powered by Surfing Waves

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Επιστολή στον Υπουργό Τουρισμού

ΕΥΒΟΙΑ ΕΚΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ



Προς
Υπουργείο Τουρισμού
                                                                                    Ροβιές 15 Μαρτίου 2013
Κα Υπουργέ
Δυστυχώς έξη μήνες μετά, από την επιστολή που σας έστειλα, σχετικά με το πρόβλημα στον τουρισμού, που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Βόρεια Εύβοια, ακόμη αναμένω την απάντησή σας, οπότε επανέρχομαι ελπίζοντας αυτή την φορά, τα  επιχειρήματα και οι διαπιστώσεις μου, μαζί με τις  προφανείς λύσεις, να κινητοποιήσουν  τα στελέχη του  υπουργείου σας .
Θα ήθελα καταρχήν  να σας υπενθυμήσω τις ομορφιές και την δυναμική της Βόρειας Εύβοιας. Η Β. Εύβοια διαθέτει καταπράσινα βουνά με πλούσια βλάστηση, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, γραφικούς οικισμούς όπως η  Λίμνη, ιαματικές πηγές στην Αιδηψό, ενώ στην τεράστια ακτογραμμή υπάρχουν  μοναδικές παραλίες όπως της Αγίας Άννας και  του Γρεγολίμανου. Συν τοις άλλοις  έντονο είναι το θρησκευτικό στοιχείο με πολλά μοναστήρια, εκκλησίες καθώς και το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου,  ενώ υπάρχουν και πολλά σημεία άξια πολιτισμικής αναφοράς όπως το Πευκί με την ναυμαχία του Αρτεμησίου και η αρχαία Κήρινθος.   Το μεγαλύτερο όπλο  όμως της Βόρειας Εύβοιας, αν και παραμένει ανενεργό, είναι το υδροθεραπευτήριό του ΕΟΤ (έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται η ιδιωτικοποίησή του),  το οποίο κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, μετατρέποντας την Αιδηψό σε Πανευρωπαϊκό Κέντρο Θερμαλισμού. Εκτός των ανωτέρω η Εύβοια ενώ είναι νησί έχει το πλεονέκτημα της οδικής πρόσβασης μέσω της Χαλκίδας. Επιπλέον, το εκσυγχρονισμένο  Α/Δ της Νέας Αγχιάλου λόγω της μικρής απόστασης από το λιμάνι της Γλύφας (50 λεπτά οδικώς), καθώς και της χρήσης του από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, μπορεί να  αποτελέσει εφαλτήριο για την αύξηση ξένων επισκεπτών, αρκεί βέβαια να καθιερωθούν νέα τακτικά δρομολόγια προς μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.   
Επιπρόσθετα, η Εύβοια έχει μοναδική υποδομή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, μάλιστα σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, είναι το έκτο νησί στην Ελλάδα μετά από Κρήτη, Ρόδο, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Κω και ο τρίτος νομός στην ηπειρωτική χώρα μετά από την Χαλκιδική και Αττική,  σε αριθμό ξενοδοχείων, διαθέτοντας 240 ξενοδοχεία (το 70% βρίσκεται στην Βόρεια Εύβοια),. Δηλαδή η Εύβοια έχει περισσότερα ξενοδοχεία από Ζάκυνθο, Πάρο, Μήλο, Μυτιλήνη, Σάμο, Ζάκυνθο, Σκιάθο ακόμη και από Μύκονο και Λευκάδα!! Γιατί όμως ενώ η Εύβοια έχει τέτοιες υποδομές και τέτοια δυναμική, έχει προβληθεί/ διαφημιστεί τόσο δυσανάλογα σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά στο εξωτερικό; αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί εδώ και τώρα. Οφείλει  ο ΕΟΤ στην έκδοση νέων  αφισών  , να συμπεριλάβει και την Βόρεια Εύβοια (όπως έχει κάνει στο πολύ μακρινό παρελθόν με την Αιδηψό), ενώ παράλληλα να δημιουργήσει   τηλεοπτικά σποτ από την περιοχή, τα οποία και θα προβάλει, μαζί με άλλα μέρη της Ελλάδος, σε τουριστικές εκθέσεις , τηλεοπτικά κανάλια και περιοδικά του εξωτερικού. Επίσης στα έντυπα του ΕΟΤ καθώς και στην ιστοσελίδα του, πρέπει να προστεθεί εκτενής αναφορά/περιγραφή και για την Εύβοια όπως κάνει και με τα υπόλοιπα νησιά.  Τέλος οφείλει να επιδιώξει/ ενθαρρύνει την προσέλκυση  αεροπορικών εταιριών εσωτερικού και εξωτερικού ώστε να ανοίξουν αεροπορικό δίαυλο μεταξύ Νέας Αγχιάλου (Βόλος) και νέων αναδυόμενων αγορών όπως της Ρωσίας.
Η  καλοκαιρινή σεζόν του 2014 πλησιάζει και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού ξεκινούν τις προετοιμασίες τους, δυστυχώς όμως οι αποκαρδιωτικά κακές τελευταίες χρονιές είχαν σαν συνέπεια το κλείσιμο πολλών ξενοδοχείων κυρίως στα Λουτρά Αιδηψού.  Οι σύλλογοι ξενοδόχων της Βόρειας Εύβοιας, παρά την δυστοκία  από το υπουργείο τουρισμού, κάνουν φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες, για την αναστροφή  του κλίματος, αυτή  η προσπάθεια όμως, εάν δεν έχει αρωγό την πολιτεία δεν πρόκειται να τελεσφορήσει.
Κα Υπουργέ θα ήθελα με την πρώτη ευκαιρία,  να επισκεφθείτε την Βόρεια Εύβοια μαζί με το επιτελείο σας και να μας παρουσιάσετε, ένα υλοποιήσιμο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό, αυτού του τόσο όμορφου και αδικημένου κομματιού της Ελλάδος.
Με Εκτίμηση
Π. Πετράκος
Μέλος Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Λίμνης Ροβιών

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.