powered by Surfing Waves

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Θύματα του Ψαρρού οι 2.000 σφαγιασμένοι Μαντουδιανοί

Ο kireas.org δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση που θα πρέπει να κάνει την δημοτική αρχή να αισχύνεται που κάνει μικροπολιτική με την ιστορία του τόπου μας.


Η ανακοίνωση του  kireas.org:

Οι 2.000 σφαγιασθέντες του 1823 στο Μαντούδι περιμένουν ακόμη να αναγνωριστεί επίσημα η θυσία τους από το δήμο


Με τον εορτασμό της επετείου της επανάστασης του 1821, για 5η συνεχή χρονιά ο Kireas.org επαναφέρει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τιμηθούν τα 2.000 αθώα θύματα της σφαγής στo Αχμέτ Αγά και το Μαντούδι. Η σφαγή έγινε στις 23 Ιούλιου του 1823 από τις ορδές του Οθωμανού Μπερκόφτσαλη που προσπαθούσαν να καταπνίξουν την επανάσταση στην Εύβοια. Ο αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Ιωάννου που συμμετείχε ενεργά στον αγώνα του 21 αφηγείται στα Ευβοϊκά του "....Εις τα Αχμάταγα και το Μαντούδι εξηδραποδισθησαν δισχίλιαι ψυχαί αίφνιδίως το πρώτον, εκ των οποίων τάς μεν έσφαξαν, τάς δε είς αίχμαλωσίαν είλκυσαν, τάς δε είς φλόγας έριψαν, τάς δε άνεσκολόπισαν. Ό δέ έπίλοιπος λαός λαβών την είδησιν, μέρος μέν εις όρη και σπήλαια εκρύβη, μέρος..."

Ενώ η αποτρόπαια σφαγή έχει καταγραφεί από διάφορους ιστορικούς της εποχήςκαι ο δήμος την έχει έμμεσα αναγνωρίσει τιμώντας την ηρωική θυσία της Μπολοβίναινας, αρνείται πεισμωτικά να τιμήσει τους 2.000 σφαγιασθέντες. Πέρυσι στις 25/4/12 το δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης κααι Αγίας Άννας αποφάσισε χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα την σύσταση 5-μελούς επιτροπής απαρτιζόμενης κυρίως από συνταξιούχους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να «καταγράψει» τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής. Μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν έχει παρουσιάσει κανένα πόρισμα και καμιά έκθεση προόδου για τις εργασίες της. Είναι ανεπίτρεπτο η καταγραφή της ιστορίας να γίνεται μέσο άσκησης πολιτικής ή μικροπολιτικής.

O kireas.org ζητά το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της 27/3/13 και οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι μέλη της επιτροπής (κκ. Τζαχρήστος και Ριτσώνης) να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα ευρήματα τους και την πρόοδο στις μελέτες τους.


Η πρόταση του Kireas.org είναι:

1. να συμπεριληφθεί η θλιβερή ημέρα της σφαγής (23 Ιουλίου) στο τοπικό επέτειο-λόγιο, σαν ημέρα δημοτικού πένθους

2. να δημιουργηθεί ένα συμβολικό μνημείο για τα θύματα της σφαγής

3. να γίνει ένα πάρκο προς τιμή των θυμάτων στο πλατανόδασος Κηρέως την γέφυρα Μαντουδίου όπου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη σφαγή


Η σφαγή είναι ένα από τα τραγικότερα συμβάντα της ιστορίας της περιοχής και αποτελεί ορόσημο για την έκφραση της συλλογικής ταυτότητας του δήμου. Η θύμηση της με ένα μνημείο ή μια επέτειο είναι σημαντική για την περιοχή όχι για να ξανά-ζωντανεύσει το παρελθόν της άλλα για να προσδιορίσει την ταυτότητα με την οποία θα καταξιώσει το παρόν και θα εδραιώσει το μέλλον της. Ο τρόπος με τον οποίο ο τόπος μας αντιλαμβάνεται το ιστορικό παρελθόν του, αντικαθρεπτίζει το όραμα για το μέλλον και τους στόχους του.


Σύλλογος Kireas.org



Σχετικά


Λεπτομέρειες και ιστορικά στοιχεία για την σφαγή
http://kireas.org/smf/index.php?topic=450.0


Απόφαση 66 /2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας « Σύσταση επιτροπής διερεύνησης ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν στην περιοχή του Δήμου μας»
static.diavgeia.gov.gr/doc/Β49ΛΩΛ5-2ΝΞ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.