powered by Surfing Waves

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Οι αρχαιότητες ως «εμπόδιο»...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Οι αρχαιότητες ως «εμπόδιο»...

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αφού, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «θέτει νέο πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο δρόμο των Μεγάλων Επενδύσεων Στρατηγικού Χαρακτήρα, αφαιρώντας την προστασία τους από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και παρακάμπτοντας όργανα όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Επίσης, «καταργεί τον Ενιαίο Φορέα Προστασίας Πολιτισμού και δίνει τη δυνατότητα "ειδικής" διαχείρισης αρχαιοτήτων σε fast track επενδύσεις».

Από τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου «είναι προφανές ότι με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται να παρακαμφθούν τελείως οι αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των Περιφερειακών Υπηρεσιών, των αρμοδίων Διευθύνσεων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως προς τη διαδικασία αδειοδοτήσεων για τις μεγάλες επενδύσεις και για την προστασία των αρχαιοτήτων (είτε υφιστάμενων είτε αποκαλυφθέντων). Για την τύχη των αρχαιοτήτων θα υπάρχει άμεση πολιτική παρέμβαση εφόσον θα απαιτείται ένα ΠΔ, το οποίο υπερισχύει όλων των άλλων αποφάσεων. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την υποκατάσταση των αρμόδιων φορέων με τη δημιουργία ειδικού αρχαιολογικού τμήματος στην Γενική Γραμματεία Επενδύσεων, το οποίο θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί σε θέματα προστασίας και διαχείρισης αρχαιοτήτων».

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι «η αποδυνάμωση του Ενιαίου Φορέα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμβαδίζει με την κατεύθυνση του Νέου Οργανογράμματος της Γ.Γ. Πολιτισμού: αποδυνάμωση των υπηρεσιών και της διοικητικής οικονομικής υποστήριξης της λειτουργίας τους και κατάργηση του Τεχνικού Τμήματος, γεγονός που υποσκάπτει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία από τις ίδιες τις υπηρεσίες και το προσωπικό τους και ανοίγει το δρόμο για την απευθείας ανάθεση σε εργολάβους των έργων πολιτισμού με συντονιστές τρίτους (Ανάπτυξης, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.)».

Επισημαίνουν την αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων, από το νομοσχέδιο, «ως ένα ακόμα "εμπόδιο" στο δρόμο των στρατηγικών επενδύσεων που πρέπει να παρακαμφθεί. Εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πόσες αρχαιότητες θα καταχωθούν, αποδομηθούν ή μεταφερθούν σε όφελος της fast track κατασκευής των επενδύσεων. Σε αντίθεση με μια προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και τα έργα υποδομής, το νομοσχέδιο επιθυμεί να αποσπάσει αρμοδιότητες από την καθ' ύλην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, να τις μεταφέρει στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης για να τις αντιμετωπίσει υπό το πρίσμα της ταχύτητας και του μικρότερου κόστους». Θυμίζουμε ότι ενάντια στο νομοσχέδιο έχει ταχθεί και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

rizospastis.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.