powered by Surfing Waves

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ρουπακιώτης: Υπάρχει νόμος για αρχειοθέτηση ανώνυμων καταγγελιών









Την προστασία τους έναντι των ανώνυμων καταγγελιών για διαφθορά ζήτησε η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ που συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υπουργό ΔικαιοσύνηςΑντώνη Ρουπακιώτη, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Νικόλα Κανελλόπουλου. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες έπιασε εξαπίνης τους δημάρχους, καθώς τους πληροφόρησε πως ήδη υπάρχει ένας τέτοιος νόμος, σύμφωνα με τον οποία ανώνυμες καταγγελίες τίθενται στο αρχείο:

Πρόκειται για το νόμο για τη «δίκαιη δίκη», το Ν 4055/2012 (ΦΕΚ 51Α/12.3.2012), όπου στο άρθρο 27«Τροποποίηση του άρθρου 43 ΚΠΔ», παρ. 4 αναφέρεται: «Μήνυση ή η αναφορά η οποία υποβάλλεται με οποιοδήποτε τρόπο ανωνύμως ή με ανύπαρκτο όνομα, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών τη θέτει αμέσως στο αρχείο». Παρακάτω, όμως, στην παρ. 5, ανοίγει ένα παράθυρο για διερεύνηση των ανώνυμων καταγγελιών στην περίπτωση που υπάρχουν νέα περιστατικά: «Ο αρμόδιος εισαγγελέας ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο μόνον όταν γίνεται επίκληση ή αναφαίνονται νέα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν κατά την κρίση του την επανεξέταση της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή, καλεί το μηνυόμενο ή αυτόν σε βάρος του οποίου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση να παράσχει εξηγήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ΣΔΟΕ, οι δήμαρχοι ανέφεραν τα λεγόμενα του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ότι το 90% των ελέγχων προέρχεται από ανώνυμες καταγγελίες, αλλά τους είπε ότι αυτό δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ στο εάν πρέπει να κλείσουν οι φάκελοι ή όχι.

Περί «ειδικής δωσιδικίας»…

Οι δήμαρχοι έθεσαν επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης και το θέμα της «ειδικής δωσιδικίας», ζητώντας να επανέλθει το παλαιό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι αιρετοί, όπως οι δικηγόροι και οι δικαστές, δικάζονται από ειδικό δικαστήριο, και όχι όπως γίνεται πλέον από μονομελές δικαστήριο. Ο υπουργός είπε ότι θα εξετάσει το θέμα και θα τους απαντήσει.



Άρθρο 27: Τροποποίηση του άρθρου 43 ΚΠΔ
Το άρθρο 43 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
1. Ο εισαγγελέας όταν λάβει τη μήνυση ή την αναφορά, κινεί την ποινική δίωξη, παραγγέλλοντας προανάκριση ή ανάκριση ή εισάγοντας την υπόθεση με απευθείας κλήση του κατηγορουμένου στο ακροατήριο, όπου αυτό προβλέπεται. Σε κακουργήματα κινεί την ποινική δίωξη μόνο εφόσον έχουν ενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ή προανακριτικές πράξεις κατά την παρ. 2 του άρθρου 243 και προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη. Αν έχει προηγηθεί ένορκη διοικητική εξέταση ή υπάρχει πόρισμα ή έκθεση ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή Σώματος ή Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Ελέγχου των φορέων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3074/2002 και προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη, μπορεί να μην ενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

2. Αν η μήνυση ή η αναφορά δεν στηρίζεται στο νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία της ή ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών τη θέτει στο αρχείο και υποβάλλοντας τη δικογραφία στον εισαγγελέα εφετών, αναφέρει σε αυτόν τους λόγους για τους οποίους δεν άσκησε ποινική δίωξη. Ο τελευταίος έχει δικαίωμα να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση αν πρόκειται για κακούργημα ή την άσκηση ποινικής δίωξης ή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στα λοιπά εγκλήματα.

3. Αν έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ή προανακριτικές πράξεις κατά την παρ. 2 του άρθρου 243 ή ένορκη διοικητική εξέταση και ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών κρίνει ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη, θέτει την υπόθεση στο αρχείο και υποβάλλοντας τη δικογραφία στον εισαγγελέα εφετών, αναφέρει σε αυτόν τους λόγους για τους οποίους δεν άσκησε ποινική δίωξη. Ο τελευταίος έχει δικαίωμα να παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης.

4. Μήνυση ή η αναφορά η οποία υποβάλλεται με οποιοδήποτε τρόπο ανωνύμως ή με ανύπαρκτο όνομα, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών τη θέτει αμέσως στο αρχείο και εφαρμόζονται αναλόγως όσα ορίζονται στην παράγραφο 2. Όταν συντρέχουν ειδικά μνημονευόμενοι στην παραγγελία του εισαγγελέα εξαιρετικοί λόγοι, μπορεί να διαταχθεί και προκαταρκτική εξέταση.

5. Ο αρμόδιος εισαγγελέας ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο μόνον όταν γίνεται επίκληση ή αναφαίνονται νέα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν κατά την κρίση του την επανεξέταση της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή, καλεί το μηνυόμενο ή αυτόν σε βάρος του οποίου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση να παράσχει εξηγήσεις.



Διαβάστε επίσης:
Stop στην έρευνα ανώνυμων καταγγελιών από το ΣΔΟΕ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.