powered by Surfing Waves

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.


Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

από eviaportal
Κώστας Μπακογιάννης, Χρήστος Παγώνης, Θεόδωρος Γιαννούκος, Μίνα Παπαναστασίου και Δημήτρης Βουρδάνος
Κώστας Μπακογιάννης, Χρήστος Παγώνης, Θεόδωρος Γιαννούκος, Μίνα Παπαναστασίου και Δημήτρης Βουρδάνος
Παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, της Προέδρου του Περιφερειακού Μίνας Παπαναστασίου, του Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Φάνη Σπανού, του Δήμαρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη και τη συμμετοχή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων  με βασικό θέμα το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.
Στο συμβούλιο αναφέρθηκαν τα έργα της Παράκαμψης Χαλκίδας, των σπηλαιώσεων της παραλίας, του Νέου Νοσοκομείου καθώς και όλων εκείνων που είναι ώριμα και έχουν ήδη ξεκινήσει ή έχουν δρομολογηθεί να ξεκινήσουν άμεσα.

Το παρών του στη συνεδρίαση έδωσε και ο τέως βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος  στη σύντομη ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων: « Γενικά έχουν παγώσει τα πάντα. Ακόμα και για τα διόδια ενώ μέχρι τώρα σε κάθε Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο  έβλεπα αγωνιστικό φρόνημα τώρα όχι μόνο δεν το βλέπω αλλά διακρίνω και μία χαλαρότητα. Όσον αφορά την Παράκαμψη της Χαλκίδας πριν τις εκλογές είχαμε πει ότι το έργο είναι ώριμο να ξεκινήσει. Το θέμα είναι όμως πως και αν θα υλοποιηθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να το δει ζεστά το θέμα και να μην το αφήσει να παγώσει. Ζητάω από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτούν ότι δεν θα σταματήσουν το έργο. Τέλος, είχα αναφερθεί πιο παλιά ως βουλευτής σε μία έκταση στη Νέα Αρτάκη την οποία μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε. Ελπίζω τώρα που ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης να μπορέσει πιο εύκολα να παραδώσει αυτή την έκταση στο Δήμο προκειμένου να αξιοποιηθεί. Όσο για εμένα μπορεί θεσμικά να μην έχω δικαιοδοσία αλλά όσο μπορώ θα συμμετέχω και θα παρεμβαίνω».

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ευθύνη μας να διαχειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα των πολιτών και αυτό μπορεί να γίνει, παρά την παρατεταμένη ύφεση, μόνο μέσω του νέου ΕΣΠΑ 20014-2020. Βρισκόμαστε σε μια φάση ολοκλήρωσης του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Χαλκιδέων. Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας είμαστε σε φάση προγραμματισμού και ωρίμανσης και χρειαζόμαστε τη συνδρομή της Περιφέρειας πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Θέλουμε τη βοήθεια σας στην παράκαμψη της Χαλκίδας, στις σπηλαιώσεις του παραλιακού μετώπου, στη Δημοτική Αγορά, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στη βελτίωση της εκπαίδευσης».

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος δήλωσε: «Εδώ από τη Χαλκίδα χτυπάει η καρδιά της Περιφέρειας γιατί είναι το 1/5, το 20% δηλαδή του ΑΕΠ. Σας ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε για τη συνεργασία που έχουμε ως Περιφέρεια και ως Δήμος. Σήμερα η συνάντηση μας είναι συνάντηση συνεργασίας γιατί εδώ στη Χαλκίδα υπάρχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε.

Το Νέο Νοσοκομείο θα ολοκληρωθεί το 2017, η Παράκαμψη Χαλκίδας θα δημοπρατηθεί το 2015 και περιμένουμε την έγκριση για τις σπηλαιώσεις της παραλίας Χαλκίδας. Το νέο ΕΣΠΑ φτάνει τα 190.000.000€. Η Χαλκίδα ακόμα έχει ανάγκη τη βελτίωση των σχολικών υποδομών της.  Πρέπει να πορευτούμε συντεταγμένα με ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρο σχέδιο. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη σημασία και οποιαδήποτε μελέτη είναι να γίνει θα πρέπει να είναι ώριμη και να ταιριάζει με το πρόγραμμα. Είμαστε στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία πιο συχνά για τέτοιες συναντήσεις».

Στην ομιλία του ο Φάνης Σπανός αναφέρθηκε εν συντομία στα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή θα ενταχθούν λέγοντας: «Στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχει μία σειρά από έργα που είναι ώριμα. Πρώτον, το Λύκειο Δροσιας θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2015. Δεύτερον , σε φάση εκτέλεσης είναι το 22ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας ενώ έχει ξεκινήσει και το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας . Τρίτον, έτοιμο προς ολοκλήρωση είναι και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας ενώ πήραμε και την έγκριση για την άρδρευση και την αντιπλημμυρική προστασία στο Λήλαντα ποταμό. Ακόμα προσπαθούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα και το βράχο Κοκκόσι στα Λουκίσια ενώ σε φάση προγραμματισμού είναι και η ένταξη του κόμβου Δροσιάς. Τέλος, οι σπηλαιώσεις της παραλίας είναι έτοιμες προς δημοπράτηση από το Υπουργείο».
Για το οδικό δίκτυο της Εύβοιας και την αλλαγή ταυτότητας της πόλης της Χαλκίδας έκανε λόγο ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ρεύμα Ανατροπής Νίκος Λεβέντης στην ομιλίας του λέγοντας: «Θα έχουμε μια ριζική αλλαγή στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια αλλαγή που θα επιτρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει. Η Χαλκίδα έχει πολλά προβλήματα. Πως γίνεται λοιπόν η Λάρισα να παίρνει 600.000.000€ και η Στερεά μόνο 190.000.00€;  Το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα της Εύβοιας είναι το οδικό της δίκτυο. Αυτό στερεί την ανάπτυξη της Εύβοιας. Συμφωνούμε με το Δήμαρχο. Η πόλη πρέπει να αλλάξει ταυτότητα. Κύριε Δήμαρχε πρέπει όλα τα έργα  να γίνουν μέσα στη θητεία σας. Τα έργα που αναφέρθηκαν παραπάνω μαζί με τις Φυλακές, τα λιμάνια και τα τόσα στρατόπεδα να τα δούμε και να τα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ώστε η πόλη να αποκτήσει ταυτότητα».

Ερωτήματα ως προς την επιλεξιμότητα των έργων έθεσε στην ομιλία του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Σταματούκος λέγοντας: «Έχουν ενταχθεί 18 έργα στο ΕΣΠΑ. Πόσα όμως αφορούν την πόλη της Χαλκίδας; Το Νοσοκομείο είναι έργο εθνικής εμβέλειας, η Παράκαμψη Χαλκίδας το ίδιο. Αυτά δεν είναι δημοτικά έργα. Η Δημοτική Αγορά είναι δημοτικό έργο, τα λύμματα στην Έξω Παναγίτσα είναι δημοτικό έργο, το 12ο Δημοτικό Σχολείο είναι δημοτικό θέμα. Ποιος καθορίζει την επιλεξιμότητα των έργων; Εκείνοι που εκτιμούν ότι θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος από αυτά τα έργα; Θα πρέπει να κάνουμε μεγάλα έργα. Τα κριτήρια της επιλεξιμότητας δεν είναι αυτά που εξασφαλίζουν τη λαϊκή ευημερία αλλά την καπιταλιστική κερδοφορία. Ξαφνικά οι εκμεταλλευτές έγιναν φιλάνθρωποι».

Για περιορισμένα οικονομικά μέσα και για τη σκοπιμότητα των έργων έκανε λόγο στην ομιλία του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση Θανάσης Ζεμπίλης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια νέα προγραμματική περίοδο με περιορισμένα χρηματικά αποθέματα. Ακόμα και αν δε λάβουμε υπόψιν το ΑΕΠ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές περιφέρειες. Θα πρέπει να βλέπουμε τη σκοπιμότητα των έργων που δρομολογούνται. Η Εύβοια ακόμα να αντισταθμίσει τις συνέπειες που έχει υποστεί από την αποβιομηχάνιση.  Ακόμα το κονδύλι για τον πολιτισμό είναι μικρό και είναι κρίμα γιατί ο πολιτισμός μπορεί να δώσει ανάπτυξη στον τόπο. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι και το θέμα του Περιβάλλοντος. Όσον αφορά το Νοσοκομείο Χαλκίδας θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ενώ θα πρέπει άμεσα να λυθεί και το θέμα της προσπελασιμότητας αφού ο νομός Ευβοίας έχει παραμείνει χωρίς ουσιαστικές υποδομές. Μακάρι να προχωρήσει η Παράκαμψη της Χαλκίδας γιατί πολλοί εδώ μέσα δεν το πιστεύουν. Θα πρέπει να δημοπρατηθεί ως ένα ενιαίο έργο και να μη γίνει ότι έγινε με το έργο Λέπουρα-Κύμη».

Στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας αναφέρθηκε ο Κώστας Κουλουρίδης παίρνοντας το λόγο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ντροπή κάθε φορά να συζητάμε για το οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Τα ακούει ο Περιφερειάρχης αυτά και είναι και νέος άνθρωπος.  Τα ζητήματα της Εύβοιας πρέπει να είναι καθαρά. Στην Εύβοια έχουμε ένα βιομηχανικό νεκροταφείο που δεν είναι δηλωμένο. Τι θα τα κάνουμε τα σταματημένα εργοστάσια; Αυτά φωτογραφίζουν 5.000-6.000 θέσεις εργασίας. Τι θα τα κάνει ο Δήμος;  Τι θα γίνει με το Σέλμαν; Το έχει πάρει ένας πίθηκος από τη Λάρισα. Τι θα κάνουμε; Πως θα τα πάρουμε; Με το καλό ή με το ζόρι; Λίγο σεβασμό στις βιομηχανίες γιατί είναι ζωντανές.
Με τις λιμενικές εγκαταστάσεις τι θα γίνει; Κάντε γρήγορα τις σπηλαιώσεις. Φροντίστε το Λιμάνι Μαντουδίου (Κυμάσι). Εάν δεν μπει προστατευτικό τοιχίο πάει έπεσε, ειδικά αν κάνει τον καιρό το φετινό. Να κοιτάξουμε και το λιμάνι της Κύμης. Ο εργολάβος λέει  ναι, από εμένα είναι έτοιμο για χρήση και όταν πάμε να το χρησιμοποιήσουμε μας λένε ότι δεν μπορούμε γιατί δεν έχει τις πύλες εισόδου.
Η Εύβοια κύριε Περιφερειάρχη έχει φάει μεγάλο λούκι. Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει αν δεν έχουμε τον τουρισμό και τη Βοιωτία. Ευτυχώς κολλήσαμε στη Βοιωτία και ψιλοζούμε».
Ακολούθησαν κάποιες σύντομες τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων ενώ ο Περιφερειάρχης απάντησε σε όσα ερωτήματα διατυπώθηκαν από τους παριστάμενους.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.