powered by Surfing Waves

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αναζητούνται χρήματα ΕΣΠΑ για να αναδειχθεί η Αρχαία Κήρινθος. Καθυστερούν οι Γερμανικές ανασκαφές



Τοπογραφικό σχέδιο της Αρχαίας Κηρίνθου το 1845 του  Γερμανού αρχαιολόγου Vischer από την iστοσελίδα  Kireas.org

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στo δημοτικο σχολείο Κηρίνθου η εκδήλωση για τις επιφανειακές έρευνες στην Αρχαία Κήρινθο παρουσία του δημάρχου κ. Ψαρρού και του αντιδημάρχου κ. Καντζούρα. Ο κ. Ριτσώνης μίλησε για το ιστορικό των ανασκαφών και την ιστορία της Αρχαίας Κηρίνθου, ενώ άλλοι συνεργάτες του μίλησαν για την τοπογραφία του αρχαιολογικού χώρου και την σπουδαιότητα του. Το συμπέρασμα είναι ότι αναζητούνται χρήματα απο το ΕΣΠΑ για τις ανασκαφές και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Λεπτομέρειες για την εκδήλωση στην Βόρεια Εύβοια

Αεροφωτογραφία του χώρου της πόλης της Αρχαίας Κηρίνθου το 2012 

Προσομοίωση του χώρου πριν 5000 χρόνια. απο την παρουσίαση του κ. Ριτσώνη  (φώτο Paliatsos)
Tρισδιάστατη προσομοίωση της πόλης πριν 5000 χρόνια. απο την παρουσίαση του κ. Ριτσώνη  (φώτο Paliatsos)


Προσομοίωση των τειχών της Αρχαίας Κηρίνθου  απο την παρουσίαση του κ. Ριτσώνη  (φώτο Paliatsos)
Προσομοίωση της εισόδου της Αρχαίας Κηρίνθου,  απο την παρουσίαση του κ. Ριτσώνη (φώτο Paliatsos)



Το αναστηλωτικό έργο του αρχαίου τείχους της Νισύρου που τιμήθηκε το 2010 από τη Europa Nostra, στην κατηγορία «Συντήρηση» αποτελεί παραάδειγμα για τηνανασήλωση της Αρχαίας Κηρίνθου.


Πρότυπο  για την Αρχαία Κήρινθο είναι το έργο της αποκατάστασης, διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαίου τείχους της Νισύρου στο Παλαιόκαστο που απέσπασε πέρυσι  τον έπαινο της ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra. Το αρχαίο τείχος της Νισύρου, χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά οχυρωματικά έργα της νησιωτικής Ελλάδας, το οποίο σώζεται σε ύψος περίπου δέκα μέτρων. Στα πλαίσια του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 εκτελέστηκε το έργο της "Στερέωσης - Αναστήλωσης - Διαμόρφωσης αρχαίου τείχους Νισύρου". Το έργο, που ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το τέλος του 2006, περιελάμβανε εργασίες στερέωσης, ανάταξης και αναστήλωσης των τμημάτων του τείχους και των πύργων με τις επικίνδυνες παραμορφώσεις, τον καθαρισμό του τείχους από την άγρια βλάστηση, τη μεταφορά και τακτοποίηση των πεσμένων λίθων, τη διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με τη δημιουργία κατάλληλων διαδρομών, εκδοτηρίου και χώρων υγιεινής, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και ηλεκτροφωτισμό του μνημείου.

Στο πλαίσιο του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου τείχους της Νισύρου αναστηλώθηκαν συνολικάτρεις πύργοι και τρία τμήματα των μεσοπυργίων, έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώθηκαν διαδρομές επισκεπτών, χτίστηκαν πετρόκτιστοι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και έγινε φωτισμός του κάστρου.






Ο κ.Ψαρρός (δήμαρχος) παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή  την παρουσίαση (φώτο Paliatsos)
Η τελευταία ατίμωση της νύμφης Ιστιαίας στο κέντρο του κακαίσθητου σήματος του δήμου μας


Το Φθινόπωρο του 2012 θα ξεκινούσε την πολεοδομική αποτύπωση της Πόλης της Αρχαίας Κηρίνθου το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τις συνεχείς ανασκαφικές τομές κατά την περίοδο 2012 -2013. (φώτο απο την επίσκεψη στο χώρο της Jutta Strotszeck της Γερμανικής Αποστολής στις 7/4/11)







0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.