powered by Surfing Waves

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Φιλοζωϊκό Σωματείο "Ηρα": "Χωρίς την ουσιαστική συνδρομή του Δήμου και των δημοτών οι εθελοντές δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα"




ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Το Σάββατο 5 Απριλίου στις Ροβιές κλήθηκε εθελόντρια για μια αδέσποτη γάτα που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο.

Η εθελόντρια έσπευσε άμεσα στο σημείο και αφού περιμάζεψε το τραυματισμένο ζώο ζήτησε από αυτούς που την κάλεσαν να διαθέσουν κάποιο ασφαλές σημείο του σπιτιού ή του μαγαζιού τους όπου θα παρέμενε το κλουβί με το τραυματισμένο ζώο μέχρι να βρεθεί κτηνίατρος ή να διευκρινιστεί αν όντως η γάτα έφερε σοβαρό τραύμα ή ήταν απλώς σοκαρισμένη. Και αυτό γιατί η εθελόντρια έχει στο σπίτι της σκυλιά που δεν δέχονται γάτες.
Τελικά αυτοί που μας κάλεσαν έφυγαν αφήνοντας μόνη της την εθελόντρια με τη γάτα.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το γεγονός ως Φιλοζωικό Σωματείο θέλουμε να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά ότι υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα είναι ο Δήμος, βάση του νέου νόμου για τα ζώα (4039/2012). Ένας από τους σκοπούς της ίδρυσης του σωματείου είναι να πιέσει με κάθε νόμιμο τρόπο τους Δήμους να πράξουν τα δέοντα σε ότι αφορά στα αδέσποτα ζώα. Όμως, χωρίς την ουσιαστική συνδρομή των Δήμων και των δημοτών οι εθελοντές δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα γιατί γέμισαν τα σπίτια τους ζώα και άδειασαν οι τσέπες τους από λεφτά.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που οι δημότες θα βρουν κουτάβια και γατάκια στους κάδους σκουπιδιών, τραυματισμένα ζώα, πτώματα ζώων, κακοποιημένα ζώα θα πρέπει να απευθυνθούν στο Δήμο αναλαμβάνοντας, επίσης και οι ίδιοι τα περιστατικά γιατί δεν έχουμε υποδομή. Έχουμε κάθε καλή διάθεση να βοηθήσουμε αλλά δεν μπορούμε χωρίς χρήματα και χωρίς χώρο.
Θέλουμε να γνωρίζετε, ότι επειδή δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί το καταφύγιο – νοσηλευτήριο τα ζώα φιλοξενούνται – περιθάλπονται στα σπίτια των εθελοντών με έξοδα αποκλειστικά δικά τους. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε θερμά σε περίπτωση περιστατικού οι πολίτες να γνωρίζουν πως δεν φτάνει μόνο να αναφέρουν το γεγονός – σαφώς και θα σπεύσουμε – αλλά χρειαζόμαστε πιο ουσιαστική συνεργασία και πρόθεση για την από κοινού αντιμετώπιση των περιστατικών διότι είναι πλέον πολυάριθμα τα ζώα που αναλαμβάνουμε καθημερινά και δεν υπάρχουν ακόμα χώροι και πόροι.
Να επισημάνουμε ότι θα πρέπει και οι Δήμοι να φροντίζουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν, βοηθώντας μας να φροντίζουμε – εκτός καταφυγίου ακόμη – τα αδέσποτα ζώα.



mobile: 6976930308

email: filozoikosomateiohra@gmail.com


Καταγγείλτε για παράβαση καθήκοντος τους Δήμους που δεν φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα



Μετά την καταγγελία του Δήμου Αριστοτέλη και του Δήμου Πολύγυρου για μη εφαρμογή του νόμου 4039/2012 που τον υποχρεώνει (όπως και κάθε Δήμο) να περιθάλπει και να στειρώνει αδέσποτα ζώα, η μεταστροφή του δεύτερου είναι εντυπωσιακή. 
Οι φιλόζωοι, που έκαναν την καταγγελία στους δύο Δήμους όπως είχαμε δημοσιεύσει τον Αύγουστο ,  είχαν μιλήσει προηγουμένως δεκάδες φορές με τον Γενικό γραμματέα του Δήμου Πολύγυρου ενώ είχαν στείλει και δεκάδες επιστολές ενημερώνοντας τους για τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στα ζώα, χωρίς αποτέλεσμα.
Μόλις όμως ο Δήμος παρέλαβε την κοινοποίηση της καταγγελίας στον Εισαγγελέα και στους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης έκανε σύμβαση με τον κτηνίατρο Μουδανιών Κώστα Βάνχερς για την στείρωση και κτηνιατρική φροντίδα 150 ζώων ενώ ζήτησε και συνάντηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με τη φιλοζωική οργάνωση!
Οι φιλόζωοι και οι αρμόδιοι από το Δήμο έκαναν μια συζήτηση επί όλων των θεμάτων που πρέπει να υλοποιηθούν και ξεκινούν πλέον, με στενό συνεργάτη του Δήμου την φιλόζωη Έρικα Κατοπόδη.
Όλα τα σωματεία πρέπει να κάνουν το ίδιο στους Δήμους τους που αδρανούν και να ζητάνε την εφαρμογή του νόμου, όχι ψευτοπαροχές.
Η καταγγελία γίνεται προς την Εισαγγελία της περιοχής που ανήκει ο Δήμος και κοινοποιείται στο σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και στον ίδιο τον Δήμο.
Παρακάτω θα δείτε υποδείγμα επιστολών-καταγγελιών, όπως αυτά που έστειλε η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ για να πιέσετε τους Δήμους της περιοχής σας. Ακόμα και ως πολίτες, εφόσον δημιουργήσετε ένα σωματείο, μπορείτε να το κάνετε. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί τα αδέσποτα!
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ, ΠΡΟΣ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Προς Το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης                                                    
Κύριοι
Σας κοινοποιούμε καταγγελία μας κατά του Δημάρχου του Δήμου ............, (ΟΝΟΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ)........................και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου ........................................, προς την Εισαγγελία Πολυγύρου, το Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου και το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε πως η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην επικράτεια του Δήμου ................ έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και η πλήρης αδιαφορία του Δήμου να εφαρμόσει αυτά  που από το νόμο 4039/2012 και των κώδικα των κατά Καλλικράτη Δήμων προκύπτουν ως υποχρέωση του, αποτελεί παράβαση καθήκοντος, θέτει σε κίνδυνο τους Δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου και θίγει τη ποιότητα της ζωής αυτών.  
Παρακαλούμε για τη παρέμβαση σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και αναμένουμε τις ενέργειες σας.
ΟΝΟΜΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Φιλοζωικό Σωματείο ...................
Τηλ............
e-mail .............................
Παρακαλούμε η επιστολή μας να πρωτοκολληθεί και να ενημερωθούμε για τον  αριθμό πρωτοκόλλου.
---

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΤΑ

  1. Σύμφωνα με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοίκησεων της χώρας, στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής εκάστης Ν.Α ανήκουν, μεταξύ άλλων και οι αρμοδιότητες οι σχετικές με την «μέριμνα και εφαρμογή των αρχών προστασίας των ζώων από πλευράς υγιεινής διαβίωσης και εν γένει μεταχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς, καθώς και η εφαρμογή προγραμμάτων αντιμετώπισης αδεσπότων ζώων σε συνεργασία με τους Δήμους».
  2. Σύμφωνα με το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα (Ν. 3463/2006) άρθρο 75γ, παράγραφος 10, στην αρμοδιότητα των Δήμων ανήκει, μεταξύ άλλων και «η περισυλλογή και εν γένει η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και η δημιουργία καταφυγίων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
  3. Το άρθρο 7 του Ν. 3170/2003: Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων, ρητά ορίζει, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:
    • Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. […]Τα συνεργεία περισυλλογής καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
    • 3.α. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους.[…]
    • Οι σκύλοι που περισυλλέγονται οδηγούνται σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπου υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση και παραμένουν μέχρι να αναλάβει κάποιος ενδιαφερόμενος τη φιλοξενία τους. Σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν. […] Σκύλοι που δίνονται σε ιδιώτες για φιλοξενία, πρέπει προηγουμένως να σημανθούν, να καταγραφούν και να υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Οι σκύλοι που παραμένουν στο καταφύγιο, εφόσον σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου του καταφυγίου κρίνονται υγιείς, επιτρέπεται να επαναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, με απόφαση της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, εντός των διοικητικών τους ορίων και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυνελέγησαν, αφού προηγουμένως σημανθούν, καταγραφούν και υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία τους έχουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3α. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού τους στην περιοχή όπου επαναφέρονται. Η επαναφορά δεν επιτρέπεται σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας και αεροδρόμια. […]
    • 7. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο, τη διαδικασία και το όργανο που είναι αρμόδιο για τη σήμανση και την καταγραφή των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται, τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς φιλοξενία, την παράδοσή τους στο νέο ιδιοκτήτη, τη δήλωση απώλειας, τη φιλοξενία και την επιστροφή των σκύλων που φέρουν σήμανση στον ιδιοκτήτη τους, την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων, την παράδοση των σκύλων σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν τη διατήρησή τους, τις επιτρεπόμενες μεθόδους ευθανασίας και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    • 8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας παρέχεται οικονομική ενίσχυση στους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 3α για την ίδρυση και λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο φορέας που επιχορηγείται, ο σκοπός, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.