powered by Surfing Waves

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Απάντηση Μπουραντά για το σκάνδαλο της μονάδας Δ.Ε.Η. στο Αλιβέρι





Θανάσης Μπουραντάς
Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ευβοϊκή Γνώμη», για το ζήτημα της ανέγερσης μονάδας της Δ.Ε.Η. φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας δίνει την δική της απάντηση.


Στο σημερινό της φύλλο, 15 Μαρτίου 2013, η Εφημερίδα «Ευβοϊκή Γνώμη», δημοσιεύει την είδηση της παραπομπής σε δίκη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, το οποίο το έτος 2007 ενέκρινε τη σύμβαση ανάθεσης της κατασκευής της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναίου.

Όπως έχει δημοσιευθεί στον τύπο, οι λόγοι της παραπομπής είναι ότι, όπως ήταν γνωστό υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και επίπλέον δεν επρόκειτο να κατασκευαστεί έγκαιρα ο αγωγός φυσικού αερίου, που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία της νέας μονάδας της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για ζημιά της ΔΕΗ που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 εκ. €.

Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα αναφέρει: «Για την οικοδομική της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι στο σκαμνί και ο Μπουραντάς» και αναφέρεται στον ιδιώτη που προκαλούσε καθυστέρηση, βάζοντας εμπόδια στην κατασκευή της Μονάδας της ΔΕΗ, αλλά και στο κατηγορητήριο που πράγματι υπάρχει κατά του πρώην Νομάρχη Εύβοιας, δύο (2) στελεχών της πρώην Πολεοδομίας της Νομαρχίας και ενός στελέχους της ΔΕΗ.

Αν μείνει κανείς στα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, που είναι πολύ συνοπτικό, χάνεται η ουσία και η αλήθεια. Γι΄ αυτό το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι, να δώσουμε την πραγματικότητα, η οποία έχει ως εξής:

Το κατηγορητήριο εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, αναφέρεται σε 100 εκ. € που όπως αναφέρεται έχασε η ΔΕΗ, λόγω των καθυστερήσεων, στην έναρξη του έργου, της κατασκευής της νέας μονάδας.

Αν γνώριζαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για τα προβλήματα που θα συναντούσαν στην αδειοδότηση του έργου, δεν το γνωρίζουμε. Αυτό θα προκύψει στο Δικαστήριο.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς στην Εύβοια είναι η έντονη επιθυμία μας να κατασκευαστεί οπωσδήποτε η μονάδα στο πρώτο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ, που από την ίδρυσή της είναι στο Αλιβέρι, αφού οι άλλες μονάδες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Ενημερωθήκαμε για τις καθυστερήσεις, που προέρχονταν από διάφορα προβλήματα, όπως η αρχαιολογία κ.λ.π, αλλά και από εμπόδια που προέρχονταν από τοπικούς παράγοντες, όπως φορείς και πολίτες και κυρίως από οικογένεια, το ακίνητο της οποίας (οικόπεδο και κατοικία) συνορεύει με το οικόπεδο της Δ.Ε.Η.

Η συγκεκριμένη οικογένεια από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε δικαστικό αγώνα, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι τώρα που η μονάδα έχει πλέον κατασκευαστεί και πραγματοποιεί δοκιμαστική λειτουργία.

Παράλληλα με τους δικαστικούς αγώνες, όπως μας έχει ενημερώσει η Δ.Ε.Η., διαπραγματευόταν το ακίνητο με την Δ.Ε.Η., σε τιμές εξωπραγματικές.

Από όλη αυτή την ιστορία, είχε τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και φυσικά η οικονομική αιμορραγία της Δ.Ε.Η. προς την κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΚΑ συνεχιζόταν, αφού κάθε ημέρα ήταν υποχρεωμένη η Δ.Ε.Η. να πληρώνει 100.000 €, όπως είχε ακουστεί.

Όταν λέμε ότι η Δ.Ε.Η. πλήρωνε, εννοούμε ότι οι καταναλωτές πλήρωναν, δηλαδή όλοι οι Έλληνες πολίτες, πλήρωναν αυτά τα χρήματα.

Εμείς έχουμε την άποψη ότι τα δημόσια πρόσωπα όταν αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα και κυρίως όταν αυτό γίνεται με την ψήφο των πολιτών, δεν έχουν δικαίωμα να αποφεύγουν τις ευθύνες και τις δύσκολες αποφάσεις, κάτι που μπορούσαμε να το κάνουμε, δηλαδή να «κρυφτούμε» πίσω από τυπικά, αλλά υπαρκτά προβλήματα και να περνάμε ήσυχα και χωρίς δικαστικές περιπέτειες.

Δεν συνηθίζουμε όμως ποτέ να αποφεύγουμε τις ευθύνες και τα δύσκολα.

Αξιοποιήσαμε τον υπαλληλικό Κώδικα, που προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο ένας πολιτικός Προϊστάμενος, δίνει την εντολή να εκτελέσουν οι υπάλληλοι εργασία που σύμφωνα με την νομοθεσία δεν θα έπρεπε να εκτελέσουν.

Αυτή η εντολή, σύμφωνα με τον νόμο, κοινοποιείται στον κ. Εισαγγελέα, ο οποίος ενημερώνεται για τις ενέργειές μου και επομένως τίποτε δεν γίνεται κρυφά.

Έτσι εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, δεν «χάθηκε» η μονάδα της Δ.Ε.Η., από την Εύβοια και σταμάτησε η οικονομική «αιμορραγία» των καταναλωτών προς την εταιρεία ΜΕΤΚΑ , δηλαδή οι 100.000 € την ημέρα.

Πρέπει να τονίσουμε, πως ό,τι κάναμε, έγινε σε πλήρη γνώση μας ότι είναι περίπου βέβαιο ότι θα βρεθούμε κατηγορούμενοι, αφού είχαμε απέναντί μας ιδιώτες που προσπαθούσαν με δικαστικές ενέργειες να σταματήσουν κάθε ενέργεια της Δ.Ε.Η.

Γνωρίζαμε καλά ότι η καθυστέρηση ευνοούσε ακόμα και την κατασκευάστρια εταιρεία, όχι μόνο για τις ρήτρες της καθυστέρησης, αλλά και ως παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας.

Γνωρίζαμε ότι και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν ήθελαν η Δ.Ε.Η. να κατασκευάσει νέες μονάδες, με τις οποίες θα αντικαθιστούσε τις παλαιές και ενεργοβόρες, γιατί πολύ απλά θα μειωνόταν η τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας των ιδιωτών προς την Δ.Ε.Η., κάτι που έχουμε καταγγείλει δημόσια στο παρελθόν.

Με την πρωτοβουλία μας προστατέψαμε το πραγματικό Δημόσιο συμφέρον και κυρίως το συμφέρον των καταναλωτών και του τόπου.

Αν είχαμε «κρυφτεί», η μονάδα δεν θα είχε κατασκευαστεί και θα είχαν χαθεί πολλά ακόμα εκατομμύρια, αλλά εμάς δεν θα μας πείραζε κανένας, εκτός από την συνείδησή μας, που πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι πολύ σκληρή μαζί μας, αν τυχόν κάνουμε κάποιο αθώο λάθος.

Τι θα γινόταν όμως αν συνειδητά είχαμε αποφύγει την ανάληψη ευθυνών;

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, είναι γιατί παραπέπονται οι δύο (2) υπάλληλοι της πολεοδομίας, οι οποίοι ότι έκαναν, ήταν αποτέλεσμα των γραπτών εντολών που πήραν σύμφωνα με τον υπαλληλικό Κώδικα.

Όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα ξεκαθαριστούν στο Δικαστήριο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.