Η πρόσφατη αποστολή αδελφοποίησης στο Ürgüp περιορίστηκε στα εθιμοτυπικά. Το ΥΠΕΣ τώρα θέτει σαν προϋποθεση την αποτυπωση με αναλυτικό τρόπο της προστιθέμενης αξίας και τους τομείς συνεργασίας. Οι αδελφοποιήσεις για το ΥΠΕΣ αποτελούν το επιστέγασμα και όχι την απαρχή μιας συνεργασίας μεταξύ δύο δήμων |
Ο δήμος μας έχει αδελφοποιηθεί με το τούρκικο δήμο του Ürgüp (Προκοπίου) Καππαδοκίας με τον οποίο έχει ανταλλάξει επισκέψεις συνεργασίας. Παρότι πού τους δυο δήμους ενώνουν πολλά πολιτιστικά και ιστορικά δεσμά και υπάρχουν πολλοί τομείς για συνεργασία η αδελφοποίηση έχει περιοριστεί μόνο στο εθιμοτυπικό μέρος. Η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν χωρίς κανένα αντίκτυπο και ουσιαστικό ώφελος για το δήμο. Η σχετική ανακοίνωση του δήμου απο την πρόσφατη επίσκεψη στην Καππαδοκία δείχει την έλλειψη σχεδίου που να αποτυπώνει την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας των δύο δήμων. Κάτι που τώρα πλέον αποτελεί βασική προϋπόθεση για αδελφοποιήσεις σύμφωνα με έγγραφό του ΥΠΕΣ προς τους δήμους της χώρας.
«Φρένο» επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών στις ανεξέλεγκτες συνεργασίες δήμων και περιφερειών, «όπως αδελφοποιήσεις πόλεων με ΟΤΑ της αλλοδαπής, τη συμμετοχή δήμων και περιφερειών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σε διεθνή δίκτυα τοπικών ή περιφερειακών αρχών και την υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως από ελληνικής πλευράς η σύμφωνη γνώμη τής», μέσω της τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 4 παρ. 2β του Ν. 3345/2005 (ΦΕΚ 138Α/2005).
Με έγγραφό του προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, το ΥΠΕΣ υπογραμμίζει πως είναι παράνομο το ότι «ζητείται εκ των υστέρων από την Επιτροπή η χορήγηση της σύμφωνης γνώμης, δηλαδή, αρκετό καιρό μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας και την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων από αυτά δράσεων».
Τους σημειώνει, δε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 221 του Ν.3463/2006 («Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων»), όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.3613/2007 (ΦΕΚ 263Α/2007), και τις όμοιες διατάξεις του άρθρου 203 παρ. 3 του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης»), οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, αλλά προϋπόθεση είναι η κατάρτιση των σχεδίων με τη σύμφωνη γνώμη της παραπάνω Επιτροπής.
Τι λέει το άρθρο 221
Συμβάσεις στο πλαίσιο αδελφοποιήσεων. Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες στο πλαίσιο των αδελφοποιήσεων και υπό την επιφύλαξη των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας μπορούν να συνάπτουν αντίστοιχου περιεχομένου συμβάσεις με τους αλλοδαπούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους έχουν αδελφοποιηθεί. Οι συμβάσεις αυτές καταρτίζονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής της παρ. 3 του άρθρου 219.
Τι ζητεί το ΥΠΕΣ από τους δήμους και τις περιφέρειες
Η οποιαδήποτε, λοιπόν, διεθνή συνεργασία, λέει το ΥΠΕΣ, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 4 παρ. 2β του Ν. 3345/2005, και επιπλέον η πρόταση που θα υποβληθεί «οφείλει να πληροί τουλάχιστον τις ακόλουθες προϋποθέσεις»:- Κάθε πρόταση δήμου ή περιφέρειας για τη συμμετοχή τους σε μια από τις ανωτέρω μορφές συνεργασίας, κρίνεται σκόπιμο να συνοδεύεται από απόφαση του οικείου συμβουλίου.
- Η απόφαση του συμβουλίου πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Η αιτιολογία της απόφασης του συμβουλίου πρέπει να αποτυπώνει με αναλυτικό τρόπο την προστιθέμενη αξία και τους τομείς της εν λόγω συνεργασίας με τον αλλοδαπό ΟΤΑ, οι οποίοι δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το εύρος των αρμοδιοτήτων που ο νόμος έχει προβλέψει για τους δήμους και τις περιφέρειες, τους σκοπούς, τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τις προβλεπόμενες δαπάνες και να συνοδεύεται με κάθε δυνατή λεπτομέρεια από στοιχεία για τον αντίστοιχο οργανισμό με τον οποίο υπάρχει η βούληση συνεργασίας ή του δικτύου στο οποίο προτίθεται να συμμετάσχει. Ειδικότερα, στην περίπτωση των αδελφοποιήσεων πόλεων, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αδελφοποιήσεις αποτελούν το επιστέγασμα και όχι την απαρχή μιας συνεργασίας μεταξύ δύο ΟΤΑ.
- Η απόφαση των οικείων συμβουλίων, με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, πρέπει να αποστέλλεται άμεσα και έγκαιρα στη Γραμματεία της τριμελούς Επιτροπής. Τούτο είναι απαραίτητο προκειμένου, προ της χορήγησης της αιτούμενης σύμφωνης γνώμης, να καταστεί δυνατή ενδεχόμενη επικοινωνία των μελών της Επιτροπής, αφενός, με τους ενδιαφερόμενους φορείς για περαιτέρω διευκρινίσεις, και αφετέρου, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, με τις αλλοδαπές αρχές (πρεσβείες και προξενεία) που είναι διαπιστευμένες στο ελληνικό κράτος για τη λήψη πλειόνων στοιχείων για τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς ΟΤΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή δεν θα εξετάζει αίτημα που αποστέλλεται στη Γραμματεία της καθυστερημένα ή συνοδευόμενο από ελλιπή στοιχεία.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.