powered by Surfing Waves

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Μόνο ένας αστυνομικός για κάθε 642 κατοίκους στην Εύβοια


Αδύνατη η αστυνόμευση στην Εύβοια


Έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής καθιστά προβληματικό το έργο της Αστυνομίας στην ευβοιας.

Ο  κ Μαρκόπουλος (βουλευτής)  επισημαίνει ότι αναλογεί ένας αστυνομικός προς 642 κατοίκους στο νομό Εύβοιας.   Σύμφωνα με τα πληθυσμιακά στοιχεία των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και την αναλογία Αστυνομικών δυνάμεων που υπηρετούν σε αυτούς (στοιχεία που δόθηκαν από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Πέλλας) στο νομό Κιλκίς η αναλογία είναι 1 αστυνομικός για 141 κατοίκους, στον νομό Χαλκιδικής η αναλογία είναι 1 αστυνομικός για 187 κατοίκους,στο νομό Πιερίας η αναλογία είναι 1 αστυνομικός για 315 κατοίκους, στο νομό Ημαθίας η αναλογία είναι 1 αστυνομικός για 360 κατοίκους, στο νομό Σερρών η αναλογία είναι 1 αστυνομικός για 388 κατοίκους και για τον νομό Πέλλας η αναλογία είναι 1 αστυνομικός για 412 κατοίκους.


Εώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος με θέμα τα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας στο νομό Ευβοίας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών και αστυνομικών.

Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:



Στην πατρίδα μας σήμερα συντελείται μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας επηρεάζουν άμεσα το προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι παρενέργειες όμως αυτής της κρίσης διευρύνουν τον όγκο της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία καλείται, όχι μόνο να προστατεύσει τους πολίτες αυτής της χώρας από το έγκλημα που συνεχώς διογκώνεται αλλά και να διαφυλάξει την κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα. Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία, όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, είναι βέβαια σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά ο κάθε νομός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες οι οποίες και θα πρέπει να ιεραρχούνται από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας αστυνομεύει την ομώνυμη νήσο και τη νήσο Σκύρο. Η Εύβοια είναι το δεύτερο σε έκταση νησί της χώρας μετά την Κρήτη. Η Κρήτη με έκταση 8.336 τετρ. χλμ. έχει τέσσερις (4) Αστυνομικές Διευθύνσεις (λόγω της διαίρεσης της σε 4 νομούς), ενώ ο νομός Ευβοίας με έκταση 4.167 τετρ. χλμ έχει μία (1) Αστυνομική Διεύθυνση. Επιπλέον είναι ο πολυπληθέστερος νομός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2011, με 210.957 κατοίκους.

Επιπλέον, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, από αστυνομικής πλευράς, είναι η γειτνίαση με το Νομό Αττικής, οι πολλαπλές πύλες εισόδου από στεριά και θάλασσα για λαθρομετανάστες, το κακό οδικό δίκτυο, ο διπλασιασμός του πληθυσμού κατά τους θερινούς μήνες, το μεγάλο μήκος των παραλίων της (ακτές μήκους 678 χιλιομέτρων) και οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Επιπλέον στη νήσο Σκύρο υπάρχει στρατιωτικός αερολιμένας ο οποίος έξι μήνες το έτος δέχεται τουλάχιστον έξι πολιτικές πτήσεις την εβδομάδα, που τον καθιστούν ανεπίσημο σημείο εισόδου στη χώρα. Τέλος, στην πόλη της Χαλκίδας, ιδρύθηκε πρόσφατα μόνιμη έδρα Εφετείου και λειτουργεί μία εκ των παλαιοτέρων φυλακών της χώρας.

Με τη σημερινή δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας ο συντελεστής της σχέσεως Αστυνομικός ανά κάτοικο είναι 1 αστυνομικός προς 642 κατοίκους. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει γίνει πιο έντονο λόγω της δημιουργίας δύο ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. στη Βόρεια και Νότια Εύβοια, τριών (3) ομάδων ΔΙ.ΑΣ. ΣΤΗΝ ΠΌΛΗ της Χαλκίδας και μίας ομάδος Ο.Ε.Π.Τ.Α., της λήψης μέτρων τάξης-ασφάλειας-τροχαίας σε γήπεδο που αγωνίζεται ομάδα Β΄ Εθνικής καθώς και της συνεχούς μετακίνησης της Διμοιρίας Υποστήριξης για λήψη μέτρων κυρίως σε όμορους νομούς. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι πολλές φορές να καθίσταται αδύνατη η επάνδρωση περιπολικών για εκτέλεση εποχούμενης περιπολίας.

Στα προαναφερόμενα προβλήματα θα πρέπει να προστεθούν η απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού σε καθήκοντα που μπορούν να διεκπεραιωθούν από άλλες υπηρεσίες, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η κατάσταση των οχημάτων, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές ακόμα δε και οι ακατάλληλες κτιριακές υποδομές.

Συγκεκριμένα οι επιδόσεις δικογράφων και άλλων εγγράφων, οι έλεγχοι καταστημάτων και οι έλεγχοι παραβάσεων του Γ.Ο.Κ. θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν, όπως προαναφέραμε, από άλλες υπηρεσίες.

Μεγάλος αριθμός υπηρεσιακών οχημάτων είναι σε κακή κατάσταση και εξαιτίας των συνεχών περικοπών των κονδυλίων για τη συντήρηση τους, καθίστανται επικίνδυνα για εκτέλεση υπηρεσίας ή βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ακινητοποιημένα.

Ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό (κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.α.), σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε εφόδια καθιστούν αδύνατη την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της αστυνομίας.

Τέλος σημαντικό είναι ότι σχεδόν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ακατάλληλα για στέγαση Αστυνομικών Υπηρεσιών. Ακόμα και οι χώροι φύλαξης κρατουμένων δεν πληρούν τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους κρατούμενους όσο και τους φρουρούς αφού οι προδιαγραφές τους είναι για πολύ λιγότερα άτομα. Είναι επιβεβλημένη η κατασκευή Αστυνομικού Μεγάρου στην Χαλκίδα (υπάρχει παραχωρηθείσα έκταση) που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση και θα απαλλάξει και το Ελληνικό Δημόσιο από ετήσιο ενοίκιο της τάξης των 135.000 Ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι Αστυνομικοί βιώνουν και αυτοί τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης με μεγάλες μειώσεις στα μισθολόγια τους στέκονται όρθιοι και μαχητικοί εκτελώντας αποτελεσματικά το καθήκον τους με αξιοζήλευτα αποτελέσματα στο νομό Ευβοίας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Οφείλει το κράτος να εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να εκτελούν την υπηρεσία τους με ασφάλεια και μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω,



Ερωτάται ο κος Υπουργός


1) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών του νομού Ευβοίας, προκειμένου αυτές να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα και παραμέτρους, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευβοίας οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση την οποία βιώνουν;

2) Με ποιούς τρόπους προτίθεστε να προχωρήσετε στην απεμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας από γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθήκοντα που μπορούν να διεκπεραιωθούν από άλλες υπηρεσίες;

3) Προτίθεστε να ενισχύσετε με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή την Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, όπως νέα σύγχρονα οχήματα, όπλα, αλεξίσφαιρα, ασυρμάτους τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και υπολογιστές, γραφική ύλη κ.α.;

4) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης των υπηρεσιών σε σύγχρονα κτήρια που θα πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής; Θα προχωρήσετε σε προγραμματισμό κατασκευής Αστυνομικού Μεγάρου στο παραχωρηθέν οικόπεδο 4.400 τ.μ από την Νομαρχία Ευβοίας στην περιοχή Αγία Ελεούσα της Χαλκίδας;

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.