powered by Surfing Waves

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κίνηση Δημοτών: "Καμία επένδυση δεν έχει μέλλον όταν προχωρά με παράνομες και παρασκηνιακές διαδικασίες και διχάζει την τοπική κοινωνία"

Κίνηση Δημοτών: Ο Όμιλος ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ εάν είχε ειλικρινείς αναπτυξιακούς στόχους για την περιοχή μας, θα μπορούσε να δημιουργήσει στον χώρο του (800 στρεμμάτων) ένα φωτοβολταϊκό πάρκο.

Η "Κίνηση Δημοτών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του δήμου μας" απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση- έκκληση προς τους υπουργούς ΥΠΕΚΑ και ανάπτυξης, τους βουλευτές Ευβοίας, τα πολιτικά κόμματα, τα κινήματα πολιτών και τους επιστήμονες να μην χαρακτηριστεί η περιοχή μας χώρος βαριάς βιομηχανίας και τα πολεοδομικών σχεδίων που εκπονούνται κατά την παρούσα φάση στις περιφέρειες και στους δήμους να προστατεύσουν τις ευαίσθητες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και να σεβαστούν τη νομιμότητα. Η κίνηση κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια μορφή ανάπτυξης και ζητά της στ΄γριξη σας..


Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης της κίνησης: δημοτών

ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΜΑΣ για μας και τις επόμενες γενιές.

ΝΑΙ στις βιομηχανικές μονάδες μικρής και μεσαίας όχλησης.

ΝΑΙ στις μεταλλευτικές δραστηριότητες με ελάχιστο όρο τον σεβασμό στο περιβάλλον. (Ισορροπία κοινωνίας και φύσης).

ΟΧΙ στον χαρακτηρισμό της περιοχής μας σαν χώρο βαριάς βιομηχανίας (επιχειρηματικό πάρκο Α’ κατηγορίας – ΒΙΠΕ) για μονάδες «υψηλής όχλησης» και «μείζων πηγή ρύπανσης».

Εκτιμούμε ότι οι μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από 


• Την γιγαντιαία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1.160MW) που προγραμματίζεται,


• Την ίδρυση ΒΙΠΕ στο Μαντούδι, για την φιλοξενία ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων


• την, εντός της ΒΙΠΕ, εγκατάσταση μονάδας Διαχείρησης Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων, στο πλαίσιο της σχετικής δραστηριοποίησης στον χώρο των Αποβλήτων, που – επίσημα- επιδιώκει ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ,


• την ενδεχόμενη μεταφορά (μέσω του λιμένος Μαντουδίου) και αποθήκευση του επικίνδυνου υγροποιημένου αερίου (LPG) και άλλων δραστηριοτήτων που δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί,
θα είναι απολύτως σοβαρές και καταστροφικές για όλη την περιοχή μας και τη θάλασσα των ανατολικών ακτών.


Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την υποβάθμιση της περιοχής μας σε όλους τους τομείς θα είναι πολλαπλάσιες από τις λίγες θέσεις εργασίας που δίνουν οι αυτοματοποιημένες μονάδες υψηλής ρύπανσης. 


Επισημαίνουμε ακόμη ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής μας ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες και τα μικρά παιδιά θα είναι σοβαρότατες. (Υπάρχει πλήρης επιστημονική ενημέρωση για τις συνέπειες στο τοπικό διαδίκτυο) Κίνηση Δημοτών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.


Επίσης οι διαδικασίες έγκρισης της ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) με σκοπό την ίδρυση ΒΙΠΕ (Βιομηχανικής Περιοχής Υψηλής Όχλησης και Ρύπανσης) στη Βόρεια Εύβοια αντιμετωπίστηκε, κατά τη γνώμη μας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τρόπο προκλητικό και ανεύθυνο, αλλά και αντίθετο προς την κείμενη νομοθεσία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις της ισχύουσας νομοθεσίας (δεν προβλέπεται από τον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής) και δεν αξιολογήθηκε ως προς τις κατηγορίες των υφιστάμενων δραστηριοτήτων προκειμένου να καθοριστεί η κατά νόμο ορθότητα η αντιστοιχία αυτών με τον κατάλληλο τύπου επιχειρηματικού πάρκου όπως οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται κατά το άρθρο 44 του ν.3982/11 (χώροι οργάνωσης επιχειρηματικών πάρκων).


Για όλα τα παραπάνω


Καλούμε
τους αρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΚΑ και ανάπτυξης, τους βουλευτές του νομού μας, τα πολιτικά κόμματα, τα κινήματα πολιτών και τους επιστήμονες να μην συναινέσουν στα καταστροφικά αυτά σχέδια για το περιβάλλον και την υγεία μας. Επισημαίνουμε, ότι καμία επένδυση δεν έχει μέλλον όταν προχωρά με παράνομες και παρασκηνιακές διαδικασίες και διχάζει την τοπική κοινωνία


Καλούμε επίσης


όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες αλλά και τους επιστήμονες –μελετητές ομάδων εργασίας των νέων μελετών και πολεοδομικών σχεδίων που εκπονούνται κατά την παρούσα φάση στις περιφέρειες και στους δήμους να προστατεύσουν τις ευαίσθητες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, τους χώρους των Ανατολικών ακτών μας, να σεβαστούν τη νομιμότητα και να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι μιας ιδιαίτερα σημαντικής –οικολογικά – περιοχής.


Οι προτάσεις μας για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας


Σύμφωνα με τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας (εύφοροι κάμποι, το υψηλότερο ποσοστό πυκνοδασωμένων βουνών και περιοχών στη χώρα μας, ορεινοί όγκοι, νερά, φυσικά και πολιτιστικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, παράκτιες περιοχές, ανάγλυφα τοπία) τη γεωγραφική μας θέση, τις παραδοσιακές μας δραστηριότητες και την βιωσιμότητα της ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές,


Προτείνουμε: 


1. Αγροτικός Τομέας: Παραγωγική δραστηριότητα για μερικά αγροτικά προϊόντα που ευδοκιμούσαν στην περιοχή μας με τη ενεργοποίηση μικρών συνεταιρισμών και οικοτεχνιών αλλά και νέων αγροτών. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει η Περιφέρεια (Αντιπεριφέρεια) και ο δήμος να έχουν οργανωμένα γραφεία αγροτοτουριστικής ανάπτυξης για την τεχνική υποστήριξη και τον προσανατολισμό στους κλάδους παραγωγής.

2. Δασικός Τομέας: Στον δασικό πλούτο της περιοχής μας και ιδιαίτερα στην παραγωγή ρετσίνας (κατέχουμε το 80% περίπου της παραγωγής στη χώρα μας στη Βόρεια Εύβοια), δικαιούμαστε και πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα μια μονάδα επεξεργασίας δασικών προϊόντων. 


3. Τουριστικός Τομέας: Αξιοποίηση του υπάρχοντος καλού τουρισμού στην περιοχή μας. Χρειαζόμαστε όμως οπωσδήποτε σταθερή και εποχική επικοινωνία προς τα βόρεια σύνορά μας (Αγχίαλος - Βόρειες Σποράδες) και προς τα νότια (Χαλκίδα – Αθήνα – Εθνική Οδός). Επίσης χρειαζόμαστε περισσότερες μικρές τουριστικές μονάδες. Όχι στον καταναλωτικό και καταστροφικό τουρισμό.


4. Οδικό Δίκτυο: Το οδικό δίκτυο είναι η βάση για να αναπτύσσεται μια περιοχή, αλλά και για τις κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων της. Η περιοχή μας μέχρι σήμερα δεν αξιώθηκε να έχει ένα ασφαλές και λειτουργικό οδικό δίκτυο. Η εύκολη πρόσβασή μας προς το κέντρο (Χαλκίδα – Αθήνα – Εθνική Οδό) θα δημιουργούσε τεράστια ανάπτυξη και στον δευτερογενή τομέα. Ο πρωτογενής και τριτογενής τομέας και όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες θα αυξηθούν πολύ περισσότερο. Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως για τον Δήμο μας και όλη τη Βόρεια Εύβοια πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας. 


5. Βιομηχανική Ανάπτυξη, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των υφιστάμενων πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης (εθνικό, περιφερειακό για τη Στερεά Ελλάδα και τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τη βιομηχανία και τον τουρισμό) και υλοποίηση των στόχων του χωροταξικού σχεδιασμού για την περιοχή με διασφάλιση της αειφόρου τοπικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η επαναξιολόγηση της πρότασης του επενδυτή, από τις αρμόδιες αδειοδοτούσες υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαπιστώσεις της καθ’ ύλην αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) του ΥΠΕΚΑ που προέκυψαν μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε (έγγραφο της με α.π. 2726/07.12.2011) αλλά και το Ν.3982/11 και επανάληψη της όλης διαδικασίας. Απαιτείται επίσης η αποκατάσταση της σοβαρής περιβαλλοντικής ζημιάς, που έχει συντελεσθεί διαχρονικά, από τις δραστηριότητες «πρώην Σκαλιστήρη» σε εφαρμογή της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική ευθύνη – Π.Δ. 148/2009, σύμφωνα και με το α.π. 2726/07.12.2011 έγγραφο της ΕΓΕΠΕ. 


Στην περιοχή μας μπορούν να γίνονται εξορύξεις και βιομηχανικές μονάδες μικρής και μεσαίας όχλησης (επιχειρηματικά πάρκα Γ’ και Β’ κατηγορίας ) εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες αυτές.


Δεν θέλουμε και δεν πρέπει η περιοχή μας να γίνει ΒΙ-ΠΕ Μεγαλόπολης, Ελευσίνας, Θες/νίκης. Βόλου, Πτολεμαϊδας, Θίσβης κ.α. Κάθε περιοχή επιβάλλεται να κάνει τη δική της ανάπτυξη και όχι να δεχόμαστε άκριτα και «προσκυνημένα» ό,τι θέλουν και συμφέρει βραχυπρόθεσμα τους επιχειρηματικούς ομίλους.


6. Ενέργεια. Προτείνουμε ενεργειακές μονάδες ΑΠΕ στην περιοχή μας του ήλιου, αέρα, νερού, γεωθερμίας, βιομάζας κ.α. με κοινωνική συμμετοχή, αντίστοιχη χωροθέτηση, σεβασμό στο περιβάλλον και στη φέρουσα δυνατότητα κάθε χώρου.


Θα μπορούσε ακόμη ο Όμιλος ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ εάν είχε ειλικρινείς αναπτυξιακούς στόχους για την περιοχή μας, να δημιουργήσει στον χώρο του (800 στρεμμάτων) ένα φωτοβολταϊκό πάρκο.


Ενημερώνουμε


ότι η τοπική κοινωνία (οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου μας, τα Τοπικά Συμβούλια, η Επιτροπή Διαβούλευσης, και οι Σύλλογοι) θα είναι συνεχώς παρούσα στον αγώνα ανατροπής αποφάσεων, για διευκόλυνση επιχειρηματικών σχεδίων, στην λήψη των οποίων είναι ουσιαστικά αμέτοχη.


Για την Κίνηση Δημοτών

Η Συντονιστική Ομάδα

Αλεξίου Θανάσης (Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Άννας)
Αλεξίου Γιάννης (Δημοτικός Σύμβουλος – Γιατρός)
Βαλή Μαρίνα (Πρόεδρος Συλλόγου Ξεν. και Εν. Δωματίων Λίμνης Ροβιών)
Γαρυφάλλου Νίκος (Γραμματέας Συλλόγου Ελυμνίων «Μάκιστος»)
Γεραλή Ελένη (Μηχανικός)
Ζαργάνη Ελεάννα (Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Μαντουδίου)
Καραμήτσος Γιώργος (Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Περιοχής Κηρέως)
Κοτζαμάνης Δημήτρης (Γραμματέας Ένωσης Λιμνίων Ευβοίας)
Στάμου Γιάννης (Χημικός)
Τριανταφύλλου Γιάννης (Πρόεδρος Φίλων Ολυμπιακού)
Χαϊνάς Κώστας (Οικονομολόγος)
Ψαρρός Γιάννης (Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Λίμνης)
-----------------------------------------
Περιμένουμε την στήριξη όσων συμφωνούν μαζί μας

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.