powered by Surfing Waves

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Με εισήγηση Καντζούρα ο δήμος επιβαρύνεται 5.000 Ευρώ και μετατρέπει δημοτική έκταση σε κοινόχρηστο χώρο για να εξυπηρετηθεί ιδιώτης

Το δημοτικό συμβούλιο επανήλθε με νεα απόφαση του και τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα σε ενα θέμα ιδιώτη για το οποίο υπήρξε ακύρωση πρότερης απόφασης του  δημοτικου συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η τότε  απόφαση κρίθηκε μη νόμιμη  και αναιτιολόγητη γιατί δεν εξυπηρετείται δημοτικό ή κοινοτικό συμφέρον και δεν προστατεύεται η δημοτική περιουσία. Ενα από τα ερωτήματα της προσφυγής που έκανε αποδεκτά η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήταν εάν είναι δημοτικό έργο και ποια η ωφέλεια του δήμου από την εκτέλεσή του και ιδιαίτερα με δημοτική δαπάνη (ΣΑΤΑ).

Η τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι αναιτιολόγητη  και πανομοιότυπη της πρώτης που ακυρώθηκε.

Να σημειωθεί ότι συμφωνα με το νόμο  Δήμοι οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την κάθε είδους περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό τα δε ακίνητα και κινητά πράγματα, αξίες και οτιδήποτε άλλο ανήκει στην περιουσία των Δήμων και των Κοινοτήτων καταγράφονται υποχρεωτικά στα βιβλία τους. Επιπλέον η διάθεση περιουσιακών στοιχείων των Δήμων ή των Κοινοτήτων επιτρέπεται, εφόσον τηρηθούν οι ειδικές διατάξεις του ΔΚΚ και εφόσον ο σκοπός που επιδιώκεται με τη διάθεση αυτή εξυπηρετεί το δημοτικό ή κοινοτικό συμφέρον και η ακίνητη περιουσία των Δήμων και των Κοινοτήτων προστατεύεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, περί προστασίας της ακίνητης  περιουσίας του Δημοσίου, όπως κάθε φορά ισχύουν.


Παραθέτουμε το ιστορικό της υπόθεσης:

Η  τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλιου 2/3/13


Από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου

 Καντζούρας:  Κύριοι Σύμβουλοι στις 6-9-2011 πήραμε την αριθμ. 225/2011 απόφαση  σχετικά με την καθαίρεση ενός μικρού τοίχου ύψους μόλις 0,7 μέτρων και  μήκους 3,9 μέτρων της περίφραξης του οικοπέδου του παιδικού σταθμού  Μαντουδίου ώστε να μπορέσει ο Κος Σταμόπουλος Χρήστος να έχει  πρόσβαση στην ιδιοκτησία του η οποία υπάρχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ και στην οποία στερήθηκε η είσοδος (ενώ δεν έπρεπε) με την κατασκευή του παιδικού σταθμού ο οποίος ανεγέρθηκε με την αρίθμ 154/2001 Οικοδομική  Άδεια .

Έτσι λοιπόν εμείς πρέπει να αποκαταστήσουμε την αδικία αυτή μιας και σαν Δημοτική αρχή έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε την περιουσία του Δήμου αλλά ταυτόχρονα να εξυπηρετούμε και τους πολίτες του Δήμου και όχι να τους στερούμε το πολύτιμο αγαθό της ελεύθερης πρόσβασης στις
ιδιοκτησίες τους όπως συνηθίζετε να γίνετε μεταξύ των «κακών γειτόνων ».

Η παραπάνω απόφαση δυστυχώς απορρίφθηκε με το αριθμ 62949/3743 10- 11-2011 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας , ίσως δικαιολογημένα διότι έπρεπε να παραθέσουμε και άλλα στοιχεία και εφόσον υπήρξε αναφορά από άλλον Δημότη .

Με την αριθμ. 321/27-4-2005 απόφαση του Πολεοδομικού Γραφείου Ιστιαίας επιβλήθηκε πρόστιμο για αυθαίρετο Γκαράζ και με το Α/Α 3706/5-5- 2005 ο Κύριος Σταμόπουλος πλήρωσε το πρόστιμο διατήρησης. Στην συνέχεια μετά από πίεση της τότε Δημοτικής Αρχής Δήμου Κηρέως για να
δοθεί λύση στα λύματα της οικίας του με την αριθμ 155 / 2005 Οικ. Άδεια μετέτρεψε το γκαράζ σε χώρο τοποθέτησης πλαστικών δεξαμενών για τα λύματα της οικίας του . Τώρα πλέον εφ΄ όσον υπάρχει Δίκτυο αποχέτευσης  λυμάτων (ΒΙΟΚΑ) πρέπει να ελευθερωθεί η είσοδος του παλιού γκαράζ ώστε να απομακρυνθούν οι πλαστικές δεξαμενές οι οποίες έχουν απομεινάρια λυμάτων τα οποία είναι ανθυγιεινά για τους περίοικους .

Το οικόπεδο του παιδικού σταθμού είναι καταγεγραμμένο στην περιουσία του Δήμου και στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος δεν παραχωρεί σε κανένα ιδιώτη δημοτική έκταση αλλά σε κοινή χρήση (εξυπηρετώντας το Δημοτικό Συμφέρων ) για τη πρόσβαση στην ιδιοκτησία του συγκεκριμένου δημότη μας αλλά και κατ΄ επέκταση η χρήση από οποιουδήποτε Δημότη αφού το τμήμα 11.00 τ.μ παραμένει να έχει δημοτικό χαρακτήρα .

Η πράξη αυτή είναι επιβεβλημένη διότι σύμφωνα με το 21590/30-12-1999 δωρητήριο συμβόλαιο υπάρχει όρος ο οποίος κατά την κατασκευή του παιδικού σταθμού δεν τηρήθηκε για το επίμαχο τμήμα για το οποίο αναφέρει ότι : ο Δήμος υποχρεούται να αφήσει εκ της ανατολικής πλευράς του
δωρηθέντος ακινήτου λωρίδα γης πλάτους τεσσάρων μέτρων και μήκος όσο το μήκος του κτήματος ελευθέρα και ασκεπής μη επιτρεπόμενης ουδεμίας οικοδομικής εργασίας επί της λωρίδας αυτής .

Το οικόπεδο μετά την παραχώρηση παραμένει άρτιο και οικοδομήσιμο και δεν επηρεάζει ούτε κατά το ελάχιστο την εύρυθμη λειτουργία του παιδικού σταθμού μιας και ο συγκεκριμένος χώρος είναι ελάχιστος δεν χρησιμοποιείται από τα παιδάκια διότι είναι παράμερος είναι υπό συνεχή σκίαση και είναι ακαλαίσθητος διότι υπάρχει η παλιά «βαριά» πόρτα της προϋφισταμένης ιδιοκτησίας Σταμόπουλου.


Έτσι λοιπόν καλούμαστε εκ νέου να αποφασίσουμε για το θέμα και προτείνω να παραχωρηθεί σε κοινή χρήση το τμήμα αυτό εμβαδού μόλις 11,00 τ.μ . και να γίνουν τα απαραίτητα έργα (το ποσό προεκτιμάτε στις 5.000,00 € ) για την διαμόρφωση του χώρου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν-
1577/85 (ΦΕΚ-210/Α/18-12-85) και ειδικότερα του άρθ-19 όπου δεν απαιτείται οικοδομική άδεια περίφραξης μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού Και εφ΄όσον οι παραπάνω κατασκευές και εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται από τον οικείο δήμο ύστερα από άδεια του δημοτικού συμβουλίου και έγκριση της αντίστοιχης μελέτης από την αρμόδια κατά περίπτωση υπηρεσία του ΟΤΑ, εφόσον διαθέτει τεχνική υπηρεσία." Αλλά  στην προκειμένη περίπτωση που πρόκειται για δημοτικό οικόπεδο απαιτείται  άδεια οικοδομής για κατεδάφιση και νέα περίφραξη .

Το αποφάσισε ομόφωνα

Να παραχωρηθεί σε κοινή χρήση το τμήμα εμβαδού 11,00 τ.μ .το οποίο  πάλι θα είναι περιουσία του Δήμου, να εκδοθεί οικ. Άδεια από το αρμόδιο  γραφείο δόμησης και να γίνουν τα απαραίτητα έργα για την διαμόρφωση του  χώρου ως εξής :

1. Στην βόρεια είσοδο του προαύλιου χώρου του παιδικού σταθμού να μην πειραχτεί καθόλου η είσοδος αλλά να γίνει καθαίρεση του  μαντρότοιχου μήκους 3,90μ από την αριστερή κολόνα της εισόδου  μέχρι και την ιδιοκτησία του Χρήστου Σταμόπουλου

2. Να γίνει η κατασκευή νέου μαντρότοιχου με τσιμεντόπλινθους ο οποίος θα ξεκινάει από την αριστερή κολώνα θα έχει μήκος 6,40μ και θα καταλήγει δεξιά της εισόδου της ιδιοκτησίας στο τέλος του μεταλλικού  δρόμου στήριξης της πόρτας της ιδιοκτησίας . Επί του μαντρότοιχου θα τοποθετηθούν τα υφιστάμενα κιγκλιδώματα .

3. θα καταργηθεί η παλιά τσιμεντένια σκάλα (τοιχίο & μπάζωμα ) η  οποία κατάληγε από την οικία του Χρ. Σταμόπουλου στο οικόπεδο του παιδικού σταθμού πολύ πριν αυτό γίνει δωρεά στο Δήμο.

4. Να τοποθετηθεί υδρορροή με σωλήνα PVC Φ 125 σε μήκος 30μ ώστε να βγουν έξω από το χώρο του παιδικού Σταθμού τα νερά οποία καταλήγουν εκεί λόγω της φυσικής κλίσης που έχει το έδαφος .

Για την εκτέλεση των παραπάνω θα συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μελέτη έργου και η πληρωμή του έργου θα γίνει από ΣΑΤΑ

 .
_____________________________________________

Το ιστορικό



Παλιοτερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλιου στις  6/9/2011



κ. Ψαρρός: Κύριοι Σύμβουλοι στις 10-6-2010 ο κος Σταμόπουλος Χρήστος με αίτησή του ζητούσε την αποκατάσταση της εισόδου του γκαράζ της οικίας του. Στο εν λόγω γκαράζ έχει αποκλειστεί η είσοδος λόγο της κατασκευής τοιχίου περίφραξης από τον παιδικό σταθμό Μαντουδίου.

Ο Πρώην Δήμος Κηρέως με την αριθμ. 116/2010 απόφασή του αποφάσισε να γίνουν ενέργειες αποκατάστασης προγενέστερων επεμβάσεων στο χώρο χωρίς όμως να προσδιορίζεται ακριβώς τι θα γίνει .

Γι΄ αυτό προτείνω να γίνουν τα εξής .

1. Στην βόρεια είσοδο του προαύλιου χώρου του παιδικού σταθμού να μην πειραχτεί καθόλου η είσοδος αλλά να γίνει καθαίρεση του μαντρότοιχου μήκους 3,90μ από την αριστερή κολόνα της εισόδου μέχρι και το γκαράζ του Χρήστου Σταμόπουλου

2. Να γίνει η κατασκευή νέου μαντρότοιχου με τσιμεντόπλινθους ο οποίος θα ξεκινάει από την αριστερή κολώνα θα έχει μήκος 5,80μ και θα καταλήγει δεξιά της εισόδου στο γκαράζ στο τέλος του μεταλλικού δρόμου στήριξης της πόρτας του γκαράζ. Επί του μαντρότοιχου θα τοποθετηθούν τα υφιστάμενα κιγκλιδώματα .

3. θα καταργηθεί η παλιά τσιμεντένια σκάλα (τοιχίο & μπάζωμα )που κατάληγε από την οικία του Χρ. Σταμόπουλου στο οικόπεδο του παιδικού σταθμού

4. θα γίνει υδρομάστευση με σωλήνα PVC Φ 125 σε μήκος 30μ ώστε να βγουν έξω από το χώρο του παιδικού Σταθμού τα νερά των ανάντη ιδιοκτησιών .

Η απόφαση 

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω αποφάσισε:

1 Στην βόρεια είσοδο του προαύλιου χώρου του παιδικού σταθμού να μην πειραχτεί καθόλου η είσοδος αλλά να γίνει καθαίρεση του μαντρότοιχου μήκους 3,90μ από την αριστερή κολόνα της εισόδου μέχρι και το γκαράζ του Χρήστου Σταμόπουλου


2 Να γίνει η κατασκευή νέου μαντρότοιχου με τσιμεντόπλινθους ο οποίος θα ξεκινάει από την αριστερή κολώνα θα έχει μήκος 5,80μ και θα καταλήγει δεξιά της εισόδου στο γκαράζ στο τέλος του μεταλλικού δρόμου στήριξης της πόρτας του γκαράζ. Επί του μαντρότοιχου θα  τοποθετηθούν τα υφιστάμενα κιγκλιδώματα .

3 θα καταργηθεί η παλιά τσιμεντένια σκάλα (τοιχίο & μπάζωμα )που  κατάληγε από την οικία του Χρ. Σταμόπουλου στο οικόπεδο του παιδικού σταθμού

4 θα γίνει υδρομάστευση με σωλήνα PVC Φ 125 σε μήκος 30μ  ώστε να βγουν έξω από το χώρο του παιδικού Σταθμού τα νερά των ανάντη ιδιοκτησιών .

_______________________

Η ΑΚΥΡΩΣΗ

Ακύρωση μετά από προσφυγή  της παραπάνω απόφασης απο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 10/11/11



Η ΓΕΝΙΚΉ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έχοντας υπόψη :


1. Τις διατάξεις των άρθρων 65, 67, 214, 225, 226, 227 & 238 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α/7-6-2010): Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2690/99 <<Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις>> (ΦΕΚ 45 Α').

3. Τις διατάξεις του άρθρου 192§2 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α') <<Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων>>.

4. Τις διατάξεις του Π.Δ. 138 (ΦΕΚ 231 Α/27-12-2010) <<Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης    Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας>>.

5. Τη με αρ. πρωτ. 2990/18604/25-2-11 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Α.Δ.Θ.Σ.Ε. <<Μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής της Γενικής Γραμματέως Α.Δ.Θ.Σ.Ε.>> (ΦΕΚ 385Β/11-3-11).

6. Την από 05-10-2011 προσφυγή του κ. Νικολάου Νικ. του Σπύρου σχετικά με την παραχώρηση τμήματος οικοπέδου του δήμου με την ταυτόχρονη κατεδάφιση και κατασκευή εκ νέου μαντρότοιχου και περίφραξης.

7. Την αρ. 225/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας  για καθαίρεση και εκ νέου κατασκευή τοιχίου περίφραξης παιδικού σταθμού Μαντουδίου για την αποκατάσταση εισόδου σε υφιστάμενο γκαράζ ιδιοκτησίας Χρήστου Σταμόπουλου.

8. Την αριθ. 169/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας περί κατασκευή τοιχίου περίφραξης και περιβάλλοντα χώρου παιδικού σταθμού Μαντουδίου.

9. Επειδή η περιουσία των ΟΤΑ Α" Βαθμού ρυθμίζεται από το κεφάλαιο Ε' του ν. 3463/06 και ειδικότερα από τ' άρθρα 178 έως 199, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχόουν σύμφωνα με τα οποία οι Δήμοι οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την κάθε είδους περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό τα δε ακίνητα και κινητά πράγματα, αξίες και οτιδήποτε άλλο ανήκει στην περιουσία των Δήμων και των Κοινοτήτων καταγράφονται υποχρεωτικά στα βιβλία τους. Επιπλέον η διάθεση περιουσιακών στοιχείων των Δήμων ή των Κοινοτήτων επιτρέπεται, εφόσον τηρηθούν οι ειδικές διατάξεις του ΔΚΚ και εφόσον ο σκοπός που επιδιώκεται με τη διάθεση αυτή εξυπηρετεί το δημοτικό ή κοινοτικό συμφέρον και η ακίνητη περιουσία των Δήμων και των Κοινοτήτων προστατεύεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, περί προστασίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως κάθε φορά ισχόουν.

10. Επειδή οι δήμοι καταγράφουν την ακίνητη περιουσία τους κατ' άρθρο 183 και προβαίνουν σε δωρεές σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 184 καθώς και σε δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 185 του ΔΚΚ.

11. Επειδή το ως άνω οικόπεδο παραχωρήθηκε κατόπιν δωρέας στον δήμο Κηρέως δυνάμει του αρ. 21590/30-12-1999 δωρητηρίου συμβολαίου και μεταγράψει νόμιμα στα οικεία βιβλία του Υποθηκοφυλακείου της Αγ. Άννας με τους όρους που αναφέρονται στην ανωτέρω συμβολαιογραφική πράξη.

12. Επειδή η ως άνω 225/2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μη νόμιμα αποφάσισε την καθαίρεση και εκ νέου κατασκευή τοιχίου περίφραξης παιδικού σταθμού Μαντουδίου για την αποκατάσταση εισόδου σε υφιστάμενο γκαράζ ιδιοκτησίας Χρήστου Σταμόπουλου καθώς αναιτιολόγητα και χωρίς να λάβει οπόψιν τα ως άνω κρίσιμα στοιχεία για την διαμόρφωση ουσιαστικής και ασφαλούς γνώμης προχώρησε σε ικανοποίηση του αιτήματος του αιτούντος.

13. Επειδή, προς υλοποίηση της ως άνω απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος ανάλαβε να εκτελέσει, με την αρ. 169/2011 απόφαση της οικονομικής επιτροπής, έργο με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ και εργασίες σχετικές με το αίτημα του αιτούντος με απευθείας ανάθεση σε ΕΔΕ.

14. Επειδή με την ανωτέρω αναφορά- καταγγελία προσκομίστηκαν νέα κρίσιμα στοιχεία στην Υπηρεσία μας, τέτοια που από την επανεξέταση του θέματος διαμορφώνεται διαφορετική κρίση περί του κατ' άρθρο 225 ελέγχου νομιμότητας καθότι τόσο από το σκεπτικό και διατακτικό μέρος της 169/2011 απόφασης της οικονομικής επιτροπής όσο και από την επισυναπτόμενη τεχνική περιγραφή της μελέτης 6/2011 της Τ.Υ. του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας απουσιάζουν στοιχεία τέτοια που δεν δικαιολογούν τη σύνταξη και θεώρησή της μελέτης και λήψη απόφασης της οικονομικής επιτροπής για εκτέλεση του έργου , ειδικότερα δεν αναφέρεται :

• εάν εφαρμόζεται ο ν. 1577/1985 περί ΓΟΚ.

• εάν έχει εκδοθεί νομότυπα άδεια γκαράζ από τον αιτούντα Χρήστο Σταμόπουλο καθότι για να εκδοθεί πρέπει να προϋφίσταται νόμιμη πρόσβαση σ' αυτό.

• εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για την κατεδάφιση υπάρχοντος και ανέγερση νέου μαντρότοιχου μετά περίφραξης.

• εάν το δημοτικό οικόπεδο μετά την κατάτμησή του παραμένει άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τους όρους του δωρητή.

• εάν εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του υφιστάμενου παιδικού σταθμού (π.χ. επαρκής αύλειος χώρος).

• εάν είναι δημοτικό έργο και ποια η ωφέλεια του δήμου από την εκτέλεσή του και ιδιαίτερα με δημοτική δαπάνη (ΣΑΤΑ).


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Αποδεχόμαστε την αναφορά- καταγγελία του κ. Νικολάου Νικ. του Σπύρου σχετικά με την παραχώρηση τμήματος οικοπέδου του δήμου με την ταυτόχρονη κατεδάφιση και κατασκευή εκ νέου μαντρότοιχου και περίφραξης και ανακαλούμε την αρ. πρωτ. 61232/3651/02-11-2011 απόφασής μας αναφορικά με την έγκριση της υπ'αριθ. 169/2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης­ Αγίας Άννας, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.