημοτικό Συμβούλιο έπαιρνε αποφάσεις  διαφορετικές από αυτές που ήθελε η πλειοψηφία συνέβαιναν δυο τινά:

1. ή δεν τις εφάρμοζαν (δες εδώ για το νερό Κηρίνθου)

2. ή παραχάραζαν ή λογόκριναν  τα πρακτικά της συνεδρίασης και την απόφαση (δες εδώ παραχάραξη σύμβασης με τον συνεταιρισμό Μαντουδίου για την αρχαία Κήρινθο και εδώ  την λογοκρισία στη τοποθέτηση  του κ. Μουστάκα ή την περίπτωση που ψήφισαν παραιτημένοι σύμβουλοι εδώ)


Συμβούλια Τοπικών  Κοινοτήτων

Τα συμβούλια των τοπικών  κοινοτήτων  καταρτίζουν  σχέδια προϋπολογισμού εξόδων της κοινότητας που εντάσσονται στο σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου,  εισηγούνται στην εκτελεστική επιτροπή τις δράσεις και έργα τοπικού χαρακτήρα που  πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου,  ασκεί αποκλειστικά στα όρια της συγκεκριμένης κοινότητας, όποιες αρμοδιότητες του μεταβιβάζει το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του. Κάθε τοπική κοινότητα διαθέτει δικό της γραφείο που  ονομάζεται Δημοτικό ή Τοπικό Γραφείο. Οι αποφάσεις του συμβουλίου με τις οποίες αυτό διατυπώνει γνώμη για ζητήματα της   αρμοδιότητάς του, διαβιβάζονται στον δήμαρχο. Ο δήμαρχος φροντίζει να τεθούν αμέσως υπόψη των αρμόδιων οργάνων του δήμου (δηλ. του δημοτικού συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής), τα οποία οφείλουν να τις μελετήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθε θέμα το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας μέσα σε ένα (1) μήνα.
Σύμφωνα με το Γ.  Ψαρρό η Δημοτική Αρχή  τα τελευταία 2 χρόνια δεν απάντησε για καμία απο τις 25 ομόφωνες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου της  Λίμνης ακόμη και για επείγοντα θέματα. Ο νόμος προβλέπει προθεσμία απάντησης εντός μηνός.
Οι τοπικές κοινότητες δεν είχαν δικό τους προϋπολογισμό, ούτε τους είχαν εκχωρηθεί ουσιαστικές αρμοδιότητες.  Στην  περίπτωση ενεργών τοπικών Κοινοτήτων  όπως στην Λίμνη οι 3 χρόνων αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου έμπαιναν στα συρτάρια (δες καταγγελία Γ. Ψαρρού). Στα δημοσιευμένα πρακτικά των δυο επιτροπών του δήμου καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου  δεν βρήκαμε  πότε συζητήσεις θεμάτων πού είχαν τεθεί από τα τοπικά Συμβούλια.  Οι αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου  πρέπει να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου. Δεν υπάρχει ούτε μια απόφαση κανενός από τα 22  τοπικά συμβούλια του δήμου μας  αναρτημένη στην  ιστοσελίδα  του δήμου.

 

 

Δημοτική Επιτροπή διαβούλευσης

Η επιτροπή διαβούλευσης γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.  Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε  αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.  Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και  διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.    Διατυπώνει  παρατηρήσεις επί αποφάσεων  για την προστασία του φυσικού, αρχιτεκτονικού  και πολιτιστικού περιβάλλοντος, για την προστασία της υγείας των κατοίκων από οχλούσες δραστηριότητες και για  την τήρηση της καθαριότητας σε  κοινόχρηστους  χώρους, την  ρύθμιση της κυκλοφορίας, κλπ
Μια από τις λίγες συνεδριάσεις της επιτροπής
Στο δήμο μας η επιτροπή μόνο γνωμοδοτούσε για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό. Η διάρκεια της επιτροπής διαβούλευσης είναι δυο χρόνια και πρόεδρος της είναι ο δήμαρχος.  Εκτός από τους φορείς, στην επιτροπή συμμετέχουν και πολίτες που επιλέγονται  με κλήρωση. Και στις δυο επιτροπές η διαδικασία της κλήρωσης καταστρατηγήθηκε και οι επιτροπές γέμισαν με ανθρώπους του συνδυασμού.
 Η επιτροπή διαβούλευσης σαν θεσμός έχει απαξιωθεί από την ημέρα της συγκρότησης της με υπαιτιότητα της Δημοτικής Αρχής. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, στις 26/3/12, η σύνθεση της και ο αριθμός των μελών της μυστηριωδώς είχε αλλάξει από αυτή που είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο 11 ημέρες νωρίτερα (στις 15/3/12).  Το μεγαλύτερο πλήγμα, ήταν όταν δυο μέλη της επιτροπής, ο κ. Γεραλής και ο κ. Κλωτσοτύρας δημόσια κατηγόρησαν τον κ. Ψαρρό για παραποίηση πρακτικών και ότι ανάρτησε στο Διαύγεια μια δήθεν απόφαση της επιτροπής η οποία ομως δεν πάρθηκε ποτέ από τη επιτροπή αυτή.  Σύμφωνα με το κανονισμό "Οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία για κάθε θέμα ξεχωριστά, κατά την οποία καλούνται τα μέλη της ονομαστικά και τάσσονται υπέρ ή κατά. Γνωμοδοτήσεις ή άλλες αποφάσεις της επιτροπής, που λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία όπου δεν το επιτάσσει ο νόμος, είναι άκυρες."






Διαβάστε παρακάτω ποιοι γνωμοδοτούσαν εκμέρους των 44 μελών της επιτροπής για σοβαρά θέματα όπως ο προϋπολογισμός. Ανάμεσα τους και κουνιάδος αντιδημάρχου σαν εκπρόσωπος συλλόγου του Μαντουδίου που δεν είναι κάν στο Δ.Σ. του συλλόγου.
  

 

 

Οικονομική επιτροπή

Η Οικονομική επιτροπή παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του δήμου αφού είναι όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του δήμου. Ανάμεσα στα άλλα συντάσσει τον προϋπολογισμό του δήμου, ελέγχει την υλοποίηση του προϋπολογισμού, προελέγχει τον απολογισμό, αποφασίζει για την έγκριση των δαπανών και τη διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, μελετά την ανάγκη συνάψεως δανείων, εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τελών,  σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του δήμου, κλπ Στην επιτροπή συμμετέχουν  2 εκπρόσωποι  της αντιπολίτευσης  που θα μπορούσαν  να ελέγξουν τις αποφάσεις της .  Στο δήμο μας η εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης απουσιάζει από σχεδόν την πλειοψηφία των   συνεδριάσεων  της επιτροπής  και ενώ θα έπρεπε δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία αντικατάστασης τους.  Κάθε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής δεν μπορεί να απουσιάσει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις της Επιτροπής.  Αν αυτό συμβεί, ενημερώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής και με πράξη του το αντικαθιστά. Η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε ποτέ σαν  η απουσία της αντιπολίτευσης να βόλευε.   Επίσης Ο Κανονισμός Λειτουργίας της ορίζει  ότι "στα πρακτικά καταχωρούνται συνοπτικά οι εισηγήσεις και συζητήσεις, ή όταν συντρέχει περίπτωση, καταχωρούνται αυτούσιες συζητήσεις και εισηγήσεις για τα διάφορα θέματα " Τρία χρόνια τώρα δεν έχει καταγραφεί καμιά άλλη άποψη εκτός του κ. Στεργίου και του πρώην προέδρου της επιτροπής κ. Ψαρρού. Λες και τα άλλα μέλη που συμμετέχουν στην συνεδρίαση δεν έχουν ποτέ απόψεις ή καλύπτονται πλήρως  από το πρόεδρο.

 

 

 

Αλλαγές  σε σοβαρά θέματα   αρχιτεκτονικού  και πολιτιστικού περιβάλλοντος χωρίς καμιά διαβούλευση   με τους δημότες

Παραλήφθηκε σαν ''γουρούνι στο σακί'' η μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Μαντουδίου   Χωρίς μουριές τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Μαντουδίου που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο

 

 

 

Διαβάστε επίσης 

Συνωστισμός ημετέρων και ηχηρές απουσίες στην νέα επιτροπή διαβούλευσης του δήμου


 Εξαφάνισαν τον όρο για Μουσείο στο Μαντούδι από την σύμβαση


Ο Συνεταιρισμός επιβεβαιώνει την αλλοίωση των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου


Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε γραπτώς το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι τους εξαπάτησε





Ανεπίτρεπτα περιφρονητική προς τους κατοίκους της Κηρίνθου η συμπολίτευση του Δήμου στο θέμα του νερού.



Δεν εφαρμόζει ούτε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το νερό της Κηρίνθου ο Ψαρρός

Τα «μαλλιά κουβάρια» Ψαρρού-Μουστάκα: Είσαι ψεύτης Δήμαρχος!" Είσαι ένας συκοφάντης.


 28 έκτακτους 8αμηνίτες θα προσλάβει ο δήμος -Ψήφισαν και παραιτημένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι  

Λογοκρίθηκε ο Μουστάκας από τα πρακτικά του δήμου.  "


 Μακιαβελικές ταχτικές χειραγώγησης του Δημοτικού Συμβουλίου από Ψαρρό με σκοπό την ανατροπή των θέσεων των μελετητών για την ΒΙΠΕ  


Βίντεο. Αμόκ και ιλαροτραγικές σκηνές στο Δημοτικό Συμβούλιο


Προσωπική Μαρτυρία: Στα παλαιότερα των υποδημάτων του είχε γράψει ο Ψαρρός τις αποφάσεις του συμβουλίου της Δ.Κ. Λίμνης


 Μονό-παραταξιακή και δυσεξέλεγκτη η Οικονομική Επιτροπή Στεργίου


 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.