powered by Surfing Waves

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κέφι, αλλά και πολιτικό «χρώμα» στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι


Εμφανίστηκε άρμα κατά των «Χρυσοθηρών» της Χαλκιδικής
Με πολύ κέφι και με τη συμμετοχή δεκάδων καρναβαλιστών, μικρών και μεγάλων, κορυφώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, το Ξανθιώτικό Καρναβάλι, το πιο φημισμένο της Βόρειας Ελλάδας.

Η παρέλαση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2013 ξεκίνησε στις 13;30 και ολοκληρώθηκε στις 4:30 το απόγευμα της Κυριακής.

Την παρέλαση άνοιξε η βασίλισσα του φετινού Καρναβαλιού Λάουρα Νάργες. H ροή και η εικόνα των πληρωμάτων ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών. 31 πληρώματα εμφανίζονται στη Μεγάλη Παρέλαση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Στα θέματα του καρναβαλιού που έχει θέμα «Έτσι γλεντάμε κι ας λένε πως χρωστάμε» απουσίασε η πολιτική σάτιρα σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης από τα τετριμμένα. Μάλιστα, τόσο το πλήρωμα από την Κομοτηνή όσο και ένα άρμα της παρέλασης ήταν αφιερωμένα στον αγώνα ενάντια στους Χρυσοθήρες.

Οι φωτογραφίες είναι από το xanthipress.gr






















Τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης επέλεξαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θράκης για να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο έναρξης μεταλλουργικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τοπική κοινωνία έχει κλιμακώσει τις αντιδράσεις της κατά της εξόρυξης Χρυσού, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Trelacademy από την Κομοτηνή κρατούσαν μεγάλα μπαλόνια πάνω στα οποία αναγράφονταν συνθήματα κατά της εξόρυξης. Ανάμεσα στα φετινά καρναβαλικά άρματα και ένα στο οποίο υπήρχαν αναφορές για την εξόρυξη Χρυσού τόσο στο Πέραμα όσο και στις Σκουριές, με τους δημιουργούς των αρμάτων να επισημαίνουν για αυτό πως «το δεύτερο από τα νέα άρματα είναι ένα σχόλιο της πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα, όπου στο φόντο βρίσκεται ο πολίτης που η τηλεόραση του έχει φορέσει παρωπίδες και μπροστά του, στην ελληνική θάλασσα, μαίνονται οι μεγαλοκαρχαρίες έτοιμοι να κατασπαράξουν τον χρυσό στις Σκουριές, το Πέραμα κι ό,τι άλλο».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.