powered by Surfing Waves

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ vs ΥΠΑΝ για αποκλεισμό των ελληνικών ΟΤΑ από επενδύσεις


Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείου Ανάπτυξης προκάλεσε διαρροή πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον εντεταλμένο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, στο Βερολίνο, θέμα διακριτικής μεταχείρισης της επενδυτικής δραστηριότητας αλλοδαπών ΟΤΑ σε σχέση με τους ελληνικούς.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει λόγο για επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού και «φθηνούς» εντυπωσιασμούς, τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη εγκύκλιος του ΥΠΑΝ εκδόθηκε για να ξεκαθαρίσουν ζητήματα που προέκυψαν από την υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχει το
κυπριακός δημόσιος οργανισμός με συνολικό ποσοστό άνω του 49%».

Προσθέτει δε ότι «το Ελληνικό Δημόσιο, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν πρόσβαση σε σημαντικώς υψηλότερα ποσά του ΕΣΠΑ στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι ξένοι δήμοι. Η Εγκύκλιος δεν αφορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αφορά τον Αναπτυξιακό νόμο, τα κονδύλια του οποίου είναι υποπολλαπλάσια. Π.χ. το2013 οι προβλέψεις για το ΕΣΠΑ φθάνουν τα 6 δις Ευρώ ενώ για τον Αναπτυξιακό Νόμο είναι 0,6 δις!».

Παράλληλα σημειώνεται ότι «κανένα σχετικό αίτημα δεν υπεβλήθη από γερμανικό Δήμο ή το Γερμανικό δημόσιο και συνεπώς δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου» και ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη περί μη συμμετοχής δεν προκύπτει από απόφαση της κυβέρνησης αλλά από την υπ’ αριθμ 169 /2009 σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ, με την οποία αποφαίνεται ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι θυγατρικές τους, στις οποίες το Ελληνικό δημόσιο συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα, «δεν δύνανται να επιχορηγηθούν για επενδυτικά σχέδια τους από Αναπτυξιακούς νόμους».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.