powered by Surfing Waves

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

10.000 δέντρα «εξαφανίστηκαν» από την Ελλάδα το χειμώνα

«Δεκάδες χιλιάδες δέντρα έχουν εξαφανιστεί από τα πάρκα και τα δάση φέτος το χειμώνα σε όλη την Ελλάδα» εξαιτίας της λαθροϋλοτομίας που προκαλεί η αδυναμία των Ελλήνων να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη θέρμανση είτε μέσω πετρελαίου είτε μέσω των θερμαντικών σωμάτων. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα «Wall Street Journal», σε ρεπορτάζ της (και στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή έκδοσή της) για το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας και της αιθαλομίχλης στη χώρα μας.

Δημοσιογραφική ομάδα της WSJ καταγράφει τα συγκεκριμένα γεγονότα, με εστίαση στο όρος Αιγάλεω και τη δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ για την προστασία των δασών τα οποία εποπτεύει. Στην εφημερίδα, περιγράφεται ένα περιστατικό στο όρος Αιγάλεω, όπου σε μια νυχτερινή περιπολία ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πιάνει «στα πράσσα» έναν νεαρό άνδρα να κόβει ένα δέντρο. «Ο άνθρωπος ξέσπασε σε δάκρυα, λέγοντας ότι ήταν άνεργος και χρειάζεται τα ξύλα για να θερμάνει το σπίτι που μοιράζεται με τη σύζυγό του και τα τέσσερα μικρά παιδιά, γιατί δεν μπορούσε πλέον να αντέξουν οικονομικά το πετρέλαιο θέρμανσης», σημειώνεται. «Ήταν μια δύσκολη επιλογή, αλλά τον άφησα να φύγει», λέει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Η εφημερίδα παραθέτει τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα οποία το 2012 κατασχέθηκαν 13.088,75 τόνοι λάθρα υλοτομημένων ξύλων, ενώ υποβλήθηκαν 3.000 μηνύσεις, σημειώνοντας πως η σύγχρονη «εκδοχή» της λαθροϋλοτομίας θυμίζει την ανάλογη που γινόταν στην Ελλάδα επί γερμανικής κατοχής.

«Νέφος του Λονδίνου» πάνω από την Ελλάδα

Συνεχίζοντας, αναφέρεται στην αιθαλομίχλη («νέφος του Λονδίνου») που προκαλείται από την καύση των ξύλων, αλλά και στις προσπάθειες της κυβέρνησης με μέτρα να περιορίσει το φαινόμενο. Όπως υπογραμμίζει, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, την ημέρα των Χριστουγέννων το φαινόμενο της αιθαλομίχλης ήταν δύο φορές πάνω από τα ευρωπαϊκά στάνταρ στο Δήμο Αμαρουσίου.

«Ο μέσος Έλληνας θα ρίξει τίποτα μέσα στο τζάκι που μπορεί να έχει, από παλιά έπιπλα με βερνίκι μέχρι παλιά βιβλία με μελάνι, προκειμένου να πάρει ζεσταθεί», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα ο ΣτέφανοςΣαπατάκης, από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τουρκική συνδρομή στην… ελληνική κολύμβηση

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας, όπου λόγω έλλειψης πετρελαίου πολλές φορές αναγκάζονται να κλείσουν, ενώ κάνει ιδιαίτερα αναφορά και στο Δήμο Ορεστιάδας και την τοπική ομάδα κολύμβησης που αναγκάζεται να πάει στη γειτονική Τουρκία για να προπονηθεί. Λόγω έλλειψης χρημάτων για το πετρέλαιο, «ο δήμαρχος της πόλης είχε να επιλέξει μεταξύ της θέρμανσης των σχολείων ή της πισίνας. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους αθλητές, η τουρκική ομάδα κολύμβησης της Αδριανούπολης κάλεσε τη κολυμβητική ομάδα της Ορεστιάδας να προπονείται δωρεάν στις εγκαταστάσεις της», αναφέρει η εφημερίδα.



Εδώ το πλήρες άρθρο.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.