powered by Surfing Waves

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Λιαγκάκης: "είστε το μακρύ χέρι των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή»

Δημοσιέυτηκαν σήμερα τα πρακτικά  της συζήτησης καταγγελίας  της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το δικαίωμα απόρριψης απο την ΒΙΟΜΑΓΝ   υλικών /ουσιών στην θάλασσα  και για την ύπαρξη  200 βαρέλιων με επικίνδυνα απόβλητα στην περιοχή ΓΕΡΟΡΕΜΑ (Πρώην συνεργείο αυτοκινήτων).  Η παράταξη του κ. Ψαρρού, προφανώς φοβούμενη να μην δυσαρεστήσει την ΒΙΟΜΑΓΝ,  αρνήθηκε να να κάνει ελέγχους γα να εξακριβώσει  την ορθότητα των καταγγελιών και τυχόν επιβάρυνση της περιοχής.    Ουσιαστικά η δημοτική αρχή  μη δεχόμενη να  ελέγξει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης αποποιείται την αρμοδιότητα της  για προστασία του περιβάλλοντος.

Ο δήμος έχει δημιουργήσει Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας το οποίο υποτίθεται ότι μεριμνά για την εφαρμογή δράσεων και μέτρων για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και  για την καταπολέμηση της ρύπανσης στην περιοχή του Δήμου. Το ερωτήμα είναι γιατί το τμήμα αυτό δεν παρουσίασε στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο που να αναιρούν  τις καταγγελίες  του κ. Λιαγκάκη και να εφησυχάσουν τους πολίτες.  Γενικά, ποιές είναι οι δράσεις και το έργο  αυτού του τμήματος και ο λόγος ύπαρξης του, αν όπως υποστήριξαν μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι στην συζήτηση το ρόλο αυτό έχει αναλάβει το υπουργείο και κάθε συζήτηση για προστασία του περιβάλλοντος  είναι τέχνασμα που αποσκοπεί  στην ανεργία και την φτώχεια.  

Το δημοτικό συμβούλιο αρνείται να πάρει απόφαση ότι είναι  αντίθετο στην ρίψη στην θάλασσα οποιουδήποτε υλικού ή ουσίας

Ο κ. Λιαγκάκης ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο "να πάρει απόφαση ότι είμαστε  αντίθετοι σε οποιαδήποτε ρίψη στην θάλασσα υλικού ή ουσίας στην  ευρύτερη περιοχή Κυμάσι".

Το αίτημα του απορρίφτηκε.


 Ακολουθούν οι διάλογοι στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και οι δοξασίες του κ. Ψαρρού για την ρύπανση και την ανάπτυξη:


κ. Λιαγκάκης Ευστάθιος  (εισηγούμενος το θέμα):  «Ζητήσαμε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να ενημερωθεί το  σώμα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση (υπόγειο)Μεταλλείου μαγνησίτη (λευκολίθου) και των συνοδών έργων από την ΒΙΟΜΑΓΝ. στο δ.δ. Προκοπίου του Δήμου μας. Αφορά την απόφαση με αρίθμ. πρωτ. 37963/1790/5-7-2012 στην οποία ο Υπουργός ΠΕΚΑ εξέδωσε  τροποποίηση η οποία αναρτήθηκε στο Πρόγραμμα Διαύγεια ΑΔΑ Β41Ν0-3ΒΒ στις 6-8-2012.
Μεταξύ των δεκατεσσάρων πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων ο υπ. αρίθμ. 46 αναφέρει : Σε περίπτωση ανάγκης βυθοκορημάτων κατά την λειτουργία λιμενικής εγκατάστασης η απόρριψη των βυθοκορημάτων που θα προκύψουν να γίνει σε κατάλληλο προς τούτο χώρο στην ξηρά ή σε βάθη
θάλασσας μεγαλύτερα από 50 μέτρα και σε απόσταση από την ακτογραμμή μεγαλύτερη των 2km.

Η απόρριψη οποιονδήποτε υλικών /ουσιών στην θάλασσα επιτρέπεται μετά από θετική γνωμοδότηση κατάλληλου εργαστηρίου(ΕΚΘΕ, Πανεπιστημίου κ.α) από την οποία θα προκύπτει ότι τα υλικά αυτά δεν είναι επιβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλον και με άδεια της οικείας Λιμενικής Αρχής.

1) Στην εταιρεία ΒΙΟΜΑΓΝ αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν περίπου 200 βαρέλια με επικίνδυνα απόβλητα στην περιοχή ΓΕΡΟΡΕΜΑ(Πρώην συνεργείο αυτοκινήτων)

2) Η τροποποίηση αυτή δίνει στην εταιρεία την δυνατότητα απόρριψης στη θάλασσα οποιουδήποτε υλικού ή ουσίας με μοναδική προϋπόθεση την θετική γνωμοδότηση κατάλληλου εργαστηρίου.
Η ίδια η εταιρεία διαθέτει τέτοιο εργαστήριο .Δηλαδή ο ρυπαίνων θα  ελέγχεται από την ίδια την εταιρεία. 

Με δεδομένη την πείρα που έχουμε με την ρύπανση του ευβοϊκού από την Λάρκο με χιλιάδες τόνους σκουριά. 

Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι είμαστε  αντίθετοι σε οποιαδήποτε ρίψη στην θάλασσα υλικού ή ουσίας στην  ευρύτερη περιοχή Κυμάσι.

Τέλος για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι το ξεπούλημα της γής, του ορυκτού πλούτου της ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο στην ΒΙΟΜΑΓΝ ,την  ΤΕΡΝΑ ,του μεγάλους ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους στοόνομα δήθεν της «ανάπτυξης» και των «επενδύσεων» γίνονται μόνο για την εκμετάλλευση του πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας με τραγικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους και για το περιβάλλον .

Όσοι στηρίζουν αυτές τις πολιτικές που σφαγιάζουν καθημερινά το λαό μας έχουν τεράστιες ευθύνες.


Μπρατζίκου – Χριστοδούλου Άννα: Αν πάρει η εταιρεία την έγκριση για την διαχείριση αποβλήτων εδώ είμαστε και θα εκφράσουμε τις απόψεις μας.

Λεοντής Αθανάσιος: Ας ενωθούμε για να ανοίξει το έργο και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Κανελλόπουλος Ιωάννης: Δεν ξέρουμε αν τα βαρέλια έχουν κάτι ή αν είναι άδεια . Ας συγκροτηθεί επιτροπή για να ελεγχθούν

Στεργίου Ιωάννης: Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για την ύφεση και  την οικονομική κατάσταση της χώρας. Για να ανατραπεί η κατάσταση πως θα ξεκινήσει η ανάπτυξη.
Προσπαθούμε να πάρουμε μια απόφαση χωρίς να ξέρουμε αν τα εν λόγω βαρέλια έχουν κάτι επικίνδυνο ή όχι. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε μα στηριζόμαστε σε ικασίες ,αλλά να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κάτι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και τότε να παρέμβουμε.
Πολύ ορθά η πολιτεία έχει προβλέψει την αναγκαιότητα των περιβαλλοντικών μελετών και την διαχείριση των αποβλήτων.

Παναγιώτου Κων/νος: Αν αόριστα δεν προβλέπονται τα απόβλητα που θα πέφτουν στη θάλασσα τότε συμφωνώ με τον κ. Λιαγκάκη.

κ. Ψαρρός (δήμαρχος):  « Ο κ. Λιαγκάκης μας είπε διάφορα γενικά και αόριστα, στην ουσία όμως θέλει  να επιτύχει μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την οποία θα χρησιμοποιήσουν κάποιοι που έχουν κάνει προσφυγή στο συμβούλιο  Επικρατείας για ακύρωση απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ,με την οποία εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς όρους για την υπόγεια εκμετάλλευση μεταλλείων μαγνησίτη (λευκολίθου) και συνοδών έργων στην περιοχή Πλακαριά-Μουρτίτσα –ΓΕΡΟΡΕΜΑ δ.δ. Προκοπίου στο Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης-Αγ. Άννας.

Κάποιοι που δήθεν κόπτονται για το περιβάλλον προσπαθούν κάθε φορά με διάφορα τεχνάσματα να εμποδίσουν την ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας  στην περιοχή μας.
Στην προκειμένη περίπτωση την προσφυγή έχουν κάνει διάφοροι σύλλογοι  και σωματεία από Σκόπελο και Σκιάθο. Προφανώς κάποιοι χρησιμοποιούν τους συλλόγους αυτούς και είμαι σίγουρος εν αγνοία των μελών της. Βλέπω στην αίτηση για ακύρωση της απόφασης του Υπουργού πρώτο όνομα τον κ. Καραγιώργο Ευάγγελο, ο οποίος δηλώνει ότι είναι κάτοικος Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης –Αγ. Άννας και ο οποίος μου φαίνεται ότι πρωτοστατεί στην συγκεκριμένη αίτηση –ακύρωση. Αυτό που  πληροφορήθηκα είναι ότι ο κ. Καραγιώργος δεν είναι δημότης του Δήμου Μαντουδιου –Λίμνης-Αγ.Αννας ,απλά έχει εξοχικό στην περιοχή και τα καλοκαίρια επισκέπτεται την περιοχή και κάνει τα μπάνια του.

Πιστεύω ότι μια ορθολογική εκμετάλλευση όπως αναφέρεται και στην συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργού διασφαλίζει την προστασία του Περιβάλλοντος. Πιστεύω ακράδαντα ότι ρύπους και επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν δημιουργεί το μπαζομετάλλευμα από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου αλλά στην σημερινή εποχή ο μεγαλύτερος ρύπος είναι η φτώχεια και η απελπισία των ανέργων κατοίκων μας.   Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε θετικοί στην όποια
επαναλειτουργία των μεταλλευτικών συγκροτημάτων.

Είναι κρίμα που ο κ. Λιαγκάκης παρουσιάζεται με την σημερινή του εισήγηση σαν το μακρύ χέρι αυτών που απεργάζονται τα συμφέροντα της περιοχής και στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος τίποτε να μην γίνει σ΄αυτόν το τόπο. Θεωρώ υποχρέωση μας να καταδικάζουμε και να καταγγέλλουμε τέτοιες  ενέργειες.

Ζητώ να απορριφθεί το αίτημα του κ. Λιαγκάκη που ζητά να καταγγείλουμε την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής  Αλλαγής με την οποία εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Όρους για την εκμετάλλευση (υπόγεια)μεταλλείου μαγνησίτη (λευκολίθου) καθώς και των  συνοδών αυτής έργων σε χώρους συνολικής έκτασης 16.570,17 τ.μ που βρίσκονται στις θέσεις «Γερόραμα» δ.δ Προκοπίου, Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας ,εντός της Μεταλλειοκτησίας «Κτήμα Αχμέτ Αγά-Δράζι»από την εταιρεία «ΒΙΟΜΑΓΝ Α.Ε»

Ο κ. Λιαγκάκης Ευστάθιος ζήτησε το λόγο κι ανταπαντώντας στην πρόταση του κ. Δημάρχου είπε: «Δεν δέχομαι ότι είμαι το μακρύ χέρι κανενός. Απεναντίας εσείς είτε το μακρύ χέρι των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ στην  περιοχή»

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη τις γνώμες των  δημοτικών συμβούλων αποφάσισε  να απορριφθεί το αίτημα του κ. Λιαγκάκη Ευσταθίου

Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων Λιαγκάκη Ευσταθίου-Γεωργατζή Ευαγγέλου-Παναγιώτου Κων/νου-Γιαννιού Κων/νου-Κατσούρα Δημητρίου –Κουτσουρά Σταύρου-Αλεξίου Ιωάννη.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.