powered by Surfing Waves

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Να επιλυθούν χρόνια λειτουργικά ζητήματα των Δήμων, να αντιμετωπιστούν προβλήματα των πολιτών και να εκπληρωθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, επιχειρείται με το νομοσχέδιο που κυρώνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (με την οποία ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας) τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Το νομοθέτημα εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής κι όπως εξήγησε ο υπουργός έρχεται με τη μορφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου γιατί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα με πρώτιστο στόχο τη απρόσκοπτη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ροής.

Αναφερόμενος ειδικώς στη ρύθμιση που προβλέπει την λειτουργία του Παρατηρητηρίου, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ενεργοποιείται πλέον ένα υγιές θεσμικό πλαίσιο αξιοκρατικής λειτουργία των ΟΤΑ, ενώ παρά το γεγονός ότι οι πιστώσεις είναι μειωμένες, θεσμοθετείται ένα διαυγές πλαίσιο οικονομικής διαχείρισής τους.

Ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ρυθμίζονται οι όποιες αρρυθμίες και αστοχίες είχε ο «Καλλικράτης», ενισχύοντας τα θετικά στοιχεία του, μέσα από την περιστολή των δαπανών και κάλεσε σε μια κοινή προσπάθεια με την ΚΕΔΕ για την αξιοκρατική λειτουργία του. Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το σχέδιο νόμου και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου.

Ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα, με κύριο αυτό της ομαλής μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους ΟΤΑ και εξορθολογισμού των δαπανών τους, τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, προσθέτοντας πως η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις αναπτυξιακές πολιτικές τους.

Για πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έρχεται και με καθυστέρηση στη Βουλή, έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κυβερνητική πολιτική και η λογική του επείγοντος με την οποία έρχεται προς συζήτηση, αποτελεί εργαστήρι ψήφισης σκληρών οικονομικών μέτρων κατ' εντολή της Τρόικας. Αναφορικά δε με το σχέδιο νόμου η κα Σακοράφα τόνισε ότι δεν έχει κεντρικό πυρήνα, συνέχεια και ενιαία κορμό και αποτελεί ρυθμιστικό πλαίσιο που αποδυναμώνει τους ΟΤΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος αφού ζήτησε να σταματήσει η συνεχής νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, είπε, επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ότι καταργείται ουσιαστικά η αποκέντρωση, προσθέτοντας ότι χάθηκαν πάνω από δύο χρόνια ουσιαστικής προετοιμασίας για τις επικείμενες αλλαγές.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ειδική αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έκανε λόγο για διαδικασία κύρωσης προκάτ νομοσχεδίου και ανέφερε ότι αποδυναμώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ζήτησε την επίσπευση έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας των μεταναστών.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής έκανε λόγο για προσχηματικές πολιτικές, που συνεχίζουν να ενισχύουν τη διαφθορά και συμπλήρωσε πως με τις εντολές τις Τρόικας λεηλατείται το κοινωνικό κράτος.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι η νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν πρέπει να αποτελεί κανόνα, ενώ για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι αποτελεί πράξη αφερεγγυότητας της Πολιτείας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης έκανε λόγο για ενίσχυση των αντιλαϊκών πολιτικών που αποδυναμώνουν την τοπική διοίκηση και την οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Κέρδος online 28/3/2013 17:24


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.