powered by Surfing Waves

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Λογοκρίθηκε ο Μουστάκας από τα πρακτικά του δήμου. Καντζούρας: "Δεν αφήσαμε κανένα πολίτη παραπονούμενο"

Η λογοκριμένη τοποθέτηση Μουστάκα: "όλοι οι προϋπολογισμοί του Δήμου συντάσσονται στο πόδι… Σε τι ακριβώς είναι λειτουργικός και ποια η αξιοπιστία του; Τα έσοδα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι όπως τα παρουσιάζετε;Ένας προϋπολογισμός μπορεί να είναι χρηστικός μόνο όταν υπάρχει ίση κατανομή και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες"


Δημοσιέυτηκαν στο Διαύγεια σήμερα τα πρακτικά της συζήτησης για τον πρϋπολογισμό του δήμου της  21.1.13. Απο τά πρακτικά έλειπε η εκρηκτική τοποθέτηση του κ. Μουστάκα  που καταψήφισε το Προϋπολογισμό. Η τοποθέτηση του κ. Μουστάκα έχει γίνει πρώτο θέμα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης
Όπως ανέλυσε  σε προηγούμενο του άρθρο το Ε.Β. ο προϋπολογισμός είναι ανεδαφικός αφού προβλέπει   Αύξηση των  έκτακτων εσόδων  κατά 6,4 εκατομμύρια Ευρώ (343% άυξηση) από τον προϋπολογισμό του 2012.    Τα τακτικά έσοδα στο προϋπολογισμό μειώνονται 1,4 εκατομμύρια και τα λειτουργικά έξοδα του δήμου αυξάνονται κατά 192 χιλιάδες ευρώ (4%)  και οι επενδυτικές δαπάνες του δήμου διπλασιαζονται (αυξάνονται κατά 3 εκατ. Ευρώ ή 110% ) από πέρυσι.

Εντύπωση προκαλούν οι τοποθετήσεις Στεργίου που δήλωσε οτι: 
" Ο προϋπολογισμός  διακρίνεται από ρεαλισμό γιατί είναι ένας προϋπολογισμός που έχει ενσωματώσει τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση.  Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς υπερβολές και ανακρίβειες. Στόχος του προϋπολογισμού είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και αυτό μπορεί  να γίνει με τον περιορισμό των δαπανών και με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων

του κ. Παπαντωνίου που δήλωσε ότι ταιριάζει τα "θέλω και τα μπορώ" και 

του κ. Καντζούρα που δήλωσε ότι: " μπορούμε να κοιτάμε τους δημότες στα μάτια. παρότι κόπηκαν οι επιχορηγήσεις από το κράτος "

Στό πόδι

Να υπενθυμίσουμε ότι οι στόχοι του ΕΠΔ  που εξειδικέυει τον προϋπολογισμό είναι αντιγραφή καρμπόν απο  το δήμο Αμυνταίου. Το δέ Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης για το 2013 είναι μια αντιγραφή απο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου χωρίς να έχουν προσαρμοσθεί τα ανάλογα ποσά για τις μειώσεις αντιμισθίων αντιδημάρχων που έγιναν φέτος.

Τα δημοσιευμένα πρακτικά της συζήτησης:

Στεργίου:  Η σύνταξη, η ψήφιση καθώς και η υλοποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου, δεν είναι απλά μια θεσμική υποχρέωση αλλά μια σημαντική πολιτική πράξη, γιατί είναι το μέσο υλοποίησης του προγράμματος και του σχεδίου της Δημοτικής Αρχής, είναι το μέσο λειτουργίας του Δήμου.
Καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμού του 2013 σε μια πραγματικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, σε μια εποχή όπου οι αντοχές της κοινωνίας και των πολιτών τείνουν να ξεπεράσουν τα όριά τους.
Παράλληλα δοκιμάζεται και η αντοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω:
· Των πρωτόγνωρων περικοπών των πόρων προς τους Δήμους.
· Της μείωσης του προσωπικού λόγω των αποχωρήσεων αλλά και της απαγόρευσης των  προσλήψεων.
· Της μεταφοράς πλήθους αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους.
Για να μπορέσει η Τ.Α. να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα χρειάζεται συστράτευση όλων αιρετών και υπαλλήλων, χρειάζεται άρτιος σχεδιασμός και καλός συντονισμός. Είναι επιτακτική ανάγκη οι Δήμοι της χώρας να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό  πλαίσιο διεκδίκησης έτσι ώστε οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες να συνοδεύονται και  από τους αναγκαίους πόρους. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, πολύ φοβάμαι πως η Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών.
Οι περικοπές των επιχορηγήσεων προς τους Δήμους έχουν ξεπεράσει το 60% την  τελευταία τριετία που σημαίνει ότι η οικονομική διαχείριση επιβάλλεται να γίνει με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.
Ο προϋπολογισμός που σήμερα συζητάμε διακρίνεται από ρεαλισμό γιατί είναι ένας προϋπολογισμός που έχει ενσωματώσει τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση.
Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς υπερβολές και ανακρίβειες. Στόχος του προϋπολογισμού είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και αυτό μπορεί  να γίνει με τον περιορισμό των δαπανών και με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων, και όταν λέω αύξηση των εσόδων δεν εννοώ αύξηση των τελών αλλά εντατικοποίηση  της είσπραξης των οφειλών προς το Δήμο.

Παρατηρώντας τους Κ.Α. του προϋπολογισμού εύκολα θα διαπιστώσει κανείς :  · τον σχεδιασμό και την προώθηση των μελετών που είναι απαραίτητες για  την προετοιμασία ένταξης έργων, απαραίτητων για την ανάπτυξη του τόπου,  · την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, καθώς και  · την σωστή και αντιπροσωπευτική κατανομή μικρών και μεγάλων έργων. Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στην στασιμότητα που  παρουσίασε το ΕΣΠΑ το 2012, θέλω να πιστεύω ότι το 2013 τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Επανέρχομαι στα οικονομικά του Δήμου, γιατί τα οικονομικά είναι το βασικό εργαλείο για την λειτουργία και την ανάπτυξή του.  Ένα σύνθετο πρόβλημα, που δεν έχει να κάνει μόνο με την μείωση των  επιχορηγήσεων αλλά και με τα χρέη που έρχονται από τα προηγούμενα χρόνια.  Η Δημοτική Αρχή μέσα στην πρώτη διετία παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία κατάφερε να ταχτοποιήσει παλαιές οφειλές πλέον των 800 χιλιάδων ευρώ. Επιπλέον  μείωσε σημαντικά αρκετές δαπάνες όπως, των καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων, της συντήρησης των μέσων μεταφοράς, των λειτουργικών δαπανών κ.α.
Η Δημοτική Αρχή γνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα κινήθηκε γρήγορα με ενέργειες όπως :
· Η λήψη νέου δανείου από το Τ.Π. & Δ ξεπληρώνοντας όλες τις δανειακές  υποχρεώσεις των πρώην Δήμων με την επίτευξη πολύ ευνοϊκότερων όρων  τόσο στο επιτόκιο όσο και στον χρόνο αποπληρωμής.
· Με την λήψη απόφασης και κατάθεση αιτήματος στο Τ.Π.& Δ για επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων, και  · Με την υποβολή αιτήματος για λήψη της επιχορήγησης για την εξόφληση των  ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή.
Το σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει σχέση με το χθες, τα νέα δεδομένα  απαιτούν αλλαγές πρακτικών, τακτικών και νοοτροπιών τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και διαχείρισης.
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε ήδη προχωρήσει και θα προχωρήσουμε ακόμα  περισσότερο σε αλλαγές σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, που είναι αναγκαίες  για την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου, για την πρόοδο της κοινωνίας και των  πολιτών.
Ο δρόμος της κρίσης είναι δύσκολος και μακρύς μα είμαι βαθιά πεπεισμένος πως δεν  τον διαβαίνουμε μόνοι έχουμε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες τους δημότες του  Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, που μας τιμούν και μας δίνουν κουράγιο καθημερινά με την συμπεριφορά τους και τους ευχαριστώ για αυτό.
Κλείνοντας την εισήγησή μου θέλω να ευχαριστήσω όλους, υπαλλήλους και αιρετούς για την ουσιαστική συμβολή τους στην κατάρτιση του οικονομικού προϋπολογισμού έτους 2013 του Δήμου μας.
Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με κάθε πρόσφορο μέσο για την  κοινωνική ευημερία και αξιοπρέπεια των δημοτών.  Με αυτές τις σκέψεις κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σας καλώ να ψηφίσετε τον  προϋπολογισμό του 2013.


Παναγιώτου Κων/νος: Αν είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό  κατά Κ.Α θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε κάποια πράγματα. Δεν θεωρώ τον συγκεκριμένο εμπεριστατωμένο αφού εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις  επιχορηγήσεις.
Αποτελεί συνάρτηση του πάμπτωχου τεχνικού προγράμματος. Δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό του έτους 2013.

Κουτσουράς Σταύρος: Υπάρχουν κάποια οικονομικά μεγέθη στον προϋπολογισμό  που οποιοσδήποτε θα τα ψήφιζε, όπως λόγω χάρη η μισθοδοσία του μονίμου  προσωπικού καθώς επίσης και οι πάγιες δαπάνες λειτουργίας ενός Δήμου  παράλληλα και οι δαπάνες που αφορούν τα σχολεία. Όπως είναι συνταγμένος ο  προϋπολογισμός αυτά τα οικονομικά μεγέθη εμπλέκονται μαζί με άλλα και ως εκ  τούτου δεν είναι δυνατή η ψήφιση του μεμονωμένα.
Γι’ αυτό λοιπόν έχει καταντήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού γραφική υπόθεση,  αφού η  συμπολίτευση την ψηφίζει ενώ όλη η αντιπολίτευση δεν την ψηφίζει.

Ο προϋπολογισμός θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να είναι αποτύπωση  κάποιων πλασματικών οικονομικών μεγεθών και να γίνει επιτέλους ταμειακός.
Καθότι δεν ψήφισα το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το οποίο κάποιοι  σύμβουλοι της συμπολίτευσης τον αποκάλεσαν μη αναπτυξιακό δεν θα ψηφίσω και  τον προϋπολογισμό ο οποίος συνάδει με το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2013.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Αυτός ο προϋπολογισμός είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής  πολιτικής της Κυβέρνησης με εφαλτήριο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είτε αγανακτείτε είτε όχι πραγματικά ή φαινομενικά έχετε να υποστείτε τις συνέπειες από την λειτουργία του Καλλικράτη. Το νέο δάνειο είναι απαίτηση  της κυβέρνησης αλλά οι δημότες θα το πληρώσουν πολύ περισσότερο. Είστε  εκτεθειμένοι στα μάτια των εργαζομένων που απολύθηκαν από την εφαρμογή των  προγραμμάτων και δεν έχουν ακόμη πληρωθεί .Σαν τοπική αυτοδιοίκηση γινόμαστε  εφαρμοστές των μέτρων που εξαπολύει η κυβέρνηση. Βλέπετε ότι τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Δεν κάνατε καμία προσπάθεια να καταψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο που δυναστεύει τη ζωή των δημοτών ,δεν τολμήσατε να κάνετε το βήμα. Σε κινητοποιήσεις που ρίχνουν στάχτη στα μάτια των δημοτών δεν πρόκειται  να πάρουμε ποτέ θέση. Έχετε συναινέσει κι εφαρμόζετε την πολιτική τους. Ζητάμε :
-Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων
-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
-Αντιπαλεύουμε την γενίκευση των εργασιακών σχέσεων
-Άμεση λύση για την μεταφορά των μαθητών
-Χρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και λοιπών αναλωσίμων ειδών
-Να αναπτυχθούν έργα υποδομής.

Παπαντωνίου Κων/νος: Δεν κρίνω σκόπιμο να μιλήσω για αριθμούς. Το ζητούμενο από μία δημοτική αρχή δεν είναι να αναλώνεται σε μεγαλοστομίες και θα.  Το ζητούμενο είναι να ταιριάξει τα θέλω και τα μπορώ. Δεν είναι μακριά η εποχή που μας έφερε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ο σημερινός προϋπολογισμός συνδύασε την σοβαρότητα της σημερινής συγκυρίας με τις αναπτυξιακές προοπτικές. Για τους πιο πάνω λόγους ζητώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό.

Τζαχρήστος Χρήστος: Προτείνω να αυξηθούν τα ποσά για την συνέχιση των ανακατασκευών στην Κερασιά και την τουριστική προβολή του Δήμου.

Κανελλόπουλος Ιωάννης : Να αυξηθούν τα χρήματα των μελετών για να  χρηματοδοτηθούν από το μόνο ταμείο που έχει μείνει, για να προχωρήσουμε μελλοντικά.

Καντζούρας Ιωάννης: Ο προϋπολογισμός είναι η κορυφαία συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου γι΄αυτό εξάλλου ο νόμος το ορίζει ως μοναδικό θέμα.  Θέλω να συγχαρώ τον συνάδελφο Γιάννη Στεργίου για την εισήγηση του και την  δουλειά που έκανε για την σύνταξη και ανάλυση του προϋπολογισμού.

Καθώς επίσης και τους υπαλλήλους που ασχολήθηκαν για την σύνταξη του, που  όπως ακούσατε είναι γύρω στις εκατόν σαράντα σελίδες και απαιτεί τον συντονισμό  πολλών για να φτάσει εδώ σήμερα με τους κωδικούς που μας ανέλυσε ο κ. Γεραλής και να φανταστείτε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο την σύνταξη του  προϋπολογισμού έχουν κι άλλες αρμοδιότητες.

Είναι σημαντικά αυτά που σας λέω γιατί ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, στην Εύβοια μόνο ο Δήμος Χαλκιδέων πέρασε τον προϋπολογισμό προχθές την Παρασκευή. Οι  άλλοι Δήμοι της Εύβοιας όπως και άλλοι Δήμοι Πανελλαδικά δεν έχουν περάσει.
Κάποιοι, επειδή άκουσα αρκετά από την αντιπολίτευση, θα ήθελαν ,όπως αρκετοί  Δήμοι στην Ελλάδα που έκαναν στάση πληρωμών, δεν πλήρωσαν τους υπαλλήλους  από τον Σεπτέμβριο ή έκοβαν 2-3 μηνιάτικα ή τους έδιναν έναντι ή πήγαν το Δήμο στο κόκκινο. Την ευθύνη για τα οικονομικά την έχει όλη η Δημοτική Αρχή όμως κύριος  υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος.
Κι εδώ οφείλω να τον συγχαρώ γιατί κράτησε τον Δήμο όρθιο και λειτουργεί και μπορούμε να κοιτάμε τους δημότες στα μάτια. παρότι κόπηκαν οι επιχορηγήσεις από το κράτος (παιδικούς σταθμούς-ΚΑΠΗ-Στάδια κλπ).
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες ο Δήμος  πέτυχε στην καθημερινότητα για την εξυπηρέτηση του πολίτη .Δεν αφήσαμε κανένα  πολίτη παραπονούμενο και αυτό είναι αποδεκτό από την κοινωνία.
Μιλάμε για καθαρές παραλίες ,για εμποροπανηγύρεις ,για διάφορες εκδηλώσεις,  συντηρήσεις γηπέδων, παιδικών χαρών, δημοτικών κτιρίων, σχολείων, αναμεταδοτών και άλλα.
Με αυτή την οικονομική κρίση αρκετοί θα περίμενα να βάλει ο Δήμος λουκέτο.
Όμως όλοι συντέλεσαν και λειτούργησε.
Πρέπει να υπερψηφίσουμε και τον νέο προϋπολογισμό του 2013 με την ευχή να συνεχίσουμε καλλίτερα".

Το προϋπολογισμό ψήφισαν οι παρακάτω:
Ανδρέου Γεώργιος
Δράκος Ιωάννης
Κανελλόπουλος Ιωάννης
Καντζούρας Ιωάννης
Λεοντής Αθανάσιος
Barrett Anthony
Ριτσώνης Άγγελος
Στάμου Ιωάννης
Στεργίου Ιωάννης
Τσούμαρης Αθανάσιος
Φραγκογιαννάκης Κων/νος
Χατζής Ανδρέας
Στέφου Κυριακή
Μπρατζίκου-Χριστοδούλου Άννα

Ο προϋπολογισμός για το 2013 





Η γνωμη σου για το προϋπολογισμο του δημου 2013






0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.