powered by Surfing Waves

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ψήφισμα του δήμου μας για την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Στις 25.4.15 το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας εξέδωσε το πρακάτω  ψήφισμα  «καταδικάζουμε,την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 41-20/4/2015 και επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας κι απρόβλεπτης ανάγκης για την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής
Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος»
Αυτές οι ενέργειες θα έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης του Ελληνικού Λαού.
-Ζητάμε να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ,των ΟΤΑ και των άλλων δημοσίων
φορέων.
-Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια, όπως στηνπερίπτωση PSI.
-Να επιστραφούν τα οφειλόμενα στους Δήμους.
Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ. Παζάρα Βασιλείου- Αρβανίτη Παναγιώτη)

 Από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου

O πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο ο οποίος αναφέρθηκε στην  τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Λιαγκάκη Ευστάθιο,Δημοτικό Σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης ,επικεφαλή της παράταξης «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και στην αίτηση του για σύγκλιση εκτάκτου δημοτικού
συμβουλίου με θέμα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης για την μεταφορά των ταμιακών διαθεσίμων των Δήμων στην ΤτΕ και στην απάντηση του ότι το θέμα είχε ήδη προγραμματισθεί να συμπεριληφθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του επομένου συμβουλίου.
Το λόγο στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε στον κ. Λιαγκάκη Ευστάθιο,
Δημοτικό Σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης ,επικεφαλή της παράταξης «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» οποίος και διάβασε το ψήφισμα που συνέταξε η παράταξη του ,που έχει ως εξής:
«ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ,την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 41-20/4/2015 και επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας κι απρόβλεπτης ανάγκης για την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος»
Αυτές οι ενέργειες θα έχουν σα αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων.
-Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων
-Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ,των ΟΤΑ και των άλλων δημοσίων φορέων.
-Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση PSI.
Να επιστραφούν τα οφειλόμενα (10 δις €) στους Δήμους.


Παζάρας Βασίλειος: Όταν κάποιος δεν θέλει να ακούσει, το να του μιλάς είναι άδικος κόπος. Επειδή στην αίθουσα αυτή, όλοι ανεξαιρέτως θέλουν να ακούσουν, θεωρώ ότι η ομιλία μου δεν πάει χαμένη.
Κατ΄αρχάς πιστεύω ότι η Κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της υποχρεωτικής νομοθετικής ρύθμισης για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων από τις Εμπορικές Τράπεζες, στην Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί βρισκόταν αντιμέτωποι με απρόβλεπτες εξελίξεις στην εξέλιξη του κρατικού
προϋπολογισμού. Διότι βρίσκονταν και βρίσκεται στην μέση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, δίνοντας τη μάχη ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Διότι σκοπεύει με ένα προσωρινό χειρισμό να διευκολύνει την ταμειακή ρευστότητα ,ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές.
Μιλάμε για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και όχι για τα αποθεματικά τους. Αυτά φρόντισε να τα λεηλατήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πρώτα τα μετέτρεψαν σε ομόλογα και στη συνέχεια με το PSI το κούρεψαν 80%.
Συζητήσεις και ψηφίσματα τότε από τους Δήμους δεν υπήρχαν.Γιατί; Για την ενέργεια αυτή (Π.Ν.Π) η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι: στη βουλή δεν βρίσκονταν προς ψήφιση κάποιο νομοσχέδιο που να ολοκληρωνόταν άμεσα.
Αν δεν ανέμενε την τακτική κοινοβουλευτική διαδικασία θα εξαντλούνταν το νόημα της διάταξης, αφού θα είχε παρέλθει ο σύντομος αυτός κρίσιμος χρόνος κατά τον οποίο θα είχε πιθανόν ανάγκη προσωρινού εσωτερικού δανεισμού.
Με τον συγκεκριμένο χειρισμό η τοποθέτηση των χρηματικών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι πιο ασφαλής και πιο αποδοτική, ιδιαίτερα στις μη προθεσμιακές καταθέσεις, από ότι στις Εμπορικές Τράπεζες.
Όταν μάλιστα μιλάει για προθεσμιακές καταθέσεις είμαι βέβαιος ότι οι Δήμοι αυτοί καλύπτουν με το παραπάνω τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Τα ποσά που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι οποιαδήποτε στιγμή διαθέσιμα στους αντίστοιχους Δήμους.
Στην περίπτωση που εκδοθούν repos,αυτά θα έχουν βραχυχρόνια διάρκεια και θ΄αφορούν μόνο τα διαθέσιμα που οι Δήμοι δεν έχουν άμεσα ανάγκη, αφού ρητά εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τα χρηματικά διαθέσιμα που αφορούν τις ανάγκες του Δήμου
σε ορίζοντα 15νθημέρου ,επομένως η μισθοδοσία και οι λοιπές τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες είναι απολύτως εξασφαλισμένες. Δηλαδή το Δημόσιο θα δανειστεί μόνο για δέκα πέντε ημέρες και μόνο τα ποσά που ούτως ή άλλως οι Δήμοι δεν θα χρησιμοποιήσουν μέσα στο 15νθήμερο αυτό.
Όποιος Δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού που δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού ποσού, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσό μεγαλύτερο του 10%,πρέπει να κατατεθεί αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος που θα ικανοποιηθεί ύστερα από δύο μέρες.
Τελειώνοντας πιστεύω ότι αυτό που ζητάει η Κυβέρνηση δεν είναι παρά μία ελάχιστη και προσωρινή διευκόλυνση ,που δίνει την δυνατότητα στο κράτος ν΄ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Γι’ αυτό στέκομαι στο πλευρό της Κυβέρνησης ,όσο διαρκεί η διαπραγμάτευσης και λέω όχι στο ψήφισμα που κατατέθηκε προς ψήφιση».

Αρβανίτης Παναγιώτης: Είμαι αντίθετος στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, γιατί προσβάλουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θεωρώ ότι είναι αναγκαστικός δανεισμός με μεγάλη επισφάλεια και ίσως ισχύσει αυτό που λέει ο λαός «δανεικά και αγύριστα».Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την
πρόταση ψηφίσματος της ελάσσονος μειοψηφίας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.