powered by Surfing Waves

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η προχειρότητα της δημοτικής αρχής καταδικάζει την Ιστορική Οικία Βουδούρη







Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η προχειρότητα της δημοτικής αρχής με το τρόπο πού ζητούσε 640 χιλιάδες Ευρώ χρηματοδότηση χωρίς να έχει υποβάλλει  μελέτες και τις  εγκρίσεις τους, το χαρακτηρισμό  του κτιρίου ως διατηρητέου, οικοδομική άδεια και περιβαλλοντική αδειοδότηση.Η αίτηση οπως ήταν φυσικό απορρίφθηκε απο την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αναρωτιέται κανείς αν είναι η πρώτη φορά που καταθέτουν αίτηση χρηματοδότησης και με τι θέματα ασχολούνται στο δήμο και διαπράττουν τόσο βασικές παραλείψεις;

Η χρήση του κτιρίου "ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ" ή Κονάκι παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 2012 για 20 χρόνια στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης – Αγίας Άννας από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Μαντουδίου, προκειμένου να υποβληθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανάδειξης και ανακαίνισής του.Σε περίπτωση που δεν ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης  τότε η παραχώρηση δεν ισχύει.  

Πρόκειτια για το το αρχοντόσπιτο του τελευταίου γαιοκτήμονα του Μαντουδίου και πολιτικού Βασίλειου Βουδούρη. Πρόκειται για ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο 204 τ.μ. ανά όροφο, κατασκευής του 1885, το οποίο μετά την πώληση του κτήματος Βουδούρη το 1895 πέρασε την ιδιοκτησία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Μαντουδίου Διαχειρίσεως Συνιδιόκτητου Δάσους και Χορτονομής, ως δωρεά του πρώην ιδιοκτήτη. Με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο κτίριο με την 4640/1431/16.3.1999 του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο α’ όροφο, οι οροφές των δωματίων κοσμούνται από θαυμάσιες ταβανογραφίες.

Η απόφαση από το Διαύγεια


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε  στις 7/2/13 την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης "Αποκατάσταση - Ανάδειξη - Ιστορικού Κτιρίου "ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΙΑΣ" ΒΟΥΔΟΥΡΗ Τ.Κ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ" με κωδικό ΟΠΣ 380039 και δημόσια δαπάνη 639.600 ευρώ, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 1726 / 27-04-2012 Πρόσκλησης "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ» 2007 -2013
ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας»
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 58 - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

" , για τους κάτωθι λόγους:


Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο ελέγχου της πληρότητας των στοιχείων της αίτησης χρηματοδότησης και ειδικότερα:


1 - Λοιπά στοιχεία που προσδιορίζονται στην πρόσκληση, αφορούν την επαρκή πληρότητα και ωριμότητα τηςπροτεινόμενης πράξης και αναγράφονται στο έντυπο Ε.

  • Δεν έχουν υποβληθεί οι μελέτες ούτε οι εγκρίσεις τους
  • Δεν υποβλήθηκε ο χαρακτηρισμός του κτιρίου ως διατηρητέου
  • Δεν τεκμηριώνεται η παραχώρηση χρήσης του κτιρίου με συμβολαιογραφική πράξη
  • Δεν υπάρχει οικοδομική άδεια
  • Δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση
Για τους παραπάνω λόγους απορρίπτεται η αίτηση χρηματοδότησης της πράξης.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.