powered by Surfing Waves

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας



Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης από την Πάτρα, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη.

Για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης αποκέντρωσης και ανάπτυξης διαβάστε τα τρία παρακάτω άρθρα που έγραψε ο Ράλλης Γκέκας αναλύοντας την έρευνα “Subnational governments around the world. Structure and finance” του ΟΟΣΑ, του UCLG και της Γαλλικής Αναπτυξιακής εταιρίας.


Κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το μοντέλο του συγκεντρωτικού κράτους είναι η βασική αιτία για τα 8 χρόνια κρίσης που βιώνει η χώρα τα οποία, όπως ανέφερε, οδήγησαν σε παρατεταμένη παρακμή, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει επιτέλους η χώρα να περάσει στο μοντέλο της τοπικής ανάπτυξης μέσω της οποίας θα επιτευχθεί ο στόχος της εθνικής ανάπτυξης».
«Πρέπει να πάψει η Ελλάδα να είναι ουραγός στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ισχυρή φωνή στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη δυνατότητα οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους, χωρίς κηδεμονίες, για το μέλλον τους. «Για την ύφεση δεν φταίει το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση το οποίο έχει γίνει σημαία της μεταρρύθμισης για την κυβέρνηση αλλά το γεγονός ότι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Αλήθεια πιστεύει κανείς πως μπορούν να γίνουν έργα προς όφελος των πολιτών και να στηριχθούν οι κοινωνικές δομές που έχει ανάγκη η χώρα, με την απλή αναλογική;» σημείωσε.

Κατά την εισήγηση του στην κοινή Συνέλευση των ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών «να ανοίξει τα χαρτιά του» σε δημόσιο διάλογο προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις κυβερνητικές θέσεις επί της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ειδικότερα διαμήνυσε πως η Αυτοδιοίκηση δεν θα επιτρέψει να περάσει η μεταρρύθμιση «νύχτα» και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους Δήμους.
«Ο κ.Σκουρλέτης έχει ιστορική ευθύνη να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αλλά και την ιστορική ευκαιρία να συμβάλλει στην ώθηση της χώρας προς τα μπρος» σημείωσε και υπογράμμισε πως «όσοι οραματίζονται τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης και τους Δημάρχους σε αφωνία θα διαψευστούν πανηγυρικά».
Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης κάλεσε για άλλη μία φορά τον κ. Σκουρλέτη να δώσει άμεσα σαφείς απαντήσεις σχετικά με το κόστος της μεταρρύθμισης αλλά και σε μία σειρά σοβαρών ζητημάτων όπως είναι οι οριζόντιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων.
«Έχει συνεννοηθεί ο κ. Σκουρλέτης με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης για το ποιες αρμοδιότητες πρέπει να μεταφερθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο μας μιλά; Μόνος του θα αποφασίσει;» ανέφερε.
Παράλληλα έθεσε και άλλα ζητήματα όπως ο μειωμένος προϋπολογισμός των Δήμων για το 2017, το θέμα των συμβασιούχων, οι δασικοί χάρτες αλλά και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων ο Νόμος Σπίρτζη, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σχολίασε και την πρόσφατη κυβερνητική πρωτοβουλία να νομοθετήσουν ειδική διάταξη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, καλώντας την κυβέρνηση «να αφήσει τους λαϊκισμούς» και να δώσει το καλό παράδειγμα μειώνοντας τους μισθούς των βουλευτών και εξομοιώνοντας τους με αυτόν του Δημάρχου Αθηναίων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προανήγγειλε, οι οριστικές αποφάσεις για τους τρόπους αντίδρασης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης Α’βαθμού θα ληφθούν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου στην Αθήνα.
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Αυτοδιοίκηση δεν θα κάτσει να παρακολουθεί την παρακμή της χώρας με σταυρωμένα χέρια. Ενωμένοι με συνοδοιπόρους τις τοπικές κοινωνίες θα παλέψουμε για να δυναμώσουμε τη φωνή των πολιτών».
Την πεποίθηση ότι οι Δήμοι θα πρέπει να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στην κυβερνητική απόπειρα διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Γ.Παπαναστασίου και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Αλ.Παρίσης.
Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετέχουν ο Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο Απ.Κοιμήσης επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Αλ. Καστρινός.
Χαιρετισμό απεύθυνε στη Συνέλευση και ο Δήμαρχος Πατρέων Ι.Πελετίδης.

1. Το Μέγεθος, η Διάρθρωση και οι Αρμοδιότητες της Παγκόσμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2. Η Ελλάδα δεν ανήκει στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ευρώπης
3. Η υποβάθμιση της χώρας, η εσωτερική υποτίμηση και η αποκέντρωση


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.