powered by Surfing Waves

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Έρευνα της ΕΕΤΑΑ για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων


Ενώ οι μισθοί πέφτουν και εν μέσω λιτότητας ο δήμος μας προβλέπει στο προϋπολογισμό του 2013 αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 192 χιλιάδες ευρώ ή 4% απο πέρυσι. Έρευνα της ΕΕΤΑΑ για τονπροσδιορισμό του ελάχιστου κόστος λειτουργίας των δήμων που σίγουρα ενδιαφέρει τον δήμο μας




Ο προσδιορισμός του σταθερού – ανελαστικού λειτουργικού κόστους των δήμων, άρα και ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων είναι το αντικείμενο έρευνας – μελέτης που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ.

Το ισχύον σύστημα κατανομής εφαρμόζεται από το 2001 και βασίζεται στο ελάχιστο κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ, στον αριθμό των δημοτικών διαμερισμάτων, στην έκταση και τον πληθυσμό (απογραφή του 2001).

Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού πηγάζει από τα νέα δεδομένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», η υιοθέτηση του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος από όλους τους δήμους, η επικαροποίηση του νέου τύπου προϋπολογισμού των ΟΤΑ, οι νέες υπηρεσίες των δήμων, που συνδέονται άμεσα με τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι συγχωνεύσεις και ο περιορισμός των θυγατρικών νομικών προσώπων, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που υπαγορεύουν νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέθεσαν στην ΕΕΤΑΑ την διεξαγωγή σχετικής έρευνας – μελέτης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΤΑΑ ξεκινά την διοργάνωση σειράς ημερίδων στις οποίες συμμετέχουν οι λογιστές ή στατιστικοί ανταποκριτές των δήμων, στους οποίους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ θα παρουσιαστεί το περιεχόμενο του σταθερού – ανελαστικού κόστους λειτουργίας και η μεθοδολογία υπολογισμού του.

Οι ημερίδες θα διεξαχθούν μέσα στο Φεβρουάριο και τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά Το πρόγραμμα των ημερίδων

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.