powered by Surfing Waves

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Υπάρχει διαπλοκή στο δήμο μας; Ποιοι ωφελούνται;



 Διαπλοκή είναι το αόρατο πλέγμα συμφερόντων, η αλληλοσύνδεση συμφερόντων με σκοπό το παράνομο όφελος και την εξυπηρέτηση εκείνων που μετέχουν στο σχήμα αυτό


Τον τελευταίο καιρό ακούμε στις πλατείες στις  ομιλίες  των υποψηφίων για διαπλοκή και υποσχέσεις  από υποψήφιους θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές εταιρείες. Ακούμε για  συγγενικά πρόσωπα υποψηφίων που  όχι μόνο προεκλογικά υπόσχονται θέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες, συμπληρώνουν και αιτήσεις προσλήψεως . Όλα αυτά χωρίς καμιά διαμαρτυρία από τις ιδιωτικές εταιρίες  που φαίνεται να αποδέχονται  ανενόχλητες  αυτή την εκμετάλλευση  που γίνεται από  πανούργους υποψηφίους για μερικές ψήφους.   

Είναι όμως αυτές η σχέσεις υποψηφίων με ιδιωτικές εταιρείες στο δήμο μας αδολίευτες και αγαθές με τον υποψήφιο τον κύριο ωφελούμενο ή είναι αμφίδρομες και θα πρέπει να ελεγχτούν για την νομιμότητα και κανονικότητα τους;   Είναι αβλαβείς ή επιβλαβείς για τον τόπο, το δήμο και την περιοχή;


Αμφίδρομες ή μονόδρομες;

Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο είδαμε μια δημοτική  αρχή να διεκπεραιώνει όλα τα αιτήματα  ιδιωτικών εταιρειών  με συνοπτικές διαδικασίες  και  υποτυπώδεις ελέγχους.  Είδαμε να παραγκωνίζονται τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα  των αγροτών  (βλέπε συζήτηση  οριοθέτησης Κυμασιώτη) και να εμπαίζονται   σε θέματα όπως  η διαδρομή διέλευσης  του αγωγού φυσικού αερίου που εν κρυπτώ  παρά την αντίδραση των αγροτών πήγε πρόσφατα για έγκριση στην Περιφέρεια. Είδαμε  την δημοτική αρχή να επιβαρύνει οικονομικά τον δήμο για να αναλάβει  με δικά του έξοδα τον καθαρισμό καταπατημένης δημοτικής έκτασης από ιδιωτική εταιρεία. Τελευταία είδαμε να χαρίζονται  υπέρογκες οφειλές ιδιωτικής εταιρίας προς το δήμο με αστείες αιτιολογίες.



Πόσο ζημιογόνες και διαβρωτικές είναι αυτές οι σχέσεις;

Εκτός από τις άμεσες  ζημίες που υφίσταται ο δήμος (μείωση εσόδων κλπ)  οι βλάβες  που προκαλούνται  είναι μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες.
Ο Π. Βουρλούμης  κατέστησε υπεύθυνη την  διαπλοκή   για πολλά από τα δεινά του τόπου. Ανέφερε ότι  "πελατειακές σχέσεις,  ρουσφέτια πάσης φύσεως, καταστρατήγηση νόμων και κανονισμών είναι κύριες αιτίες της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής χρεωκοπίας της χώρας μας.   Πώς φτάσαμε να έχουμε ένα υπερδιογκωμένο και υπερτροφικό δημόσιο που αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη τον καταδυναστεύει; Πώς οι πελατειακές σχέσεις και η πορνική«διαπλοκή» μεταξύ κομμάτων - ψηφοφόρων (πελατών) οδήγησε σε μια. αιμομικτική και καταστροφική «ανάπτυξη» και κουλτούρα της τεμπελιάς και της ευκολίας;" 




Ο Θεόδωρος Λαμπρόπουλος  στην πραγματεία του "Διαφθορά–Διαπλοκή: Από το Βυζάντιο στο σήμερα"  καταλήγει:  "Το  σημερινό ρωμέϊκο κρατίδιο (η Ελλάδα), παρά το δυτικοφανές επίχρισμα της καθημερινότητάς του, εξακολουθεί να επιβιώνει ως μια φαινομενικά ηπιότερη εκδοχή του βυζαντινού μεσαιωνισμού. (Ο Κολοκοτρώνης Δεν ήταν χριστιανός, ήταν Πολεμιστής !) Πρόκειται για ένα τελευταίο μεσαιωνικό απολειφάδι-παραφωνία στη σύγχρονη Ευρώπη, στο οποίο η διαδικασία του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. «Λαδώματα», «μίζες», ρουσφέτια, εξαγορά αξιωμάτων με κάθε μέσο (χρήμα, εκδουλεύσεις, γλύψιμο, παροχή «υπηρεσιών» κλπ), αναξιοκρατία/βλακοκρατία,  παντοειδείς καταχρήσεις της δημόσιας περιουσίας, «αναπτυξιακή» καταστροφή της χώρας (και ταυτόχρονη υπονόμευση κάθε απόπειρας γνήσιας και κοινωνικώς επωφελούς ανάπτυξης), πελατειακές σχέσεις, φεουδαρχικής αντίληψης φορολογικό σύστημα, καθώς και ένα άγραφο Δίκαιο της Σιωπής/Συγκάλυψης, έχουν παγιωθεί στη συλλογική συνείδηση της νεοελλάδας. Και πλέον αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του αξιακού συστήματος του –εξαγορασμένου και συνένοχου- «μέσου» νεοέλληνα. (Πραγματεία Περί Εθελοδουλίας (Étienne de la Boétie) και Όλα αυτά, μέσα από ένα πλήρως νομότυπο δίκτυο προσώπων και μηχανισμών («συνάφι») -τού οποίου η εμφανέστερη εκδήλωση είναι μια γενικευμένη υποκρισία- συνθέτουν μια, μοναδική στον κόσμο, περίπτωση «εκσυγχρονισμένης» νεοβυζαντινής κοινωνίας. (S.TP. Βλακοκρατία και Βυζαντινοκρατία στην Νεώτερη Ελλάδα και στον αντίποδα Βασιλεία, Αριστοκρατία, Πολιτεία ειδικά όταν Είκοσι πέντε αρχές «ηθικής» και Όχι Αντίδραση αλλά Ορθή Δράση)".

Η γνώμη σου

Υπάρχουν σχέσεις διαπλοκής στο δήμο μας;


Ποιος ωφελείται από αυτές τις σχέσεις διαπλοκής;


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.