powered by Surfing Waves

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ο δήμος ραντίζει με επικίνδυνα σκευάσματα. Επικίνδυνη για 15 ημέρες η χρήση του γηπέδου Μαντουδίου

Το ζιζανιοκτόνο MUSTANG που χρησιμοποιήθηκε στο γήπεδο έχει έγκριση χρησης όπως  ανέφερε ο κ. Καντζούρας  με αρ. 95865 / 14-3-2003) η οποια όμως   έληξε στις 14/3/2006 (τελευταία γραμμή). Με την νεα τροποποίηση της έγκρισης   το χρονικό διάστηµα ασφαλείαςτης πρόσβασης του ανθρώπου στο γήπεδο Μαντουδίου είναι 15 ημέρες μετά το ράντισμα

Στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε καταγγελία δημότη για χρήση επικινυνων ζιζανιοκτονων  σε χώρο που αθλούνται παιδιά και κοντά σε παιδική χαρά. Η απαντηση που δόθηκε απο τον  αντιδήμαρχο κ. Καντζούρα στηρίζεται σε λάθος πληροφορία και δεν αντικατροπτίζει τους πραγματικούς κινδύνους για αυτούς που χρησιμοποιούν το γήπεδο.

Απο τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου


Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι, η κα Καραγιάννη Ελένη ,Δασολόγος με  επιστολή της απευθύνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναφέρει τα εξής:

« Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και ώρα 11 το πρωί πραγματοποιήθηκαν  εργασίες ραντίσματος εντός του γηπέδου Μαντουδίου. Όπως γνωρίζεται το  γήπεδο βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής και πλησίον του γυμναστηρίου και της παιδικής χαρά.

Το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Η δράση του συνεχίζεται τουλάχιστον δέκα πέντε ημέρες μετά την εφαρμογή  και επιδρά σε ακτίνα πλέον των πεντακοσίων μέτρων όταν οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν.

Τα άτομα τα οποία πραγματοποίησαν την πιο πάνω εργασία σωστά φορούσαν για όσο χρόνο βρίσκονταν στο γήπεδο μάσκες άνθρακα για την προστασία τους.

Με το παραπάνω γεγονός και επειδή δεν γνωρίζω πόσες φορές πριν έχουν  πραγματοποιηθεί ραντίσματα στο γήπεδο και με τι φυτοφάρμακα και πόσα  ακόμη θα εφαρμοσθούν στο μέλλον ,παρακαλώ όπως η επιλογή των  σκευασμάτων για τους ψεκασμούς να γίνεται από τον γεωπόνο του Δήμου και  η πραγματοποίηση αυτών να γίνεται με ευθύνη κι επίβλεψη του».

Παρακαλώ όπως συζητήσουμε το θέμα κι εκφράσετε τις απόψεις σας.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Το φάρμακο που αναφέρθηκε μένει ζωντανό πάνω  στο φυτό και με κατάλληλες θερμοκρασίες σηκώνεται και πηγαίνει στο κέντρο  του χωραφιού. Είναι πολύ επικίνδυνο για το χρήστη Θα πρέπει να είμαστε  πολύ προσεκτικοί και να γίνεται χρήση με σωστές προδιαγραφές.

Τζαχρήστος Χρήστος: Η καταγγελία της κας Καραγιάννη θα πρέπει να μας  προβληματίσει όλους γιατί τα γήπεδα είναι πολύ κοντά στα σπίτια. Ο Δήμος  θα πρέπει με τον γεωπόνο του να είναι ενήμερος και να επιβλέπει αν ο εργολάβος κάνει καλά την δουλειά του .Καμία εργασία να μην γίνεται χωρίς την γνώμη του γεωπόνου του Δήμου.

Παναγιώτου Κων/νος: Συμφωνώ με τον κ. Τζαχρήστο. Προτείνω να γίνεται  χρήση ήπιων φυτοφαρμάκων που να μην είναι τόσο επιβλαβή για την δημόσια υγεία.

Ο γεωπόνος του Δήμου κ. Αρβανίτης Νικόλαος υπέβαλε στην γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου το αρίθμ. πρωτ.  2685/1-3-2013 έγγραφο του και αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με την 87087/12-9-1988 Υπουργική Απόφαση περί  «περιορισμός χρήσης φυτοφαρμάκων κοντά σε οικισμούς», δεν επιτρέπεται  να γίνονται ψεκασμοί σε κατοικημένες περιοχές ή σε απόσταση 50 μ. από  αυτές, με σκευάσματα 1ης και 2ης κατηγορίας τοξικότητας (σήμανση νεκροκεφαλής με χιαστή οστά). Για τα υπόλοιπα σκευάσματα, για τα οποία επιτρέπεται η χρήση τους,
με την απόφαση έγκρισης κυκλοφορίας κάθε φαρμάκου καθορίζονται οι  περιορισμοί και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει όποιος το χρησιμοποιεί, ώστε να εξασφαλίσει το ακίνδυνο των χρηστών και των περίοικων .

Σε περίπτωση, που παρατηρούνται προβλήματα σε περίοικους από τη  χρήση γεωργικών φαρμάκων επιτρεπόμενων σε κατοικημένες περιοχές (π.χ. αλλεργικά φαινόμενα, δυσοσμία κλπ), και επιβεβαιωθούν από αρμόδιο ιατρό,  υποχρεούται ο χρήστης, να συμμορφωθεί και να μην χρησιμοποιήσει άλλη φορά τα σκευάσματα αυτά.



Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Ι. Καντζούρα, στον  συγκεκριμένο ψεκασμό χρησιμοποιήθηκε το ζιζανιοκτόνο MUSTANG. Το  σκεύασμα αυτό όπως αναφέρεται στην αρ. πρωτ. 95865 / 14-3-2003 έγκριση  κυκλοφορίας , ανήκει στην κατηγορία Επικίνδυνο – Ερεθιστικό.
Δεν απαγορεύεται η χρήση του, εντός κατοικημένων περιοχών, αφού δεν ανήκει στις κατηγορίες τοξικότητας 1 και 2 . Επίσης στην ίδια έγκριση  επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται με άπνοια , χαμηλή πίεση (2 ατμόσφαιρες) και με θερμοκρασία όχι πάνω από 30ο C.
Κατά τα λοιπά θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας που  αναφέρονται στην ετικέτα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

Η απόφαση
Το δημοτικό συμβούλιο αποφασισε ότι ο  οποιοσδήποτε ψεκασμός σε γήπεδα και κοινοχρήστους χώρους του  Δήμου να γίνεται πάντα εν γνώσει και παρουσία του γεωπόνου του Δήμου.  Κατά την διενέργεια ψεκασμών να τηρούνται όλες οι απαραίτητες  προϋποθέσεις (άπνοια, θερμοκρασία, χαμηλή πίεση) προκειμένου να προφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων .


Λανθασμένη η πληροφόρηση του Δ.Σ. απο τον κ. Καντζούρα. Για 15 ημέρες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το γήπεδο


Η  έγκριση  του  ζιζανιοκτόνου MUSTANG που ανέφερε ο κ. Καντζούρας (με αρ. 95865 / 14-3-2003)  αν την διάβαζε προσεκτικά  στην τελευταία γραμμή έληξε στις 14/3/2006.     Η  τροποποίηση   ομως της 'εγκρισης του  το 2011 είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο (Α∆Α: 4ΑΗΠΒ-3)  και αφορά προς την κατηγορία και τρόπο δράσης, το φάσµα δράσης, το χρονικό διάστηµα ασφαλείας την προστασία των καταναλωτών, και την τελευταία επέµβαση πριν τη συγκοµιδή ”
Σύμφωνα με την νέα τροποποίηση  το χρονικό διάστηµα ασφαλείαςτης πρόσβασης του ανθρώπου  ή των ζώων στην καλλιέργεια στην οποία έχει εφαρµοστεί το σκεύασµα είναι 15 ημέρες.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.