powered by Surfing Waves

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Μέσα στις τρείς πρώτες θέσεις παγκοσμίως οι ελληνικές ακτές



Στις τρεις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό βραβευμένων ακτών βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και το 2016 στην 3η θέση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, καθώς το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Διαχρονικός στόχος της ΕΕΠΦ είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και αξιοπιστίας του θεσμού, όπως υπογραμμίζεται. Το 1987 η Γαλάζια Σημαία ανέμιζε σε 244 ακτές σε όλο τον κόσμο και σε 7 ακτές της Ελλάδας. Σήμερα, οι χώρες έφτασαν τις 47 και οι βραβευμένες ακτές τις 3.568 παγκοσμίως και τις 430 στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Γαλάζια Σημαία είναι συλλογική προσπάθεια και η ΕΕΠΦ ευχαριστεί θερμά όλους τους διαχειριστές των ακτών και μαρινών, τους υποστηρικτές, τους χορηγούς και τους εθελοντές που στηρίζουν το Πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια. Με την απαράμιλλη εργατικότητα, τους κοινούς στόχους και όραμα θα πορευτούμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού προς όφελος της χώρα μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, Νίκος Πέτρου.

Το 1987 μέλη του Περιβαλλοντικού Οργανισμού FEEE (Foundation for Environmental Education in Europe – Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ευρώπη) από τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ιταλία παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία». Η Επιτροπή αγκάλιασε το Πρόγραμμα με την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμμετοχή από πολλές χώρες της Ευρώπης. Την ίδια χρονιά η Ελλάδα γίνεται μέλος του FEEE και εφαρμόζει το Πρόγραμμα. Το 2001, το FEEE δέχτηκε ως μέλος του τη Νότια Αφρική, πρώτη χώρα εκτός Ευρώπης, και έγινε πλέον το διεθνές Ίδρυμα FEE.

Από το 1992, χειριστής του Προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Το 1995 φιλοξένησε στο Ναύπλιο την ετήσια Γενική Συνέλευση του FEE. Το 1997 οργάνωσε το 1ο Διεθνές Συνέδριο του Προγράμματος για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 10 ετών λειτουργίας του, με συμμετοχή πολλών χωρών, στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Παράλληλα έχει οργανώσει δύο ετήσιες συναντήσεις των εθνικών χειριστών από όλο τον κόσμο στη Ρόδο και στα Χανιά.

Σημειώνεται ότι το 2016 ήταν χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας, δεδομένου ότι για πρώτη φορά η αναγγελία των παγκόσμιων αποτελεσμάτων έγινε από το FEE με ανοικτή εκδήλωση στη Χαλκιδική. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ, κος Νίκος Πέτρου, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.