powered by Surfing Waves

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Απίστευτο Σκάνδαλο στη ΔΕΗ με Τρύπα 100 Εκατομμύρια Ευρώ! Να που πάνε τα λεφτά μας!!!



Κακουργηματική ποινική δίωξη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ (του 2007) και υπεύθυνου της εταιρείας ΜΕΤΚΑ για την υπογραφή σύμβασης που φέρεται να ζημίωσε κατά 100 εκατομμύρια ευρώ την ΔΕΗ.
Η δίωξη αφορά σύμβαση που υπέγραψε το 2007 τότε ΔΣ της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΚΑ, για την κατασκευή μονάδας της επιχείρησης στο Αλιβέρι παρά το γεγονός, σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση, πως ήταν γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και δεν επρόκειτο να προχωρήσουν έγκαιρα οι εργασίες. Συγκεκριμένα, το έργο αφορούσε την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία της επίμαχης μονάδας της ΔΕΗ.

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50, που στρέφεται κατά των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ της επίμαχης περιόδου και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή, που στρέφεται κατά του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας ΜΕΤΚΑ.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε της δίωξης, η ζημιά που προέκυψε για τη ΔΕΗ αφορά ποσό αποζημίωσης που κατέβαλε στον ανάδοχο, ποσό που κατέβαλε ως πριμ επιτάχυνσης κατασκευής του αγωγού στη ΔΕΣΦΑ, ως κατασκευάστρια εταιρεία, ποσά τοκοφορίας που απώλεσε εξαιτίας των πρόωρα εκταμιευθέντων κεφαλαίων, σε επιβαρύνσεις από τόκους δανείων που έλαβε και άλλα.

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή, ο οποίος, αφού μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας, θα καλέσει τους υπαίτιους σε απολογία.






ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ-ΜΕΡΓΟ

Μπορεί η χθεσινή παραίτηση των κ. Αθανασόπουλου – Μέργου να αιφνιδίασε κάποιους ,όχι όμως εμάς. Το portnews.gr φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για το σκάνδαλο που οδήγησε τις Εισαγγελικές Αρχές, στην άσκηση διώξεων σε βάρος μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για την μονάδα στο Αλιβέρι.

Το σκάνδαλο έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στο Δημόσιο πάνω από 100.000.000 ευρώ!!!! Την ώρα δηλαδή που η Κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις για να δώσει τα χρήματα στους δανειστές μας η ΔΕΗ έχει την «πολυτέλεια» να κατασπαταλά τα δικά μας χρήματα.

Ποιοι θα παρουσιαστούν ενώπιων του Ανακριτή

Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στρέφεται εναντίον των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ που υπέγραψε την επίμαχη σύμβαση το 2007 με την εταιρεία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου.

Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη εις βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του portnews.gr σε κυρία ανάκριση παραπέμπονται 11 πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία ήταν επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης το 2007, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μυτιληναίος.

Ενώπιον του ανακριτή θα παρουσιαστούν:
• Τ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



• Ν. ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ

• ΣΠ. ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

• ΕΜ. ΚΟΡΤΕΣΗΣ

• Ε. ΜΑΧΑΙΡΑΣ

• Γ. ΜΑΡΙΝΙΔΗΣ

• Ι. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

• Ι. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

• Γ. ΜΕΡΓΟΣ

• Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

• Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ

• Ι. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, πρόκειται για ακόμη μία σκανδαλώδη ανάθεση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να έχουν διασπαθιστεί τα χρήματα της επιχείρησης και να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην εταιρεία.

Όπως καταγγέλλεται, στο συγκεκριμένο έργο, το ύψος της αρχικής σύμβασης αυξήθηκε κατά 45 εκατ. ευρώ λόγω πρόσθετων απαιτήσεων του εργολάβου, τις οποίες έκανε αποδεκτές η ΔΕΗ στην πορεία. Την ίδια στιγμή, 55 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των τόκων.

Τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές Αρχές αναφέρουν ότι τα 200 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την αρχική σύμβαση, σε συνδυασμό με τα 100 εκατ. που «χρεώθηκε» επιπλέον το έργο, έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση, ενώ αισθητές έγιναν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά.

Το ιστορικό

Η υπόθεση εκτείνεται χρονικά από τον Ιούλιο του 2007. Τότε, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, το έργο «ΑΗΣ Αλιβερίου», το οποίο αφορούσε στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθαρής ισχύος 416.95 MW, ανατέθηκε στην εταιρεία «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.».

Η σχετική σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και της αναδόχου εταιρείας υπεγράφη στις 17.10.2007 και η προθεσμία παράδοσης του έργου και έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας είχε οριστεί για τις 17.1.2010. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν απρόβλεπτες δυσκολίες.

Την πλήρη αυτή ανατροπή του χρονοδιαγράμματος η ΔΕΗ Α.Ε. την αποδίδει στο γεγονός ότι λίγους μήνες μετά την ανάθεση του έργου, αλλά πριν από την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης, ανακαλύφθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μεγάλης έκτασης αρχαιολογικά ευρήματα, με συνέπεια την έναρξη χρονοβόρων διαδικασιών από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ωστόσο, προκαταρκτικές αρχαιολογικές έρευνες στον τόπο εγκατάστασης του έργου είχαν διεξαχθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2005 και μάλιστα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε, χωρίς να εντοπισθεί τέτοιας έκτασης ζήτημα.

Η σύμβαση του έργου

Ακόμη ένα ζήτημα που προκαλεί ερωτήματα και έχει καταγγελθεί στις δικαστικές Αρχές είναι η ρήτρα που προστέθηκε στην -υπό κατάρτιση τότε- σύμβαση, σύμφωνα με την οποία οποιεσδήποτε επιπλέον δαπάνες οφείλονται στην εύρεση αρχαιοτήτων (η οποία είχε ήδη προκύψει) θα βαρύνουν τη ΔΕΗ.

Έτσι, η ΔΕΗ ανέλαβε τον κίνδυνο να ζημιωθεί από πράξεις και παραλείψεις τρίτου. Ο τρίτος στην περίπτωση αυτή ήταν το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ήταν αρμόδιο για την αρχαιολογική έρευνα που διεξήχθη και από την οποία δεν υπήρχαν ευρήματα.

Παράλληλα, εκτός από την εύρεση αρχαιοτήτων, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής προέκυψαν και πολεοδομικής φύσης ζητήματα. Ύστερα, μάλιστα, από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών. Έτσι, η οικοδομική άδεια του έργου εκδόθηκε πρόσφατα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Όπως φαίνεται εκ των υστέρων, η πρόβλεψη του έργου από πλευράς ΔΕΗ δεν ήταν σωστή και η επιχείρηση είναι πλέον αντιμέτωπη με το μείζον ζήτημα των οικονομικών διεκδικήσεων της αναδόχου εταιρείας.

Όπως καταγγέλλει μάλιστα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η επιχείρηση μέσω Ομάδας Εργασίας εμφανιζόταν επί μήνες να συζητά με την ανάδοχο εταιρεία με σκοπό την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη διακανονισμού, προκειμένου να μειωθούν οι απαιτήσεις της δεύτερης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ύψος του χρηματικού ποσού που διεκδικεί η «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.» και φέρεται να συνδέεται με την καθυστέρηση της εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να οριστεί με ακρίβεια.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ που έκανε τον διαγωνισμό και ανέθεσε το έργο, παρά τις ενδείξεις για τα προβλήματα που υπήρχαν, αποτέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας που διαπραγματεύτηκε τις απαιτήσεις του εργολάβου και, μόλις συνταξιοδοτήθηκε, έπιασε δουλειά σε εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου, όπου ανήκει και η εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε.!

Η υπόθεση, μάλιστα, έχει πάρει διαστάσεις, καθώς οι -πρώην- συνάδελφοί του με εξώδικό τους προς τη διοίκηση της ΔΕΗ καταγγέλλουν τη δράση και το έργο του.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.