powered by Surfing Waves

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Έξι ερωτήσεις-απαντήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών


Η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την αρτιότερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 18/25 Μαΐου 2014 κατέγραψε τις κυριότερες ενέργειες των οποίων πρέπει να λάβουν γνώση και να ενεργήσουν, προκειμένου να είναι συνεπείς και ακόλουθοι με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3870/2010 «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές».Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ιδρύοντας έναν περιφερειακό ή δημοτικό συνδυασμό, καθώς και κατά τη συμμετοχή σας ως υποψηφίων περιφερειακών ή δημοτικών συμβούλων, σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή τα έσοδα και τις δαπάνες σας. Ιδού έξι ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους:
Στο ανώτατο όριο δαπανών συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη για το παράβολο και η δαπάνη των ψηφοδελτίων;

Τα ανωτέρω αποτελούν δαπάνες, οι οποίες εγγράφονται στο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Επειδή όμως αποτελούν δαπάνες προβλεπόμενες από το νόμο, δε συνυπολογίζονται στο ανώτατο όριο δαπανών των συνδυασμών.


Όσοι υποψήφιοι δεν έχουν έσοδα και δαπάνες είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό;

Είναι αυτονόητο ότι όσοι υποψήφιοι δεν έχουν έσοδα ή δεν προτίθενται να προβούν σε δαπάνες, δεν έχουν υποχρέωση να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση όμως, που γίνει καταγγελία και προκύψουν έσοδα ή δαπάνες, ο υποψήφιος τότε θα υποστεί τις προβλεπόμενες από το άρθρ. 14 παρ. 1β κυρώσεις του ν. 3870/2010.

Οι αντιπεριφερειάρχες που θα εκλεγούν, υποχρεούνται να καταρτίσουν αναλυτική κατάσταση εσόδων δαπανών;

Δεν νοείται αυτοτελής αναλυτική κατάσταση εσόδων δαπανών για τους αντιπεριφερειάρχες, διότι οι δαπάνες τους εντάσσονται στο ανώτατο όριο του οικείου συνδυασμού. Η αντίστοιχη κατάσταση επισυνάπτεται στην αναλυτική κατάσταση του συνδυασμού.


Οι υποψήφιοι που δεν έχουν έσοδα και δαπάνες είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε ανάρτηση των (μηδενικών) εσόδων και δαπανών τους στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών;

Ναι, είναι υποχρεωμένοι οι υποψήφιοι που δεν έχουν έσοδα ή δεν προτίθενται να προβούν σε δαπάνες, να αναρτήσουν τα (μηδενικά) έσοδα και δαπάνες τους στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τις διατάξεις του άρθρ. 10 του ν. 3870/2010, όπου προβλέπεται η ανάρτηση εσόδων και δαπανών των υποψηφίων συνδυασμών, αλλά και των υποψηφίων συμβούλων. Η μη τήρηση των σχετικών διατάξεων επισύρει τις προβλεπόμενες στις παρ. 5α, και 5β του ιδίου άρθρου, καθώς και στην παρ. 3 του αρθρ. 15 του ως άνω νόμου κυρώσεις.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρ.2 ν. 3870/2010, δαπάνες των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, είναι τα ποσά που διαθέτουν οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για την αντιμετώπιση των αναγκών της. Συνεπώς ποιο είναι το ανώτατο όριο δαπανών για τους υποψήφιους περιφερειάρχες αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους;
Όπως αναφέρεται στην παρ. 3 του άρθρ. 7 Ν.3870/2010, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο συμπεριλαμβάνεται στο αντίστοιχο ανώτατο όριο, που προβλέπεται για τον οικείο συνδυασμό. Τούτο σημαίνει ότι, και τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν ανώτατο όριο δαπανών, το οποίο είναι το ίδιο με αυτό των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού.

Τα πολιτικά κόμματα μπορούν να χρηματοδοτούν υποψήφιους συνδυασμούς που στηρίζουν, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3870/2010 «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές», τα έσοδα των συνδυασμών προέρχονται από εισφορές μόνο φυσικών προσώπων. Η διάταξη αυτή προφανώς, δε στερεί από τα πολιτικά κόμματα – στο πλαίσιο της ελεύθερης πολιτικής τους δραστηριότητας τη δυνατότητα να προβαίνουν σε οποιαδήποτε δράση στήριξης όσων υποστηρίζουν. Δεν μπορούν όμως να προβαίνουν σε χρηματοδότηση των συνδυασμών, την οποία ο νόμος επιφυλάσσει πλέον αποκλειστικά σε φυσικά πρόσωπα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.