powered by Surfing Waves

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ημέρα παρελάσεων




Χημικά και μπουκάλια νερό στην παρέλαση της Πάτρας






Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα, λίγο πριν από το τέλος της παρέλασης, για τη σημερινή εθνική επέτειο. Ειδικότερα, φοιτητές, σπουδαστές, αλλά και μέλη άλλων κοινωνικών ομάδων που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Κολοκοτρώνη, επιχείρησαν να μπουν στην οδό Αγίου Ανδρέου, μόλις πέρασαν και τα τελευταία στρατιωτικά τμήματα. Όμως, οι διμοιρίες των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, αφού δεν είχε ολοκληρωθεί η παρέλαση, αλλά και η αποχώρηση των επισήμων από την ειδική εξέδρα.

Όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν για δεύτερη φορά να εισέλθουν στην Αγίου Ανδρέου, οι διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Αμέσως μετά οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν, ενώ οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν εναντίον των αστυνομικών μπουκάλια με νερό.

Τελικά, έπειτα από λίγη ώρα οι διαδηλωτές εισήλθαν στην Αγίου Ανδρέου και έκαναν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, κατά της τρόικας, κατά του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπέρ της Κύπρου κ.α.

Λίγη ώρα νωρίτερα και κατά την διάρκεια της παρέλασης, αντιπροσωπεία σπουδαστών με τη συνοδεία της Αστυνομίας, κατευθύνθηκε μπροστά από την εξέδρα των επίσημων και ανήρτησαν πανό κατά του σχεδίου «Αθηνά». Επίσης, νωρίς το πρωί, μέλη του ΕΠΑΜ άπλωσαν πανό με το σύνθημα «Τώρα είναι η ώρα, ελευθερία ή θάνατος», μπροστά από το κάστρο της Πάτρας και κατά μήκος των σκαλιών της Αγίου Νικολάου.

Στο μεταξύ, ένταση υπήρξε και στον Πύργο της Ηλείας, όταν σπουδαστές που θέλησαν να μπουν με πορεία στην παρέλαση, εμποδίστηκαν από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να προσαχθούν τρία άτομα στην Αστυνομική Διεύθυνση. Μετά το τέλος της παρέλασης και οι τρεις αφέθησαν ελεύθεροι.

Στο Αγρίνιο σπουδαστές και μέλη κοινωνικών ομάδων έκαναν πορεία μετά το τέλος της παρέλασης, χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.



Παράσημο της… ανοιχτής παλάμης από λαρισαίο μαθητή


Η παρέλαση στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης (τι πρωτότυπο θα μου πείτε! πού ζω!).

Ωστόσο, την όλη ειδυλλιακή ατμόσφαιρα «έσπασε» μαθητής, ο οποίος περνώντας μπροστά από τους επισήμους, απένειμε το γνωστό «παράσημο» της ανοιχτής παλάμης, κοινώς τους μούτζωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί στη Λάρισα στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011 (φωτό).





Τήρησε το «έθιμο»







Είχε προκαλέσει ντόρο στις δύο προηγούμενες παρελάσεις με την κίνησή της να υψώσει τη γροθιά της. Η 17χρονη μαθήτρια Νάσια Μπέλια τήρησε την… παράδοση και στη σημερινή (25/3) παρέλαση, κρατώντας υψωμένη τη γροθιά σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρέλασης. Όπως δήλωσε στο patrisnews η 17χρονη, «ήμουν απόλυτα τυπική, δεν πιστεύω να βρεθεί κάτι για να αποβληθώ ξανά».



Ηράκλειο: Μακριά από την εξέδρα των επισήμων οι… επίσημοι!






Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ηράκλειο οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25η Μαρτίου, ενώ οι εκπρόσωποι των Αρχών δεν ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων, αλλά παρακολούθησαν την παρέλαση κάτω από αυτήν. Αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, ενώ είχαν τοποθετηθεί και κιγκλιδώματα στην περιοχή.

Το πρωί εψάλη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του “Αγνωστου Στρατιώτη που συνοδεύτηκε απο αποδοκιμασίες μερίδας πολιτών προς τους εκπρόσωπους των αρχών.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η παρέλαση, στην πλατεία Ελευθερίας όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης, παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, του βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη, οι οποίοι παρακολούθησαν την παρέλαση όχι από την εξέδρα, αλλά κάτω απ” αυτήν.

Προσαγωγή ενός ατόμου

Στη συνέχεια, οι πολίτες που διαμαρτύρονται για την μνημονιακή και την κυβερνητική πολιτική ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Νωρίτερα και πριν την έναρξη της παρέλασης, επικράτησε ένταση στην οδό Αβέρωφ, όταν οι αστυνομικοί αρνήθηκαν σε μέλη κινημάτων να προσεγγίσουν τον χώρο της παρέλασης, ενώ προσήχθη και ένας άνδρας που επιχείρησε να πηδήξει τα προταστευτικά κάγκελα για να αφεθεί λίγη ώρα μετά ελεύθερος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός άνηκε στο μπλοκ μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μικροεντάσεις στο «Λασιθιστάν»

Στο μεταξύ, μικροένταση επικράτησε στον Άγιο Νικόλαο ενώ υπήρξαν και τρεις προσαγωγές όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, δυο άνδρες και μια γυναίκα προσπάθησαν να κατεβάσουν σημαία της ΕΕ. Τέλος τα μέλη τηςΕπιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά στους επισήμους της πόλης και φώναζαν συνθήματα κατά την διάρκεια της παρέλασης ενώ μερίδα μαθητών έκανε παρέλαση με μαύρα περιβραχιόνια.




Ένταση και προσαγωγές στην παρέλαση στον Πύργο






Ένταση δημιουργήθηκε μετά το τέλος της παρέλασης στον Πύργο όταν ομάδα πολιτών και σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων φωνάζοντας συνθήματα. Κατά την διάρκεια της έντασης, η Αστυνομία προσήγαγε τρία άτομα.

Η προσαγωγή τριών τελικά ατόμων ήταν αυτή που ώθησε πολίτες και σπουδαστές να κάνουν πορεία προς το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στον Πύργο. Διασχίζοντας την οδό Πατρών έφτασαν στο κτίριο (πίσω από τον σταθμό του ΟΣΕ) στην είσοδο του οποίου είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι συγκεντρωθέντες υποστήριξαν ότι οι προσαγωγές έγιναν χωρίς λόγο, ενώ από πλευράς Αστυνομίας δεν υπήρξε επίσημη απάντηση για τον λόγο της προσαγωγής.

Με πληροφορίες από patrisnews.g





Μεσολόγγι: Έσπασαν τον κλοιό οι σπουδαστές, ένταση και συλλήψεις







Χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη που δεν προσήλθε για άγνωστους λόγους, διεξήχθη η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Μεσολόγγι, όπου τελικά δεν απετράπησαν τα έκτροπα, όταν ομάδα ατόμων που διαμαρτύρεται για το «Αθηνά» κατάφερε και έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και πέρασε προς την εξέδρα των επισήμων, παρά την προσπάθεια των αστυνομικών να τους σταματήσει.

Από την εξέδρα των επισήμων απείχαν ο δήμαρχος Π. Κατσούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι φορείς της πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Στο ίδιο σημείο στάθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριανταφύλλου. Οι μοναδικοί παρόντες εκπρόσωποι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ήταν οι Γ. Χριστογιάννης και Γ. Σκαρμούτσος καθώς και οι εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών και σωμάτων ασφαλείας. Παρών επίσης στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ήταν και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούσης καθώς και ο τομεάρχης Αιτωλ/νίας Χ. Ρήγας, οι οποίοι ωστόσο δεν ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων.

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Αμέσως μόλις τελείωσε η μαθητική παρέλαση και πριν ακόμη περάσει το στρατιωτικό τμήμα, ομάδα νεαρών, φοιτητών και πολιτών που διαμαρτύρονταν για το ΤΕΙ Μεσολογγίου μπήκε ανάμεσα στα τμήματα (στο ύψος της οδού Σ. Τρικούπη) παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών να τους εμποδίσουν έως ότου ολοκληρωθεί η τελετή. Στο σημείο αυτό ξεκινούν οι αψιμαχίες που κατέληξαν σε έντονα επεισόδια και προσαγωγές διαδηλωτών, σχεδόν σε όλο το μήκος της οδού Σπύρου Μουστακλή.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία μέσα στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία, ενώ προς στιγμή ακούσθηκαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που και σήμερα ήταν ισχυρές. Να σημειωθεί πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι μαθητές των τμημάτων Γυμνασίων και Λυκείων δεν στράφηκαν προς τους επισήμους την ώρα που περνούσαν μπροστά από την εξέδρα.

Με πληροφορίες από onairnews.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.