powered by Surfing Waves

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο: "Κατά μήκος της οδού έρχονται συνεχώς στο φως νέα παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κερασιά".


Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε  το πρωτόκολλο παραλαβής του έργου «Συλλογή παλαιοντολογικών ευρημάτων από την ευρύτερη περιοχή Δήμου Mαvτoυδίου -Λίµνης -Αγίας
Άννας - Κερασιάς»


Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  έστειλε το Πρωτόκολλο Παραλαβής του Έργου «Συλλογή παλαιοντολογικών ευρυμάτων από την ευρύτερη περιοχή Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης-Αγ. Άννας», σύμφωνα με την από 14/1/2014 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ),που αναφέρει τα εξής:

Οι υπογεγραµµένοι :

1. Τζαχρήστος Χρήστος µε Α.Δ.Τ. : ΑΖ486054/ 15-10-2007 ΑΤ. Λίµνης 2. Παπαντωνίου Κων/νος µε ΑΔΤ.:AI-t987553/07-07- 2010 ΑΤ.Λίµνης
2. Παπαντωνίου Κων/νος µε ΑΔΤ.:AI-t987553/07-07- 2010 ΑΤ.Λίµνης

Που αποτελούμε βάσει του άρθρου 7 της από 14/01/2014 Προγραµµατικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ -ΛΙΜΝΗΣ -ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ Και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) την επιτροπή για παρακολούθηση και Παραλαβή των εργασιών του εν επικεφαλίδι έργου µεταβήκαµε επί τόπου στην περιοχή των παλαιοντολογικών ανασκαφών και Προβήκαµε την 28/9/2016 Παρουσία του Επιστημονικού Υπεύθυνου του έργου Κ. Θεοδώρου Γεώργιο Καθηγητή του Τµήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αθηνών στην Παραλαβή του έργου «Συλλογή παλαιοντολογικών ευρηµάτων από την ευρύτερη περιοχή Δήμου Mαvτoυδίου -Λίµνης -Αγίας Άννας - Κερασιάς» όπως περιγράφεται στην από 14/01/2014 Προγραµµατική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικά οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν είναι.

Ανασκαφικές εργασίες µε στην θέση Κ2 από τις οποίες αποκαλύφθηκε σημαντική απολιθωµατοφόρος εμφάνιση ιππαρίων, βοοειδών και άλλων ειδών. Πραγματοποιήθηκε αφαίρεση κυρίως των περιβαλλόντων θραυσμάτων μεταξύ των ορίων δρόμου και κατακόρυφων πρανών γεγονός που θα επιτρέψει την επόμενη ανασκαφή να αυξηθούν οι διαστάσεις της απολιθωµατοφόρου εμφάνισης και ίσως και η αφαίρεση τµηµάτων της. Τα σκελετικά ευρήματα που αφαιρέθηκαν παρέμειναν προς περαιτέρω επεξεργασία στον Τοπικό εκθεσιακό χώρο.

Παράλληλα µε τις ανασκαφικές βελόνες η ομάδα εργασίας καθάρισε τα ηµικατεστραµµένα από διερχόμενα αυτοκίνητα και µηχανήµατα απολιθώματα που είχαν έλθει στο φως µμέχρι την στιγμή των ανασκαφών. Διαπιστώθηκε όμως ότι κατά μήκος της οδού έρχονται συνεχώς στο φως νέα ευρήματα.

Για τις ανάγκες της προβολής των εργασιών εκτυπώθηκαν 10.000 διαφημιστικά φυλλάδια και διανεµήθηκαν µε προσωπική µέριµνα του επιστημονικού υπεύθυνου, σε πρακτορεία και υπηρεσίας της Αιδηψού} σε ξενοδοχεία και Κάµπινγκ της Βορείου Ευβοίας} διατέθηκαν στον Δήμο
Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, σε Ξενοδοχεία της Παραλίας Αγίας Άννας ενώ άλλα διατέθηκαν σε επισκέπτες του Πανεπιστημιακού Παλαιοντολογικού Μουσείου στη Αθήνα.

Επίσης ένα άτομο διατέθηκε από το ερευνητικό πρόγραµµα στον τοπικό εκθεσιακό χώρο της Κερασιάς για τοπικές µικροβελτιώσεις αλλά τη λειτουργία από 1/6 έως 30/8/2015. Τέλος διατηρήθηκε σε λειτουργία η σχετική  lστοσελίδα του Μουσείου που αριθμεί σήμερα σχεδόν 60.000 επισκέψεις.
Στοιχεία για το ανασκαφικό έργο στην περιοχή παρουσίασε κατ' επανάληψη από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2015 µμέχρι και σήμερα το ΑΠΕ. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν ακόμη στο διαδίκτυο και έχουν χιλιάδες επισκέπτες.

Ενηµερωθήκαµε επίσης ότι καταβάλλονται -προσπάθειες για συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών µε την υποστήριξη του Δήμου. !
Οι εργασίες έγιναν καλώς εντός του χρονοδιαγράµµατος και σύµφωνα µε τους όρους της προαναφερόμενης προγραµµατικής σύμβασης.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη την υποβληθείσα προγραμματική σύμβαση



Μουσείο Παλαιοντολογικών ευρημάτων Κερασιάς 

 Απολιθώματα που μετρούν από 6.500.000 έως και 9.000.000 χρόνια βρίσκονται σε αυτό το μουσείο. 24 διαφορετικά είδη ζώων βρέθηκαν στην περιοχή της Κερασιάς τα τελευταία 50 χρόνια και τα απολιθώματά τους βρίσκονται σε αυτό το μουσείο. Από αιλουροειδή μέχρι θηλαστικά. Τα πιο αξιοπερίεργα είναι οι ύαινες, τα τριδάκτυλα άλογα αλλά και τα ελλαδοθήρια που θυμίζουν μικρές καμηλοπαρδάλεις. Σκελετούς και κόκκαλα των ζώων, απολιθώματα και φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στους χωρούς του μουσείου με επεξηγήσεις για το είδος και την χρονολογία. Ένα πολύ προσεγμένο μουσείο με μοναδικά απολιθώματα που αξίζει να επισκεφθείτε

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.