Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Γιορτάστηκε η πανήγυρη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο ΠροκόπιΜε λαμπρότητα η πανήγυρη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου
Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου
Η


επιστολή της Μητρόπολης για την πανήγυρη του Ιωάννη του Ρώσου έχει ως εξής

Με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσου του νέου Ομολογητού, του Οποίου το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα, ως δώρο πολύτιμο φυλάσσει με ευλάβεια η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο Ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και αγάπης, περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ως το Νέο Προκόπιο, πεζοπορώντας, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους δείχνοντας έτσι την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του, Όσιο Ιωάννη.Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Την παραμονή, Τρίτη 26 Μαΐου 2015 το απόγευμα, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο αναφερθείς στο πρόσωπο του Οσίου Ιωάννη, για τον οποίον, μεταξύ άλλων, είπε ότι αποτελεί μαρτυρία Ιησού Χριστού μέσα στον κόσμο και μας υποδεικνύει το ιερό καθήκον, τον σκοπό ζωής του κάθε ευσυνειδήτου χριστιανού, που είναι ο αγιασμός. Ενώ, τόνισε, ότι ο αγιασμός του πιστού αποτελεί πρωτίστως υπόθεση της Χάριστος Του Θεού.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας τελέστηκε Ολονύκτια Αγρυπνία η οποία κορυφώθηκε με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε περί τις 5.00 το πρωί της Τετάρτης.Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ενώ στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων και των λοιπών αγίων Αρχιερέων, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε και τον θείο λόγο, συνδέοντας τις εορτές της Αναλήψεως και της Πεντηκοστής με τον βίο και τον τρόπο ζωής του Οσίου Ιωάννου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους του Προκοπίου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με ροδοπέταλα και υπό την μελωδία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλκιδέων. Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν πολλοί Ιερείς, Τοπικοί Άρχοντες, μεταξύ των οποίων ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου και κ. Νικόλαος Μαυραγάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Βουρδάνος, ο Δήμαρχος Κηρέως-Λίμνης-Αγ. Άννης κ. Χρήστος Καλυβιώτης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας και άλλοι εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών και Συλλόγων, με επικεφαλής την Αδελφότητα Προκοπιέων Ευβοίας «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος», ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Ισίδωρος Γαρυφαλλάκης κ.ά., αλλά κυρίως αναρίθμητες στρατιές ευσεβών χριστιανών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Στην Πλατεία του Προκοπίου τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Οσίου μας και εκεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε όλους τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον ιερό Κλήρο και τον Λαό για την αγάπη τους και την βοήθειά τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος, τους αγίους Ιεροψάλτες, τους Τοπικούς Φορείς για την συνεργασία τους στην διοργάνωση της Πανηγύρεως και τα αναρίθμητα πλήθη των προσκυνητών του Οσίου.Στη συνέχεια κήρυξε τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος, με λόγο αφυπνιστικό και σωτήριο προέβαλε στα αναρίθμητα πλήθη των ακροατών του τον Όσιο Ιωάννη, ως πρότυπο ζωής, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η λύση στα προβλήματα του ανθρώπου και του κόσμου μπορεί να προέλθει μόνο από τον Θεό και το «αξόδευτο θησαυροφυλάκιο» του Ουρανού.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου και κ. Δημητρίου Παπαβασιλείου, τους οποίους πλαισίωσαν Ιεροψάλτες από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Ιερά Πανήγυρις του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου μεταδόθηκε πανελληνίως, τόσο τηλεοπτικώς, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε, όσο και ραδιοφωνικώς, μέσα από τη συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ σε τοπικό επίπεδο μεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στους 97,7 μεγακύκλους των FM.
4 Σχόλια:

Αντωνης Barrett απο Ροβιες είπε:

Eιμαστε τυχεροι που εχουμε τον Αγιαννη στον δημο μας.
Μετα την Παναγια της Τηνου ειναι ο πιο σημαντικος θρησκευτικος προορισμος
Συμβαλει δε τα μεγιστα στην οικονομια του τοπου , κυριως ομως στο Προκοπι.
Δυστυχως ομως ολο το χρονο αλλα ιδιαιτερα κατα την διαρκεια της μεγαλης αυτης γιορτης (με τα τσαντιρια κ τα σκουπιδια ) η εικονα του ευλογημενου αυτου οικισμου ειναι πολυ κατωτερη απο αυτην που του ταιριαζει.
Εκτος καποια λιγα μαγαζια θελει πολλη δουλεια για να διορθωθει η εικονα για τον επισκεπτη αλλα κ για μας .
Αν παει κανεις σε αντιστοιχα προσκυνηματα στην ευρωπη θα καταλαβει τι εννοω.
Επι θητειας μου στον δημο επενταχθησαν 2 προγραμματα πουχα προωθησει για ενναλακτικο τουρισμο στις Ροβιες κ στο φαραγγι του Νηλεα με την αιτιολογια οτι θα πανε τα λεφτα στην αναπλαση του Προκοπιου.
Με λυπη ομως ειδα να αναδεικνυονται μερη στον οικισμο που δεν εχουν σχεση με την εισοδο απο τον επαρχιακο δρομο κ τον πολυσυχναστο δρομο προς το μοναστηρι.
Ειναι φανταζομαι ευκολο για τον καθενα να καταλαβει οτι ειναι προτεραιοτητα να αναδειξουμε αυτο το τμημα του οικισμου .
Πιστευω οτι η αναπλαση του Προκοπιου πρεπει να ανατεθει σενα καλο αρχιτεκτονικο γραφειο με μεγαλη πειρα κ γουστο στην αναστηλωση παλαιων οικισμων κ οχι στους γνωστους μηχανικους με τις μεγαλες κοιλιες.
Ειναι επισης απαραιτητο να μπορει κ ο υπολοιπος δημος να αναδειχθει με τα προιοντα του , εκει οπου ερχεται τοσος κοσμος.
Αυτο μπορει να γινει με την δημιουργια μιας καλαισθητης αγορας σενα απο τα αδεια οικοπεδα που περιβαλουν τον οικισμο.
Εκτος τα αγροτικα προιοντα μπορουν να αναδειχθουν κ τα τουριστικα , χειροτεχνιες κλπ.
Ας ακολουθησουμε το παραδειγμα του Αγιαννη κ ας παιδευτουμε εστω κ λιγο για μια πιο ποιοτικη κ δικαια ζωη.

όλους αυτούς τους μεγαλοπαπάδες που βλέπουμε στις φωτογραφίες ποιός τους πληρώνει...

Πόσα εισέπραξε το μαγαζί και που θα διατεθούν , θα υπάρξει κάποιος απολογισμός ή στα μουγκά θα πάνε και αυτή τη χρονιά;

Αγνοείς και συνειδητά -και αυτό δείχνει και την ποιότητα του στελεχιακού δυναμικού του Ανέστη Ψαρρού -πως η επίσκεψη "φιλίας και συνεργασίας της τούρκικης αντιπροσωπίας στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας από το Ürgüp της Καππαδοκίας και η μετάβαση τους στο Προκόπη δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε φιλίας ούτε συνεργασίας.

Οσοι παρακολουθούν στενά το διεθνές γίγνεσθαι θα έχουν αντιληφθεί πως η Θρησκεία αποτελεί εκ των Πυλώνων της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και εκ των βασικών στοιχείων της ήπιας ισχύος της . Η Επίσκεψη αυτή σε συνδυασμό με την διαμάχη Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την διαμάχη Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης με το ομόλογο του της Μόσχας, και με την σφοδρή αντιπαλότητα Τουρκίας - Ρωσίας σε πολλά επίπεδα , προκάλεσε την αντίδραση πολλών κέντρων που επέφεραν την αναβάθμιση της γιορτής σε σημαντικό βαθμό.

Υπάρχει μια διαφορά τέλος ανάμεσα σε προτάσεις και σε πρόγραμμα που συνδυάζει λειτουργικά τις προτάσεις μεσα απο μεθοδική δράση και συστηματική σκέψη. με "φωτοβολίδες" το μόνο που προκαλείται είναι ο θαυμασμός ο οποίος και παύει με την προσγείωση στην γή ή με την διάλυση στον αέρα. Τέλος επειδή πολλά δεν τα αντιλαμβάνεσαι , θα σου επισημάνω την κομβική σημασία του όρου "γεφύρι". όταν αντιληφθείς τι σημαίνει αυτό για το Προκόπι να επανέλθεις με όσες προτάσεις σκεφτείς σε σωστή λογική βάση. Μπορείς δε να πιστεύεις πολλά όμως αυτός που κινεί τα νήματα στην περιοχή ξεπερνά τα όρια της σκέψης σου και της συλλογιστικής σου.

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.