powered by Surfing Waves

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Χαρτογράφηση των αναγκών υγείας των δήμων από την ΚΕΔΕ


Επιτροπή Υγείας ΚΕΔΕΗ Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ εμμένει στην απόφαση του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθετημένη λειτουργία πιστοποιημένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο.
Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής υπό την προεδρία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.
Ως εκ τούτου η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση  των αναγκών υγείας ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές (καταγραφή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικός εξοπλισμός, αριθμός αερομεταφορών)  μέσω  του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επίσης τονίστηκε ότι η ανάγκη συντονισμού όλων των ΜΚΟ και άλλων εθελοντικών φορέων στην παροχή υπηρεσιών.
«Βάσει και της απόφασης του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, σημείωσε ο πρόεδρος της Γ.Πατούλης, διεκδικούμε τη θεσμοθετημένη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η παροχή ποιοτικών πιστοποιημένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την Αυτοδιοίκηση έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα καθότι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην πρόληψη της υγείας και μακροπρόθεσμα στη μείωση του κόστους υπηρεσιών υγείας.
Η ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο είναι προς το συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Επίσης η Αυτοδιοίκηση ως εγγύτερος στον πολίτη  θεσμός, μπορεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας συντονισμού όλων των  φορέων παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες, όπως για παράδειγμα των ΜΚΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κ.α., ορίζοντας μια Συντονιστική Επιτροπή, ώστε  να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και κενά».
Κατά την συνεδρίαση της συζητήθηκαν επίσης τα εξής θέματα:

  • Η Επιτροπή επεξεργάσθηκε το σχέδιο της Κ.Υ.Α για την αδειοδότηση των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών και αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των μελών της Επιτροπής θα εισαχθεί προς λήψη απόφασης από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. Ωστόσο υπογραμμίστηκε η ανάγκη να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την προσαρμογή των δημοτικών παιδικών σταθμών στο νέο θεσμικό πλαίσιο.
  • Παράλληλα η Επιτροπή εξέφρασε τις ενστάσεις της ως προς τις προτάσεις του Συλλόγου των Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και υπογράμμισε ότι σήμερα  οι δήμοι της χώρας με το δίκτυο των χιλιάδων κοινωνικών δομών που διαθέτουν, προσφέρουν ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στις ευάλωτες ευπαθείς ομάδες. Ως εκ τούτου ζητά την διασφάλιση της λειτουργίας τους, την ενίσχυση και την αναβάθμισή τους.
  • Επίσης η Επιτροπή υιοθετεί τις απόψεις του Συλλόγου των Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση του Συλλόγου των Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών για κατάργηση των ΚΔΑΠ.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.