Νομοσχέδιο - σκούπα κατά του παρεμπορίου δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα που φαίνεται να υπάρχουν ακόμη στις λαϊκές αγορές και το λοιπό υπαίθριο εμπόριο.
Τις διατάξεις του παρουσίασαν ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς. Προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους πωλούν προϊόντα χωρίς άδεια, ενώ εισάγεται και ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για την καταπολέμηση του παρεμπορίου. Κωδικοποιείται επίσης η νομοθεσία.
Όπως αποκάλυψε το "Έθνος της Κυριακής", οι κυριότερες αλλαγές είναι:
Λαϊκές Αγορές
• Θα απαγορεύεται στους παραγωγούς - πωλητές αγροτικών προϊόντων η μίσθωση κτημάτων σε περιοχές εκτός της περιφερειακής ενότητας όπου είναι η μόνιμη κατοικία τους.
• Κάθε Ιανουάριο θα γίνεται κλήρωση των θέσεων σε κάθε λαϊκή, με παρουσία δικαστικού και θα αφορά όλους τους μετέχοντες σε αυτή, δηλαδή και τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές. Οι θέσεις έως σήμερα δεν καθορίζονται με διαφανή κριτήρια, όπως καταγγέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ανάλογα με τις σχέσεις που μπορεί να έχουν οι διοργανωτές των λαϊκών με τους πωλητές.
• Θα γίνει διάκριση ανάμεσα στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες πωλητές. Θα έχουν διαφορετικές (άλλο χρώμα) πινακίδες, ενώ θα καταλαμβάνουν ξεχωριστές θέσεις οι μεν από τους δε. Με πράσινο χρώμα θα είναι οι πινακίδες των παραγωγών με μπλε των επαγγελματιών πωλητών.
• Οι βιολογικές αγορές της Αθήνας εντάσσονται στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθηνών.
• Περισσότερα προϊοντα θα μπορούν να πωλούν οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών.
Υπαίθριο Εμπόριο
• Μέχρι τρεις μέρες θα κρατούν τα πανηγύρια και παζάρια, τα οποία, ιδίως των πολιούχων, θα γίνονται μία φορά ανά δήμο. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε πλαφόν στη χρονική τους διάρκεια. Εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα θα αποτελούν οι πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται για χρονικό διάστημα μέχρι 10 ημέρες.
• • Μόνο σε ανέργους θα χορηγούνται από την ψήφιση του νόμου και μετά άδειες για πώληση προϊόντων σε υπαίθριες αγορές (π.χ. πανηγύρια).
• • Δεν επιτρέπεται το πλανόδιο εμπόριο κοντά σε στεγασμένες επιχειρήσεις με ομοειδή προϊόντα αλλά και σε δήμους με αριθμό κατοίκων άνω των 3.000.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑ
Η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να περιορίσει την αδιαφάνεια και το «μαύρο» χρήμα στο υπαίθριο εμπόριο, φαινόμενα τα οποία σχετίζονται με την κατοχύρωση καλών θέσεων στις αγορές αλλά και την εμφάνιση δήθεν παραγωγών στους πάγκους.
Πιο συγκεκριμένα οι κυριότερες αλλαγές που έρχονται στις λαϊκές αγορές είναι:
• Θα απαγορεύεται στους παραγωγούς ? πωλητές αγροτικών προϊόντων η μίσθωση κτημάτων σε περιοχές εκτός της περιφερειακής ενότητας όπου είναι η μόνιμη κατοικία τους.
• Κάθε Ιανουάριο θα γίνεται κλήρωση των θέσεων σε κάθε λαϊκή, με παρουσία δικαστικού και θα αφορά όλους τους μετέχοντες σε αυτή, δηλαδή και τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές. Οι θέσεις έως σήμερα δεν καθορίζονταν με διαφανή κριτήρια, όπως καταγγέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ανάλογα με τις σχέσεις που μπορεί να έχουν οι διοργανωτές των λαϊκών με τους πωλητές.
• Θα γίνει διάκριση ανάμεσα στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες πωλητές. Θα έχουν διαφορετικές (άλλο χρώμα) πινακίδες, ενώ θα καταλαμβάνουν ξεχωριστές θέσεις οι μεν από τους δε. Με πράσινο χρώμα θα είναι οι πινακίδες των παραγωγών, με μπλε των επαγγελματιών πωλητών.
• Προστίθενται και νέες κατηγορίες προϊόντων που μπορούν να πωλούν οι παραγωγοί. Οπως παραδοσιακά ζυμαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί αλλά και τυροκομικά.
• Ομαδοποιούνται από 10 σε τέσσερις οι κατηγορίες των προϊόντων που επιτρέπεται να διαθέτουν οι επαγγελματίες πωλητές. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται η δυνατότητα της πώλησης περισσότερων ομοειδών προϊόντων από τους πωλητές. Για παράδειγμα όσοι έχουν άδεια για νωπά αλιευτικά προϊόντα θα μπορούν να πωλούν και κατεψυγμένα είδη λαχανικών, σφολιάτας και αλιευμάτων. Σήμερα απαγορεύεται γενικώς η μεταβίβαση των αδειών των επαγγελματιών πωλητών. Επιτρέπεται η μεταβίβαση μόνο σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας του κατόχου. Τότε αυτές μεταβιβάζονται στις συζύγους ή στα παιδιά. Θα επιτρέπεται, όμως, η μεταβίβαση της άδειας σε υπάλληλο ή σε συγγενικό πρόσωπο και στην περίπτωση συνταξιοδότησης του κατόχου της. Αρκεί την τελευταία πενταετία να έχει ασφαλισμένα τα πρόσωπα στα οποία πρόκειται να δώσει την άδεια.
• Οι βιολογικές αγορές της Αθήνας εντάσσονται στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθηνών και της Θεσσαλονίκης στον αντίστοιχο Οργανισμό.
Στις λοιπές κατηγορίες του υπαίθριου εμπορίου οι αλλαγές είναι:
• Μέχρι τρεις μέρες θα κρατούν τα πανηγύρια και τα παζάρια, τα οποία, ιδίως των πολιούχων, θα γίνονται μία φορά ανά δήμο. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε πλαφόν στη χρονική τους διάρκεια. Εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα θα αποτελούν οι πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται για χρονικό διάστημα μέχρι 10 ημέρες.
• Μόνο σε ανέργους θα χορηγούνται από την ψήφιση του νόμου και μετά άδειες για πώληση προϊόντων σε υπαίθριες αγορές (π.χ. πανηγύρια).
• Δεν επιτρέπεται το πλανόδιο εμπόριο κοντά σε στεγασμένες επιχειρήσεις με ομοειδή προϊόντα αλλά και σε δήμους με αριθμό κατοίκων άνω των 3.000.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.