powered by Surfing Waves

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ιστορικό διήμερο του ΚΚΕ στο δήμο μας. Στα βήματα του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ




Σε εξέλιξη βρίσκεται το 3ο Ιστορικό Διήμερο, που πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ, στη Β. Εύβοια, στα βήματα του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ που είχε τη δική του συμβολή στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού. Ταγματάρχης ήταν ο Θύμιος Καψής (Ανάποδος). Πολιτικός Επίτροπος ήταν ο Γιώργος Βλαχούτσικος(Ευβοιώτης). Το πρόγραμμα του Διημέρου ξεκίνησε από το παλιό εργοστάσιο του Σκαλιστήρη, όπου βρέθηκε στο επίκεντρο ο μεγάλος απεργιακός αγώνας του 1976.

Στο χώρο έξω από το εργοστάσιο μίλησε ο Δημήτρης Κατσαρός, γραμματέας του ΤΣ Ευβοίας της ΚΝΕ, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στην απεργία, δείχνοντας με γλαφυρό τρόπο τι σημαίνει εκμετάλλευση των εργατών, αλλά και του ορυκτού πλούτου, αλλά και πώς οργανώθηκαν οι εργάτες, τον σφοδρό ταξικό αγώνα, την αλληλεγγύη, αλλά και την κρατική καταστολή.
Επόμενος σταθμός του διημέρου, η Ιστιαία, όπου ξεκίνησε η δράση του ΔΣΕ στην Εύβοια, όταν 59 μαχητές του ΔΣΕ πέρασαν από τη Στερεά και ξεκίνησαν την ένοπλη δράση χτυπώντας το κτίριο της «Χ» και τον σταθμό της χωροφυλακής.
Τα μέλη της ΚΝΕ, πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην πόλη της Ιστιαίας με τους διαδηλωτές να στέκονται στο παλιό αρχηγείο της οργάνωσης «Χ» στην πλατεία, όπου πραγματοποιήθηκε ένα από τα τρία χτυπήματα του ανεξάρτητου ταγματος του ΔΣΕ στην Εύβοια στις 8 Νοέμβρη του 1947 καθώς και στο παλιό αστυνομικό τμήμα όπου έγινε το καίριο χτύπημα στην επίθεση του ΔΣΕ στις 8 Νοέμβρη.
Ακόμα, η πορεία σταμάτησε έξω από την έδρα της τότε χωροφυλακης όπου το 1944 ο ΕΛΑΣ με αιφνιαδιαστικη επίθεση σκότωσε τον αρχηγό της χωροφυλακης Λιακο. (Δείτε εδώ βίντεο από την πορεία)
Η πορεία τελείωσε στο μνημείο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης όπου και έγινε κατάθεση στεφάνου από την Κομματική Οργάνωση Βόρειας Εύβοιας και από τις ΟΒ της ΚΝΕ στην Βόρεια Εύβοια. Ακολούθησε επίσκεψη στη Λίμνη Ευβοίας, όπου έγινε πορεία και κυνήγι του χαμένου θησαυρού από μαθητές.
Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ ανέβηκε ψηλά στο βουνό, στον Άγιο - Γρηγόριο. Εκεί είναι θαμμένος ο τιμημένος νεκρός του ΔΣΕ, Γιώργος Βλαχούτσικος (Ευβοιώτης) που ήταν Πολιτικός Επίτροπος του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ.
Το πρόγραμμα της Κυριακής 19 Μάρτη:
◾10.30 π.μ.: Πεζοπορία στο Δερβένι, στο σημείο που σκοτώθηκε ο Ανάποδος.
◾12 μ.μ.: Εκδήλωση τιμής στο μνημείο του Ανάποδου όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.
◾Το Διήμερο θα κλείσει με γλέντι το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Προκόπι.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.