powered by Surfing Waves

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Σε δημόσια διαβούλευση το ΠΔ για τις χρήσεις γης -Τι προβλέπει



Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης», από χθες έως και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου. Με το νέο ΠΔ αντιμετωπίζονται παθογένειες, που δημιούργησε ο νόμος 4269/2014, ενώ θεσπίζει 15 κατηγορίες χρήσεων γης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ ο νόμος 4269/2014 διαμόρφωσε ένα θεσμικό πλαίσιο που καταργούσε τον πολεοδομικό σχεδιασμό και επέβαλε οριζόντιες ρυθμίσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Το νέο Π.Δ. προσαρμόζει στη σύγχρονη πραγματικότητα τις προβλέψεις του Π.Δ. της 23/2/1987(Δ’ 166) και επαναφέρει την κανονικότητα σε σχέση με τον προληπτικό έλεγχο από το ΣτΕ.

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει 15 γενικές κατηγορίες χρήσεων γης, οι οποίες καλύπτουν τον αστικό και αγροτικό χώρο, σε αντιστοιχία με το πεδίο εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων. Αντίστοιχα, οι προβλεπόμενες ειδικές χρήσεις έχουν εμπλουτιστεί ώστε να αποτυπωθεί το εύρος των αλλαγών στον σύγχρονο τρόπο ζωής, των νέων αναγκών καθώς και των κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων που ο αστικός και εξωαστικός χώρος καλούνται να ικανοποιήσουν.

Πιο συγκεκριμένα οι 15 γενικές κατηγορίες αφορούν την προστασία της γεωργικής γης, του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και συμπεριλαμβάνουν άλλες 53 ειδικές χρήσεις, όπως τα πράσινα σημεία, τους χώρους ανακύκλωσης, την αστική γεωργία – λαχανόκηποι που επιτρέπουν την καλλιέργεια στις πόλεις γεωργικών προϊόντων για ατομική κατανάλωση, τις εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών/ προσφύγων ως αναγκαίες δομές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως βασική παραγωγική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Σε ό,τι αφορά την χρήση κατοικίας αυτή διαχωρίζεται σε αποκλειστική, αμιγή και γενική. Η πρώτη αφορά τομείς, όπως την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, δημοτικές αγορές, σημεία ανακύκλωσης. Επισημαίνεται πως στις παραπάνω χρήσεις περιλαμβάνονται και οι χρήσεις που ήδη προβλέπονται από τα ειδικά προεδρικά διατάγματα.
Για τις περιοχές αμιγούς κατοικίας επιτρέπονται μεταξύ άλλων: υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις,(σ.σ. εφόσον προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο) θρησκευτικοί χώροι, ξενοδοχειακά καταλύματα και ξενώνες με 30 κλίνες.

Στην κατηγορία γενικής κατοικίας προβλέπονται χρήσεις, όπως πολιτιστικές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πράσινα σημεία, Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων κ.α.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατηγορία του τουρισμού αυτή προβλέπει 52 κατηγορίες όπως: μαρίνες, εγκαταστάσεις ΑΠΕ, εφόσον προβλέπεται από το ρυμοτομικό σχέδιο, κατασκηνώσεις, καζίνο, κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια κ.α.

Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ακόμα πως «σε αντίθεση με τον ν. 4269/2014, οι οικισμοί καταργούνται ως γενική κατηγορία χρήσης ωστόσο, στο άρθρο 17 προβλέπεται ένα εύρος ειδικών χρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε οριοθετημένους οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού».

Η σελίδα της διαβούλευσης

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.