powered by Surfing Waves

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ανανέωση των μελών της επιτροπής διαβούλευσης απο φορείς και δημότες.

Μια απο τις σπάνιες συνεδρειάσεις της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης. Ο ρόλος της έχει υποβαθμιστεί απ[ο τον κ. Ψαρρό αφού τόσο οι διαδικασίες  επιλογής μελών και λειοτουργίας  (δημοτών)  δεν έχουν τηρηθεί

Ο δήμος απέστειλε πρόσκληση σε φορείς και δημοτες. Η νέα επιτροπή διαβούλευσης θα έχει θητεία 18 μηνών από 1/1/2013 έως και 31Αυγούστου 2014. 


Αρμοδιότητες

Η επιτροπή δηµοτικής διαβούλευσης έχει τις εξής αρµοδιότητες: 

α) Γνωµοδοτεί στο δηµοτικό συµβούλιο σχετικά µε τα αναπτυξιακά προγράµµατα και τα προγράµµατα δράσης του δήµου, το επιχειρησιακό πρόγραµµα και το τεχνικό πρόγραµµα του δήµου. 

β) Γνωµοδοτεί για θέµατα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέµπονται σε αυτή από το δηµοτικό συµβούλιο ή τον δήµαρχο. 

γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήµατα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήµου και διατυπώνει γνώµη για την επίλυση των προβληµάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών. 
 
δ) ∆ιατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχοµένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων, οι οποίες εκδίδονται στο πλαίσιο του άρθρου 79 του Κ.∆.Κ. (όπως αποφάσει για την προστασία του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος,ρύθμιση της κυκλοφορίας, καθαριότητα σε κοινόχρηστους χώρους, ιλειτουργία των συστημάτων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευση, κλ.π.

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει νόμιμα εφόσον έχει απαρτία (όταν τα παρόντα είναι περισσότερα από τα απόντα μέλη της). Η λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης έχει δημόσιο
χαρακτήρα. Ο πρόεδρος της επιτροπής μπορεί να δίνει τον λόγο σε παριστάμενους, ιδίως εάν πρόκειται για εκπροσώπους φορέων και δημότες που έχουν συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας της διαβούλευσης.

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της:
α) υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης,
β) τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες, για άλλα θέματα που έχουν τεθεί υπό διαβούλευση από το δημοτικό συμβούλιο και την δ ημοτική Αρχή και εισάγονται στην επιτροπή προς συζήτηση και γνωμοδότηση,
γ) όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών της με γραπτή αίτηση, όπου αναφέρονται τα προς συζήτηση θέματα και τα μέλη της επιτροπής, που υπέβαλλαν την αίτηση και εισηγούνται τα θέματα
δ) όποτε υπάρχουν κατεπείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες δικαιολογούν την άμεση σύγκληση της επιτροπής.

Σύνθεση. Φορείς και δημότες

Σύµφωνα µε τον νόµο, ο συνολικός αριθµός των µελών της επιτροπής είναι κατ’ ελάχιστον είκοσι πέντε (25) και κατά µέγιστο πενήντα (50). Εξ αυτών, τα τρία τέταρτα (3/4) είναι εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας και το ένα τέταρτο (1/4) δηµότες εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οι δηµότες είναι κατ’ ελάχιστον έξι και κατά µέγιστο δώδεκα. Μέλος της επιτροπής είναι επίσης και ο δήµαρχος ή ο οριζόµενος µε απόφαση δηµάρχου αντιδήµαρχος. 

Η επιλογή των µελών γίνεται στην βάση της ευρύτερης δυνατής εκπροσώπησης των θεµατικών αντικειµένων προκειµένου για φορείς και της αναλογικής εκπροσώπησης γεωγραφικών περιοχών, προκειµένου για δηµότες. ∆εν µπορούν να επιλεγούν ως µέλη της επιτροπής διαβούλευσης, πλην του προέδρου, αιρετοί του δήµου, της οικείας περιφέρειας ή µέλη των διοικήσεων νοµικών προσώπων του δήµου ή της οικείας περιφέρειας


Διαδικασία επιλογής δημότων στην επιτροπή

Σύμφωνα με το κανονισμό το προεδρείο του δηµοτικού συµβουλίου διενεργεί εν συνεχεία κλήρωση µεταξύ των ατόµων που είναι εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους κάθε δηµοτικού διαµερίσµατος, ενορίας και δηµοτικής ή τοπικής κοινότητας.
Με βάση την σειρά κλήρωσης κατά περιοχή, συντάσσεται ένας κατάλογος ατόµων, τα οποία, εντός δύο (2) ηµερών και µε ευθύνη του προεδρείου του δηµοτικού συµβουλίου, ενηµερώνονται και γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να αποδεχθούν ή µη την ιδιότητα του µέλους της επιτροπής. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται όταν καλυφθούν όλες οι προβλεπόµενες θέσεις της επιτροπής ή όταν εξαντληθεί το σύνολο του αριθµού των κληρωθέντων Στην τελευταία περίπτωση, οι κενές θέσεις της επιτροπής δεν συµπληρώνονται.

Αυτή η διαδικασία δεν τηρήθηκε την περασμένη φορά που οι θέσεις αυτές πλαισιώθηκαν απο υποψηφιους του κ. Ψαρρού

Διαδικασία επιλογής φορέων

Οι φορείς αυτοί πρέπει αφενός να είναι ενεργοί (να έχουν αναπτύξει συναφή µε το αντικείµενό τους δραστηριότητα κατά την τελευταία πενταετία) και αφετέρου να έχουν συσταθεί τουλάχιστον ένα έτος πριν από την είσοδό τους στην επιτροπή διαβούλευσης.
Για τον σκοπό αυτό, οι ενδιαφερόµενοι φορείς καταθέτουν στο προεδρείο του δηµοτικού συµβουλίου τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία δραστηριότητας και χρόνου δραστηριότητας, καθώς και το όνοµα του τακτικού και αναπληρωµατικού εκπροσώπου τους στην επιτροπή, υποδεικνύοντας ταυτοχρόνως και την κατηγορία στην οποία εµπίπτουν. Με ευθύνη του προέδρου, αυτά ελέγχονται και καταρτίζεται ο πίνακας των υποψηφίων µελών της επιτροπής κατά κατηγορία φορέων.

Εάν οι αιτηθέντες φορείς που πληρούν τις προϋποθέσεις δεν υπερβαίνουν τους 37 (συνολικά τον
µέγιστο πληθικό αριθµό φορέων στην επιτροπή) τότε όλοι οι εκπρόσωποί τους γίνονται δεκτοί ως τακτικά µέλη.

Σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό οι φορείς της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι εκπροσωπούνται στην επιτροπή, πρέπει να έχουν την έδρα τους ή να διαθέτουν παράρτηµα εντός των διοικητικών ορίων του δήµου και να εµπίπτουν σε µία τουλάχιστον από τις εξής κατηγορίες:
α) τοπικοί εµπορικοί και επαγγελµατικοί σύλλογοι και οργανώσεις
β) επιστηµονικοί σύλλογοι και φορείς
γ) τοπικές οργανώσεις εργαζοµένων και εργοδοτών
δ) σύλλογοι εργαζοµένων στο δήµο και τα νοµικά του πρόσωπα
ε) ενώσεις και σύλλογοι γονέων και κηδεµόνων
στ) τοπικά συµβούλια νέων
ζ) αθλητικοί σύλλογοι και φορείς
η) πολιτιστικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι
θ) σύλλογοι και φορείς προστασίας του περιβάλλοντος
ι) θρησκευτικοί και πνευµατικοί σύλλογοι και φορείς
ια) ιδρύµατα και φορείς ειδικής αγωγής και σύλλογοι ατόµων µε ειδικές ανάγκες
ιβ) εθελοντικές οργανώσεις, µη κυβερνητικές οργανώσεις, λοιπές κινήσεις πολιτών και
άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών.


Απαξίωση διαδικασιων και επιτροπής απο τον κ. Ψαρρό

Η επιτροπή διαβούλευσης σαν θεσμός έχει απαξιωθεί από την ημέρα της συγκρότησης της με υπαιτιότητα του προέδρου της, κ. Ανέστη Ψαρρού. Κατά την συγκρότηση της δεν τηρήθηκε καμιά δεοντολογία, αφού τα περισσότερα από τα 13 "εκλεγμένα" μέλη της (δημότες ήταν υποψήφιοι με τον συνδυασμό του κ. Ψαρρού. Αργότερα, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, στις 26/3/12, η σύνθεση της και ο αριθμός των μελών της μυστηριωδώς είχε αλλάξει από αυτή που είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο 11 ημέρες νωρίτερα (στις 15/3/12). Οι φορείς που συμμετέχουν στην επιτροπή πρέπει αφενός να είναι ενεργοί (να έχουν αναπτύξει συναφή με το αντικείμενό τους δραστηριότητα κατά την τελευταία πενταετία) και αφετέρου να έχουν συσταθεί τουλάχιστον ένα έτος πριν από την είσοδό τους στην επιτροπή διαβούλευσης. Πολλοί από τους "φορείς" δεν πληρούσαν κανένα από τα παραπάνω δύο κριτήρια.

Το μεγαλύτερο πλήγμα, ήταν όταν δυο μέλη της επιτροπής, ο κ. Γεραλής και ο κ. Κλωτσοτύρας δημόσια κατηγόρησαν τον κ. Ψαρρό για παραποίηση πρακτικών και ότι ανάρτησε στο Διαύγεια μια δήθεν απόφαση της επιτροπής η οποία ομως δεν πάρθηκε ποτέ από τη επιτροπή αυτή. Η αναρτημένη απόφαση της επιτροπής που παραποιήθηκε αφορούσε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2011 που δεν τέθηκε σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής και, ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει αποτέλεσμα και μάλιστα "ομόφωνο" όπως κατεγράφη στα δημοσιευμένα στο Διαύγεια πρακτικά. Απο τότε ο κ. Ψαρρός δεν ξαναδημοσίευσε ποτέ στο Διαύγεια τις "αποφάσεις" της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το κανονισμό "Οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία για κάθε θέμα ξεχωριστά, κατά την οποία καλούνται τα μέλη της ονομαστικά και τάσσονται υπέρ ή κατά. Γνωμοδοτήσεις ή άλλες αποφάσεις της επιτροπής, που λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία όπου δεν το επιτάσσει ο νόμος, είναι άκυρες.".


Η ανακοίνωση του δήμου


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 και 282 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ 87 / Α / 07-06-2010) στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους, πρέπει να ανανεωθεί η θητεία της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης για την περίοδο από 1/1/2013 έως και 31Αυγούστου 2014.
Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους εκπροσώπους

α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων

στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους και τον αναπληρωτή τους αποστέλλοντας ταχυδρομικά σχετικό έγγραφο στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας στο Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου (Λίμνη Ευβοίας 34005) ή με φαξ (2227031012 & 2227023440) ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση mourtzakh@0728.syzefxis.gov.gr , έως 4 Φεβρουαρίου 2013.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2227350242.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.