powered by Surfing Waves

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

«Δημοτικό» ΕΚΑΒ: Επέκταση και σε άλλα νησιά στο πρότυπο Τήνου

Στις 29/1/2011 ο Κώστας Μαρκόπουλος ρωτούσε  τon Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, για "το  αδικαιολόγητο κενό εξυπηρέτησης του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης - Αγίας Άννας, που έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση, σε επικίνδυνο πλέον για τη Δημόσια Υγεία σημείο, την παροχή υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης και υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων. Είναι δε οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ το ΕΚΑΒ καλύπτει τους όμορους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Διρφύων – Μεσσαπίων, δεν καλύπτει τον ενδιάμεσο Δήμο Μαντουδίου –Λίμνης - Αγίας Άννας!"  Άλλοι δήμοι βρήκαν άλλους τρόπους να καλύψουν μόνοι τους τα κενά του ΕΚΑΒ.







Τέσσερις νησιωτικοί δήμοι του Αιγαίου, οι δήμοι Άνδρου, Καρπάθου, Σίφνου και Σερίφου, είναι κοντά σε συμφωνία με την Interamerican προκειμένου να δημιουργήσουν «δημοτικό» ΕΚΑΒ, στο πρότυπο, του πρώτου της χώρας μας, αυτό του «δημοτικού» ΕΚΑΒ Τήνου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι, για την παρουσίαση του «δημοτικού» ΕΚΑΒ Τήνου, ο γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών της Interamerican Γιώργος Μαυρέλης, χωρίς να αποκαλύψει τους δήμους, είπε ότι η εταιρεία είναι σε προχωρημένες συζητήσεις και είναι κοντά στο να κλείσουν τη συμφωνία με άλλα πέντε νησιά.

Το ίδιο είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Κώτσαλος, ο οποίος και χαρακτήρισε το «δημοτικό» ΕΚΑΒ Τήνου πρότυπο και για άλλα νησιά. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία», αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισε να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. «Κάθε 100 χρόνια υπογράφεται μια τέτοια συμφωνία», υπογράμμισε.

«Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο πλαίσιο μιας δυναμικής μεταρρύθμισης, εκτιμώνται ως μια ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση για την Interamerican, καθώς μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να αποφέρουν βελτίωση στην ποιότητα ζωής κάθε πολίτη», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το «δημοτικό» ΕΚΑΒ Τήνου, αφορά στη διάθεση των υποδομών και υπηρεσιών Άμεσης Βοήθειας (υγειονομικής διακομιδής και υπηρεσιών Υγείας σε επείγοντα περιστατικά) της Interamerican στο δημοτικό σύστημα υγείας της Τήνου, που παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά στους κατοίκους του νησιού.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, η εμπειρία της εταιρείας κατά την εικοσαετή δραστηριοποίησή της στο τομέα της άμεσης διακομιδής ασθενών και τραυματιών καταδεικνύει τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη της νησιωτικής, κυρίως, Ελλάδος για σχετική υποστήριξη. Μόνο κατά το 2012 πραγματοποιήθηκαν από την Interamerican Βοήθειας 2011 διακομιδές με ελικόπτερο ή αεροπλάνο, ενώ συνολικά από την έναρξη της δραστηριοποίησής της η eταιρεία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.000 αεροδιακομιδές, με τέσσερεις στις πέντε να αφορούν σε νησιά.

Κροντηράς: «Ναι» από το Ελεγκτικό στα €40.000 του «δημοτικού» ΕΚΑΒ

Η συμφωνία για το «δημοτικό» ΕΚΑΒ Τήνου είναι εγκεκριμένη από τον επίτροπο, είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς. Όπως σημείωσε, θα γίνονται 16-23 αεροδιακομιδές το έτος που στοιχίζουν στο δήμο 40.000 ευρώ. Εάν, δε, γίνονται λιγότερες από 10 το χρόνο, τότε η Interamerican θα παίρνει 30% λιγότερο, εάν γίνονται 9 θα παίρνει 35% κτλ.

«Στη σημερινή εποχή, που ο κόσμος αντιμετωπίζει χιλιάδες προβλήματα και δυσκολίες, οι παροχές υγείας και το αίσθημα ασφάλειας στον τόπο που ζούμε, είναι ένα ζήτημα που γίνεται πολύ πιο αναγκαίο και σημαντικό. Δώσαμε λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούσε τους Τηνιακούς», είπε.

Οι αεροδιακομιδές αφορούν τους μόνιμους κατοίκους της Τήνου και τους υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί. Για τους τουρίστες, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, θα γίνεται πρώτα συνεννόηση με το δήμο και μετά θα κόβεται τιμολόγιο.

Σε ερώτηση της aftodioikisi.gr «εάν είναι δυνατόν ο δήμος να σηκώσει το “βάρος” του “δημοτικού ΕΚΑΒ», ο δήμαρχος Τήνου ήταν καταφατικός. Όπως είπε, είναι δυνατόν να υπολογιστεί από το δημοτικό προϋπολογισμό, αφού από την 1/1/2013 με τον «Καλλικράτη» πέρασαν στους δήμους αρμοδιότητες της Υγείας.

Ο δήμαρχος Τήνου υπογράμμισε πως το «δημοτικό» ΕΚΑΒ δεν υποκαθιστά τον κρατικό φορέα, «αλλά από τη στιγμή που θα δηλώνει αδυναμία, τότε θα ενεργοποιείται η σύμβαση με την Interamerican». Ήδη, έχει γίνει η πρώτη αεροδιακομιδή με χρόνο αποστολής τα 90 λεπτά.

«Για να πάμε στη Σύρο, πρέπει να αρρωστήσουμε μέχρι τις 3 το μεσημέρι, διότι μετά δεν έχουμε πλοίο. Έχουμε ένα μόνιμο άγχος με την Υγεία», σημείωσε ο δήμαρχος που τάχθηκε «υπέρ του ιδιωτικου τομέα όταν δίνονται λύσεις· αν δεν μπορεί το κράτος τότε πρέπει να συνεργαζόμαστε».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.