powered by Surfing Waves

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Δράσεις για την Ώρα της Γης 2013 από 59 Δήμους


Η πρόκληση της φετινής Ώρας της Γης για μία καλύτερη ζωή ενεργοποιεί δεκάδες δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, αφήνει απτή κληρονομιά σε πολίτες και περιβάλλον και «κατεβάζει τον διακόπτη» στην Ακρόπολη και πληθώρα άλλων σημείων αναφοράς ανά την Ελλάδα!

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, πεζοδρομήσεις, διαγωνισμοί περιβαλλοντικών προτάσεων, κοινωνικά παντοπωλεία και μέρες αφιερωμένες στην ανταλλαγή αγαθών. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι 59 μέχρι στιγμής δήμοι της χώρας που συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2013.



Αυτοί όμως που κρατούν για ακόμη μια φορά τα ηνία της Ώρας της Γης είναι οι πολίτες που καταθέτουν την προσωπική τους δέσμευση για μία καλύτερη ζωή. Ο εξάχρονος Παναγιώτης έγινε ήδη γνωστός παγκοσμίως με τη γενναιότητά του να κόψει τις σοκολάτες για μία εβδομάδα αν πενήντα συμπολίτες του πρασινίσουν το μπαλκόνι τους. Όπως μπορεί κανείς να δει στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα, οι πολίτες μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά, δεσμευόμενοι υπέρ του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, οι δεσμεύσεις των οποίων κυμαίνονται από bungee jumping μέχρι ορειβασία και δημιουργία πράσινου χώρου στην Αθήνα.



Παράλληλα, μνημεία παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, «κατεβάζουν τον διακόπτη» το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20:30, και θέτουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της μεγαλύτερης συμμετοχικής εκστρατείας για την προστασία του πλανήτη και την καλύτερη ζωή όλων μας.



Φέτος η εκστρατεία υιοθετεί το σκεπτικό της δέσμευσης «Θα το κάνω, αν το κάνεις» (“I will if you will”), το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την ίδια μας την καθημερινότητα.



Στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ώρας της Γης, ο κάθε πολίτης, όπως και οι δήμοι, μπορεί να καταθέσει τον δικό του προσωπικό τρόπο, με τον οποίο θα πείσει τους συμπολίτες του να ακολουθήσουν μία από τις τρεις θεματικές δράσεις για μία καλύτερη ζωή.

Έτσι λοιπόν, τα τρία «αν το κάνεις» για τη χώρα μας είναι τα ακόλουθα:

o «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου» (από ένα γλαστράκι δυόσμο, μέχρι ολοκληρωμένο μποστάνι)

o «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι»

o «αν χρησιμοποιείς ΜΜΜ, το ποδήλατο, ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου»

«Φέτος η Ώρα της Γης κινητοποιεί πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση για μια καλύτερη ζωή. Υπάρχουν λύσεις με τις οποίες μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και συνάμα να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Αυτό αποδεικνύεται με τις «προκλήσεις» που διαμορφώνουν δεκάδες δήμοι και εκατοντάδες πολίτες ανά την Ελλάδα. Για όλους εμάς, στις 23 Μαρτίου ξεκινάει το στοίχημα. Θα παρακολουθούμε την πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων των δήμων και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

1) Δήμος Κοζάνης: Θα πεζοδρομούν κάθε Κυριακή την οδό Μαδεδονομάχων, οδό που καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

2) Δήμος Διονύσου: Θα κατασκευάσει θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

3) Δήμος Αγίας Παρασκευής: Θα δημιουργήσουν πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον δήμο, αν οι δημότες προσφέρουν ένα τουλάχιστον είδος πρώτης ανάγκης/είδος διατροφής μακράς διαρκείας, για το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό μαγειρείο του δήμου.

4) Δήμος Ιλίου: Θα κατασκευάσει θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

5) Δήμος Ασπροπύργου: Θα κατασκευάσει θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

6) Δήμος Γρεβενών: Θα προχωρήσουν στον καλλωπισμό (με παρτέρια, δενδροφύτευση κλπ) του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, αν οι δημότες πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους.

7) Δήμος Καβάλας: Θα δημιουργήσουν την «Κυριακή της ανταλλαγής», αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται.

8) Δήμος Χίου: α) Θα δημιουργήσουν την «Κυριακή της ανταλλαγής» στις 24 Μαρτίου 2013,

β) Θα κατασκευάσουν θέσεις ποδηλάτων και

γ) Θα πεζοδρομούν κάθε Σαββατοκύριακο έναν παράδρομο της Απλωταριάς (κεντρική αγορά της Χίου),

αν οι δημότες χαρίσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται και χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

9) Δήμος Γλυφάδας: Θα κατασκευάσουν θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων και συνδέουν φέτος με την ΩτΓ την ποδηλατάδα που διοργανώνεται στις γειτονιές της Γλυφάδας στις 21/04, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

10) Δήμος Άνδρου: Θα κατασκευάσει θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

11) Δήμος Βύρωνα: Θα θεσμοθετήσουν ετήσιο Βραβείο «Καλύτερης Πράσινης Ιδέας», στις 5 Ιουνίου, που θα γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αν οι δημότες τους πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους.

12) Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας: Θα δημιουργήσουν την «Κυριακή της Ανταλλαγής», όπου οι δημότες θα μπορούν να ανταλλάσσουν ρούχα, παιχνίδια και αντικείμενα που δεν χρειάζονται, στην είσοδο του Δημαρχείου Μαρκοπούλου, αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται
. Συγκεκριμένα, η πρώτη «Κυριακή της Ανταλλαγής» έχει προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου 2012 και ώρα 11.00 – 13.00, στην είσοδο του Δημαρχείου Μαρκοπούλου, ενώ σκοπός του δήμου είναι να συνδυαστεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τις «Κυριακάτικες Πεζοδρομήσεις». Προϋπόθεση για τη διοργάνωση της «Κυριακής της Ανταλλαγής», είναι να χαρίσουν πρώτα οι πολίτες τρόφιμα ή χρήσιμα αντικείμενα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το οποίο λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2011 και εξυπηρετεί περίπου εκατό (100) οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη!

13) Δήμος Δράμας: Θα δημιουργήσουν θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

14) Δήμος Μαραθώνος: Θα δημιουργήσουν την Παρασκευή της προσφοράς, αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται.

15) Δήμος Αιγάλεω: Θα δημιουργήσουν την «Κυριακή της Ανταλλαγής», όπου κάθε Κυριακή οι δημότες θα μπορούν να ανταλλάσσουν ρούχα, παιχνίδια και αντικείμενα που δεν χρειάζονται, στο Άλσος Μπαρουτάδικο (δέσμευση του Δήμου), αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δε χρειάζονται.

16) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου: Θα δοθούν χίλια φυτάρια λαχανικών σε 50 δημότες, αν αυτοί πρασινίσουν το μπαλκόνι τους.

17) Δήμος Καρδίτσας: Θα υποβάλλουν μελέτη ολοκλήρωσης του ποδηλατόδρομου της Καραϊσκάκη για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

18) Δήμος Ήλιδας: Θα κατασκευάσουν δημοτικές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

19) Δήμος Λαγκαδά: α) Θα δημιουργήσουν κοινωνικούς δημοτικούς λαχανόκηπους, αν οι δημότες πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους, β) Θα καθιερώσουν μια συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου ως «Ημέρα χαράς για τα παιδιά», όπου σε κάθε Ενότητα του Δήμου θα υπάρχουν εγκατεστημένα φουσκωτά παιχνίδια για τη διασκέδαση των παιδιών, αν τα παιδιά φέρουν προς ανταλλαγή παιχνίδια και αντικείμενα που δεν χρειάζονται και γ) Θα δημιουργήσουν χώρους στάθμευσης ποδηλάτων στην Δημοτική Κοινότητα Λαγκαδά, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.


20) Δήμος Άργους-Μυκηνών: Θα κατασκευάσουν δημοτικές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

21) Δήμος Αγίας Βαρβάρας: Θα φτιάξουν δημοτικό λαχανόκηπο, θα θεσμοθετήσουν την μέρα ανταλλαγής, θα λειτουργήσουν τη δημοτική τράπεζα χρόνου.

22) Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Θα φτιαχτεί ποδηλατόδρομος, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Επίσης, κατά την Ώρα της Γης θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία με αφετηρία την πλατεία Κύπρου, αφού σβήσουν τα φώτα.

23) Δήμος Καρπενησίου: Θα πρασινίσουν, μαζί με τους μαθητές των σχολείων του Δήμου, ελεύθερους δημοτικούς χώρους, αν οι δημότες πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους.

24) Δήμος Αγίου Δημητρίου: Θα δημιουργήσουν βοτανικό κήπο, αν οι δημότες πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους.

25) Δήμος Τρικκαίων: Θα δημιουργήσουν έναν επιπλέον ποδηλατόδρομο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρικκαίων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

26) Δήμος Ελευσίνας: Θα πεζοδρομούν κάθε Σαββατοκύριακο την οδό Νικολαϊδου (από πλατεία Ηρώων μέχρι Κανελλοπούλου), αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

27) Δήμος Τανάγρας: Θα ενισχύσουν το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου και έτσι θα ευεργετηθούν περισσότεροι οικονομικά ασθενέστεροι δημότες μας και θα χορηγήσουν ποδήλατα από το δήμο σε όλες τις δημοτικές ενότητες και στο μέλλον θα κατασκευαστούν θέσεις στάθμευσης για αυτά καθώς και ποδηλατόδρομοι, αν οι δημότες χαρίσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται και αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

28) Δήμος Αγίου Νικολάου: Θα τοποθετήσουν περισσότερους κάδους ανακύκλωσης και θα μοιράσουν τσάντες ανακύκλωσης στα σχολεία, αν οι δημότες εφαρμόζουν καλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης του Δήμου.

Θα φυτέψουν καλλωπιστικά φυτά στους κοινόχρηστους χώρους, αν οι δημότες καθαρίσουν τις γειτονιές τους.

Θα μοιράσουν αντικείμενα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται. Αυτό θα γίνει στις 23 Μαρτίου, οπότε θα καλέσουν τους δημότες να φέρουν παιδικά ρούχα, βιβλία και παιχνίδια και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου θα αναλάβει να τα μοιράσει σε οικογένειες. Με τα παιδικά βιβλία δε, θα εξοπλίσουν το παιδικό τμήμα της δημοτικής βιβλιοθήκης


Τέλος, θα πραγματοποιήσουν λαμπαδηφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

29) Δήμος Νέας Σμύρνης: Θα εγκαταστήσουν σύστημα χρήσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

30) Δήμος Καλαμαριάς: Θα δημιουργήσει θέσεις για ποδήλατα, όταν ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του πεζόδρομου της Καλαμαριάς, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

31) Δήμος Φαρσάλων: Θα δημιουργήσουν δημοτικό λαχανόκηπο, αν οι δημότες πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους.

32) Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Θα φυτέψουν ένα φυτό στη γειτονιά των δημοτών, αν οι δημότες φυτέψουν ένα φυτό στο μπαλκόνι ή τον κήπο τους. Επιπλέον, εν όψει της ΩτΓ, την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου στο Πανόραμα, στην οποία θα συμμετέχουν υπάλληλοι του Δήμου.

33) Δήμος Πέλλας: Θα κατασκευάσουν δημοτικές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

34) Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Θα κατασκευάσουν θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

35) Δήμος Καρύστου: Θα σβήσουν τον δημοτικό φωτισμό, αν οι δημότες πρασινίσουν τα πεζοδρόμιά τους.

36) Δήμος Ύδρας: Θα δημιουργήσουν την «Κυριακή αγάπης και αλληλεγγύης», αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται.

37) Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Θα δημιουργήσουν κοινωνικούς λαχανόκηπους, αν οι δημότες πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους.

38) Δήμος Πάρου: Θα κατασκευάσουν δημοτικές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων και θα εγκαταστήσουν σύστημα δημοτικών ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

39) Δήμος Κορινθίων: Θα κατασκευάσουν επιπλέον δημοτικές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

40) Δήμος Σερρών: Θα ενισχύσουν τις θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

41) Δήμος Κομοτηνής: Θα ανάψουν κεριά στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, παρέα με τον ποδηλατικό σύλλογο “On Bikes” και με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Τμήμα Κομοτηνής, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

42) Δήμος Χερσονήσου: Θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον αστικό οδικό φωτισμό, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια του Δήμου Χερσονήσου έως το 2020, αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται.

43) Δήμος Ρόδου: Θα δημιουργήσουν παιγνιοθήκη, αν κάθε παιδί φέρει ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται. Επιπλέον, ομάδες μαθητών από σχολεία της Ρόδου θα φέρουν πλαστικά μπουκάλια νερού, θα τα βάψουν και με αυτά θα φτιάξουν ένα εναλλακτικό graffiti σε ένα γήπεδο 5Χ5 ποδοσφαίρου.

44) Δήμος Ζακύνθου: Θα κατασκευάσουν θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕ ΣΒΗΣΙΜΟ ΦΩΤΩΝ

1) Δήμος Θηβών

2) Δήμος Φολεγάνδρου

3) Δήμος Βριλησσίων

4) Δήμος Δυτικής Αχαϊας

5) Δήμος Μεταμόρφωσης

6) Δήμος Ξάνθης

7) Δήμος Λιβαδειάς

8) Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

9) Δήμος Λαμίας

10) Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων

11) Δήμος Παλαιού Φαλήρου

12) Δήμος Σαλαμίνας

13) Δήμος Γαλατσίου

14) Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

15) Δήμος Πεντέλης

16) Δήμος Σπάρτης

17) Δήμος Σκύδρας

18) Δήμος Νάουσας


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.